Museonjohtaja etsii erikoista omakuvaa: Suomalaistaiteilijan työ kuin Frida Kahlo – maalattu vuosikymmeniä aiemmin

Julkaistu:

Olga Gummerus-Ehrström oli kuin Suomen Frida Kahlo. Tumma, omaperäinen ja taitava suomalainen maalasi vuosikymmeniä ennen Frida Kahloa.
Visavuoren museonjohtaja Pälvi Myllylä etsii Facebookissa Olga Gummerus-Ehrströmin omakuvaa vuodelta 1913.

Aluksi aivan pieneltä asialta kuulostava päivitys paljastaa erikoisen tarinan Suomen ja maailman taidehistorian mystisistä yhteensattumista. Myllylä kertoo itse Ilta-Sanomille, mistä on kyse.

– Aiheesta ja maalauksesta tekee tärkeän se, että Olga Gummerus-Ehrströmin itsevarman naisen identiteetin kuvaus muistuttaa Frida Kahloa ja Gummerus-Ehrström maalasi työnsä kymmeniä vuosia ennen Kahloa, Myllylä sanoo.

Kuka oli Kahlo?

Frida Kahlo (1907– 1954) oli meksikolainen taidemaalari. Kahlo maalasi laajan sarjan inhorealistisia omakuvia. Ne olivat kuin kivun kuvauksia, joista monille mieleen jäivät erityisesti vahvat värit ja Kahlon vahvat kulmakarvat.

Kahlo sairastui kuusivuotiaana polioon. Hän kuntoutti itseään isänsä ohjeilla syyskuussa 1925 Kahlo joutui liikenneonnettomuuteen, jossa bussi ja raitiovaunu törmäsivät. Metallinen kaide lävisti hänen lantionsa ja aiheutti useita murtumia. Kahlo oli viikkoja sairaalassa ja hänelle piti tehdä 35 leikkausta.

Kahlo alkoi maalata toipilasaikanaan.

Frida Kahlon elämästä on tehty useita elokuvia. Julie Taymorin elokuvassa Frida vuodelta 2002, Frida Kahloa esitti Salma Hayek.


Kuka oli Olga Gummerus-Ehrström?

Olga Gummerus-Ehrströmin omakuvat ovat mystisellä tavalla samantyylisiä kuin Kahlon.


Pälvi Myllylä kertoo, millä tavoin.

– Hän on tavallaan Suomen Frida Kahlo. Tumma, omaperäinen ja taitava kaunotar, jonka töitä nähdään liian harvoin, Myllylä kertoo.

– Syy, miksi etsin tuota työtä on – sen lisäksi että haluaisin nähdä sen – on se, että aioin pyytää teosta Olga Gummerus-Ehrströmin Serlachius-museoiden näyttelyyn vuonna 2019, hän kertoo.

– Hauskaa Olgassa on myös se, että hän ei koskaan käyttänyt nimeä Olga vaan hän oli aina Olli. Myös tämä etsittävä työ on signeerattu nimellä Olli Ehrström, Myllylä sanoo.

Helsinkiläinen Olga Elisabet Gummerus-Ehrström (1876–1938) oli monipuolinen suomalainen taidemaalari.

Myllä kertoo, että Olga opiskeli taidemaalariksi Ateneumissa ja sitten vielä Pariisissa.

– Maalaaminen lienee ollut hänelle itseilmaisun keino, luonnollinen tapa ilmaista itseään sekä ihmisenä että naisena. Mutta se, että hän maalasi hyvin vähän johtui siitä, että hän ja hänen miehensä eivät olleet varakkaita eivätkä varakkaista suvuista: heidän piti yksinkertaisesti tehdä töitä joista maksettiin. Siksi Olgakin teki avustavia töitä arkkitehtitoimistossa, suunnitteli karkkipaperikääreitä Fazerille ja kirjoitti yhden vuoden muotipalstaa Suomen Kuvalehteen, muun muassa, Myllylä sanoo.

Pälvi Myllylä kertoo Facebookissa lisää asioiden yhteyksistä.

– Maalattu vuonna 1913 eli vuosikymmeniä ennen Frida Kahloa! Olga antoi teoksen lahjaksi tädilleen Augusta Krookille, joka toimi pitkään Vaasan tyttökoulun johtajana. Krookilla ei ollut omia lapsia, joten ei ole mitään tietoa, mihin teos on siirtynyt.

– Jakakaa kuvaa kiitos, tällä tavalla kuva voisi levitä yllättävän laajalle ja yllättäviin yhteyksiin, arkistotutkimuksesta kun ei tässä kohden ole ollut mitään hyötyä, Myllylä toivoo.
 

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt