Kotimaa

Asuntomurtoja tehtaillaan nyt kirkkaassa päivänvalossa – rikolliset hämäävät silminnäkijöitä pukeutumiskikalla

Julkaistu:

Rikos
Poliisi tiedottaa asuntomurtojen määrän olevan kasvussa ja muistuttaa murtomiesten iskevän usein päiväsaikaan.
Asuntomurtojen määrä on kasvussa. Tämän vuoden tammi-helmikuussa poliisi kirjasi asuttuihin asuntoihin kohdistuneita törkeitä varkauksia yhteensä 218, kun vuosi sitten vastaava luku oli 189. Lisäystä on siis 29 murron verran.

Poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta kertoo tiedotteessa asuntomurtojen tapahtuvan usein päiväsaikaan. Murtomiehet pyrkivät Ahon mukaan sulautumaan ympäristöönsä.

– Rikollisilla saattaa vaatetuksena olla niin sanottu työvaatetus ja moni silminnäkijä on kuvitellut näiden tällöin olleen luvallisella asialla.

Asuntoon murtauduttu kauppareissun aikana

Ahon mukaan osa asuntomurroista on selkeästi perustunut asunnon tarkkailuun, sillä taloon on saatettu murtautua sillä välin, kun asukas on ollut kaupassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Monesti rikollinen pyrkii varmistamaan työrauhan soittamalla ensin asunnon ovikelloa.

Poliisi on tiedottanut viime aikoina murtokoplien aktiivisuudesta muun muassa pääkaupunkiseudulla. Viimeisin koskee kolmen ulkomaalaisen murtokoplaa, jota epäillään ainakin 17 asuntomurrosta Espoon ja Helsingin alueella.

Epäiltyjä otettiin kiinni muun muassa Espoossa ja Espanjassa Barcelonassa. Barcelonan lentokentällä kiinniotetun miehen hallusta löydettiin muun muassa useita arvokelloja, kuten Rolexeja.

– Asunnoista anastetaan yleisemmin pienikokoista omaisuutta, jotka on helppo viedä mukana eli rahaa ja koruja. Usein anastetaan myös elektroniikkaa kuten kannettavia tietokoneita ja puhelimia, kertoo poliisi tiedotteessaan.

Muista nämä: Älä sotke asuntomurron jälkiä

1. Jos asuntoosi murtaudutaan, muista ettet tutki tai sotke asuntomurron jälkiä. Ne ovat poliisin tutkimuksille tärkeitä.

2. Kuvaa ja luetteloi omaisuutesi. Jos asuntomurto tapahtuu, riittävällä luettelolla omasta omaisuudesta helpotetaan paitsi poliisin työtä, myös omaa asiointia vakuutusyhtiössä.

3. Jos näet epämääräisiä ovikellon soittelijoita alueella, ota tuntomerkit ylös ja ilmoita asiasta hätäkeskukseen, etenkin jos ovikellojen soittaja ei osaa kertoa järkevää syytä tekemiselleen.

4. Myös lukitus on syytä pitää kunnossa ja hämärän aikaan valaistus estää rikollisuutta.

Lähde: Poliisi