Nämä ovat suomalaisen lottohistorian isoimmat lunastamattomat summat

Suomalainen lottovoittaja on skarppi rahoistaan. Silti kaikkia päävoittoja ei ole lunastettu.

Suomessa jäi viime vuonna lunastamatta kahden miljoonan euron edestä lauantain lottoarvonnan ja Eurojackpotin voittoja.

6.3.2018 13:37

Loimaan Prismassa pelattu porukkapeli poiki 90 miljoonan euron Eurojackpot-voiton reilut kolme viikkoa sitten. Voittajat eivät ole vieläkään ilmoittautuneet Veikkaukselle, vaikka rahat ovat nyt karanteenin jälkeen mahdollista saada tilille.

Mikään kiire ei vielä kuitenkaan ole.

– Voittojen lunastusaika on vuosi arvontapäivästä. Lunastamattomat voitot palautuvat pelaajille myöhempiin potteihin, Veikkauksen viestintäpäällikkö Tomi Auremaa kertoo.

Suomessa jäi viime vuonna lunastamatta kahden miljoonan euron edestä lauantain lottoarvonnan ja Eurojackpotin voittoja. Kyseessä ovat pienet voitot. Suurimmat voitoista olivat kolmenumeroisia.

Viime vuonna ei jätetty lunastamatta yhtään kummankaan rahapelin päävoittoa.

– Joskus lottovoittaja on ilmaantunut aivan viime tingassa ennen eräpäivän umpeutumista. Esimerkiksi vuonna 2000 löydettiin 2,7 miljoonan euron lottovoittaja Vehkalahdelta.

Veikkauksen vanha tiedote paljastaa, että lottoajat tajusivat voiton osuneen kohdalle varsin sattuman kaupalla. Voitosta oli ehtinyt kulua jo 17 viikkoa.

– Menin kioskille lunastamaan Loton viisi oikein -tuloksella voittamaani 209 markkaa, ja päätin samalla tarkastaa kirjahyllyssä pitkään lojuneen kestolottotositteen. Yllätys oli melkoinen, kun myyjä sanoi, että toukokuussa pelatussa kestolotossa onkin suurvoitto. Olimme kyllä lukeneet lehdestä lunastamattomasta 16 miljoonan voitosta, mutta eihän sitä voi kuvitella että se omalle kohdalle osuisi. Emme olleet joka viikko jaksaneet tositetta tarkastaa, vaan se on ollut siinä tietosanakirjojen päällä hyllyssä, kertoi vehkalahtelainen perheenäiti.

Eurojackpotia on pelattu Suomessa maaliskuusta 2012, eikä yhtään päävoittoa ole jäänyt lunastamatta – ei edes alempien voittokategorioiden kuusi- tai viisinumeroista summaa.

Muissa Veikkauksen peleissä on kuitenkin ollut muutamia tapauksia, joissa päävoittoa ei ole koskaan noudettu. Tässä korkeimmat summat.

1. 2,4 miljoonaa euroa (muutettu markoista). Loton suurin lunastamaton potti pelattiin Vantaalla keväällä 1995. Veikkaus tiedotti asiasta aktiivisesti läpi vuoden, mutta voittaja ei koskaan ilmoittautunut.

2. 1,68 miljoonaa euroa (muutettu markoista). Toiseksi suurin lunastamaton voitto on Helsingissä Jokerissa syksyllä 2000.

3. 0,75 miljoonaa euroa. Lotto pelattiin pienessä kunnassa Satakunnassa 2002.

4. 0,7 miljoonaa euroa. Lotto pelattiin Pietarsaaressa 2008.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?