Suomalainen hävittäjälentäjä oli jo valmis syöksymään kuolemaan, mutta radiokutsu pelasti hengen – lue tarinat sota-ajan lentäjistä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Suomalainen hävittäjälentäjä oli jo valmis syöksymään kuolemaan, mutta radiokutsu pelasti hengen – lue tarinat sota-ajan lentäjistä

Suomen Ilmavoimat viettää tiistaina 100-vuotispäivää. Vuosipäivän kunniaksi voit lukea sota-ajan hävittäjälentäjien ja pommikonemiehistöjen tarinoita.

Julkaistu: 6.3.2018 9:33

Mauri Maunula lensi kesällä 1944 Morane-Saulnier-hävittäjää Laatokan pohjoispuolisella rintamalla. Heinäkuussa taistelut riehuivat erityisen kiivaina Tolvajärvellä. Maunulan lentäjätoveri Lasse Hattinen sai torjuntatehtävän, jolla hän pudotti useita viholliskoneita ennen kuin hän sai itse osuman.

Hattinen oli jo syöksymässä maahan, kun Maunulan radiokutsu havahdutti hänet. Hävittäjä kääntyi ylös puiden latvoissa. Voit lukea tarinasta lisää täältä tai katsoa yllä olevalta videolta.

Kosti Keski-Nummi on viimeisiä suomalaisia hävittäjä-ässiä. Hän lensi usein legendaarisen ässän Hasse Windin kanssa Karjalan Kannaksen taivaalla. Sota-aikana Keski-Nummi saavutti 5,5 ilmavoittoa. Kesäkuussa 1944 hän joutui osuman saatuaan tekemään pakkolaskun ja joutui joksikin aikaa sotasairaalaan. Voit lukea täältä lisää siitä, mitä Keski-Nummi kertoo taistelusta ylivoimaista vastustajaa vastaan tai katsoa alla olevan videon.

Martti Lehtovaara otti Brewster-hävittäjällään osaa sodan suurimpaan ilmataisteluun Suomenlahdella keväällä 1943. Ilma oli täynnä suomalaisia ja neuvostoliittolaisia koneita. Alla olevalla videolla ja täältä löytyvässä jutussa Lehtovaara kertoo, miten hän pudotti alas kaksi konetta.

Viljo Lehtinen toimi Blenheim-pommikoneen konekivääriampujana. Suomalaiset pommikoneet lensivät kesällä 1944 mm. Talissa, Ihantalassa ja Vuosalmella, joissa ilmatorjunta oli todella kovaa. Lehtinen kertoo alla olevalla videolla ja täältä löytyvässä jutussa, millaista oli lentää pommituslentoja kovan torjuntatulen sekaan.

Juhani Eskola toimi Blenheim-pommikoneen tähystäjänä kesällä 1944 Kannaksella sekä Lapin sodassa saksalaisia vastaan. Saksalaisten it-tuli oli murhaavan tarkkaan. Eskola kertoo alla olevalla videolla ja täältä löytyvässä jutussa, miten saksalaisten tuli rävähti aivan koneen vieressä niin, että taju meni hetkeksi.

Veikko Jokinen toimi lentokonemekaanikkona Hävittäjälentolaivue 32:ssa. Kenttä siirrettiin Neuvostoliiton suurhyökkäyksen alettua Syvärillä kesäkuussa 1944. Korvaavaltakin kentältä piti perääntyä. Jokinen kertoo viimeisestä lennosta turvaan suurhyökkäyksen alta. Tarinan voit kuunnella alla olevalta videolta tai lukea täältä.

Katso Midnight Hawksin ohilentoa Kaivopuiston yllä suorana lähetyksenä tiistaina kello 13.50 täältä löytyvässä jutussa.

Lisää sota-ajan tarinoita voit lukea Ilta-Sanomien suursarjasta 100 tarinaa sodasta, jonka jutut löytyvät täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?