Poliisi vahvistaa: Väyrysen tapauksesta tehty tutkintapyyntö

Kansalaispuolueen varapuheenjohtaja Piia Kattelus kertoi eilen, että kansalaispuolue on jättänyt esitutkintapyynnön Paavo Väyrysen tilinkäyttöön ja vaalirahoihin liittyen.

Kansalaispuolue erotti Paavo Väyrysen viikonloppuna.

5.3.2018 10:01

Helsingin poliisin talousrikosyksikön johtaja Ismo Siltamäki vahvistaa, että Helsingin poliisi on vastaanottanut tutkintapyynnön Paavo Väyrysen tapaukseen liittyen. Pyyntö tehtiin viime viikolla.

Siltamäki ei suostu kuitenkaan tarkentamaan, mihin yhteisöön tai henkilöön tutkintapyyntö liittyy.

– En halua ottaa kantaa siihen, kuka on jättänyt tai mitä koskien. Vahvistan toki sen, että pyyntö on tullut viime viikolla, en muista tarkkaa päivää, Siltamäki sanoo.

Kansalaispuolueen varapuheenjohtaja Piia Kattelus kertoi sunnuntaina Ilta-Sanomille, että kansalaispuolue on jättänyt esitutkintapyynnön Väyrysen tilinkäyttöön ja vaalirahoihin liittyvistä epäselvyyksistä.

Kansalaispuolue kertoi lauantaina erottaneensa perustajansa Väyrysen puolueesta. Syiksi se kertoi muun muassa tilinkäyttöön liittyvät väärinkäytökset ja vaaliraharikkomukset liittyen Väyrysen presidentinvaalikampanjaan. Erottamista perustellaan myös Väyrysen pyrkimisellä keskustan puheenjohtajaksi.

Kansalaispuolueen puheenjohtaja Sami Kilpeläinen ja varapuheenjohtaja Piia Kattelus ripustavat puolueen julistetta puolueen tiedotustilaisuudessa Helsingissä tiistaina 6. helmikuuta 2018.

Kattelus ei ottanut eilen kantaa siihen, koskeeko tutkintapyyntö myös Väyrysen presidentinvaalikampanjan kampanjapäällikköä Seppo Hauta-ahoa. Hauta-aho sanoi IS:lle sunnuntaina, ettei hän usko poliisitutkinnan koskevan itseään. Hauta-aho erotettiin puolueesta yhdessä Väyrysen kanssa.

– Paavo Väyryselle on annettu mahdollisuus antaa selitys ja korjata virheensä. Sama koskee Seppo Hauta-ahoa. He eivät ole olleet halukkaita toimimaan näin, Kattelus sanoi eilen IS:lle.

– Me emme syytä, mutta olemme pyytäneet, että toimivaltainen viranomainen tutkii heille toimitetun todisteaineiston perusteella sen, ovatko he ylittäneet toimivaltansa.

Epäselvyydet liittyvät Katteluksen mukaan sekä helmikuun tapahtumiin että varhaisempiin tilitapahtumiin, jotka on saatu viime vuoden osalta.

Kyse on ilmeisesti 38 000 eurosta, jotka Väyrynen olisi siirtänyt Suomen linja -tukiyhdistykseltään kansalaispuolueelle lainana, kertoo Hauta-aho. Myöhemmin vastaava summa siirrettiin puolueen tililtä Väyrysen valitsijamiesyhdistykselle avustuksena.

Väyrynen puolusti sunnuntaina vahvasti omaa toimintaansa. Väyrynen kirjoitti blogissaan, että meneillään on puolueen kaappausyritys ja ettei kansalaispuolueen rahoituksessa ole tapahtunut mitään laitonta.

– Minulla on puolueelta huomattavat, kiistattomat saatavat. Osa niistä johtuu siitä, että puolue ei ole tilittänyt maksuja niistä mukeista ja kirjoista, jotka se otti myytäväkseen, Väyrynen kertoi.

Väyrynen kirjoitti, että harkitsee mahdollisuutta saattaa Kansalaispuolueen johto rikosoikeudelliseen ja vahingonkorvausvastuuseen.

Väyrynen itse kertoi myös pitävänsä laittomana Kansalaispuolueen hallituksen lauantaista kokousta, jossa päätettiin hänen erottamisestaan. Puoluehallitus päätti erottamisesta kokouksessaan ennen lauantai-iltapäivän jäsenkokousta. Väyrysen mukaan päätöksen teki kuitenkin vajaalukuinen hallitus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?