Näin paljon sinun kotiseudullasi tapahtuu pahoinpitelyjä – katso tiedot kaikista Suomen kunnista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin paljon sinun kotiseudullasi tapahtuu pahoinpitelyjä – katso tiedot kaikista Suomen kunnista

Lähes puolet pahoinpitelyistä tapahtuu yleisellä paikalla. Siellä poliisi pystyy ennaltaehkäisemään rikoksia.

Lähes puolet pahoinpitelyistä tapahtuu yleisellä paikalla. Siellä poliisi pystyy ennaltaehkäisemään rikoksia.

Julkaistu: 4.3.2018 10:00

Poliisi pelkää, että luvut saattavat lähteä nousuun uuden alkoholilain myötä.

IS selvitti tuoreet, koko viime vuoden kattavat pahoinpitelytilastot Poliisihallitukselta. Tilastoista selviää, että nyrkki on heilunut suunnilleen samaan tahtiin kuin edellisenäkin vuonna. Suunnilleen puolissa kunnista pahoinpitelymäärät ovat nousseet, puolissa laskeneet.

Kun pahoinpitelytilannetta vertaa muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen, ero alkaa olla näkyvä. Pahoinpitelymäärien trendissä on ollut nähtävissä laskua vuodesta 2012 alkaen, ja trendi näkyy myös kunnissa, vaikka muuttuneet asukasluvut huomioitaisiinkin. Näin lasketut suhteelliset pahoinpitelymäärät ovat laskeneet 189 kunnassa ja nousseet 122 kunnassa.

Jos alla oleva grafiikka ei aukea, näet sen tästä.

Väkivaltarikostorjunnasta vastaava poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta arvelee, että yksi syy pahoinpitelyrikosten vähenemiselle kuluvalla vuosikymmenellä on Euroopan neuvoston sopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta. Sopimuksen myötä poliisin on ohjattava uhri avun piiriin, ja myös väkivaltaan syyllistyneelle on tarjolla apua.

– Lähisuhdeväkivallassa avun tarjoaminen on vähentänyt uusintarikollisuutta, Heikkinen uskoo.

Hän kiittelee myös viranomaisyhteistyötä ja apua ja tukea tarjoava järjestöjä.

– Edelleenkin pitää olla silti huolissaan näistä asioista, Heikkinen sanoo.

Poliisi on seurannut huolestuneena alkoholilain tuoretta muutosta, muttei vielä osaa arvioida, mitä muutos aiheuttaa.

– Alkoholi liittyy oleellisesti väkivaltarikollisuuteen. Jos alkoholilain muutokset aiheuttavat ongelmia, ne näkynevät kyllä kesään mennessä, Poliisihallituksen Heikkinen uskoo.

Kokkolassa ja Porvoossa nyrkki on heilunut selvästi vähemmän kuin muutama vuosi sitten. Tilastoissa näkyy noin sadan pahoinpitelyn ero neljän vuoden takaiseen tilanteeseen. Kuopiossa tilanne on parantunut vieläkin enemmän. Poliisi kirjaa vuodessa noin 160 tapahtumakertaa vähemmän kuin menneinä vuosina.

Alla on kartta, jota klikkaamalla näet oman kuntasi pahoinpitelymäärät.

Rikosylikomisario Kalle Toivanen Kuopion poliisilaitokselta ilahtuu parantuneista luvuista.

– Erittäin hyvä, että ihmisten kaltoinkohtelu toisiaan kohtaan vähenee, Toivanen sanoo.

Lähes puolet pahoinpitelyistä tapahtuu yleisellä paikalla. Siellä poliisi pystyy ennaltaehkäisemään rikoksia. Esimerkiksi Kuopiossa resursseja ei ole viime vuosina pystytty lisäämään, mutta Toivanen uskoo, että näkyvä valvonta Kuopion keskustassa saattaa selittää lukuja ainakin osittain.

Ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen on samaa mieltä, ja kertoo, että tilanne on parantunut viime vuosina.

– Yksi syistä on poliisin näkyvä valvonta viikonloppuisin Kuopion keskustan ravintolakorttelissa, Pohjolainen uskoo.

  • Alla olevalla videolla on Kuopion poliisin melutehtävä kesäiseltä viikonlopulta.

Kuopiossa on tutkittu tarkkaan, milloin ja ketkä yleisillä paikoilla tapahtuviin pahoinpitelyihin syyllistyvät. Poliisi on havainnut, että tyypillinen pahoinpitelijä on humalainen, nuori 20–30-vuotias mies, joka ajatutuu kahnaukseen toisen, samanikäisen ja -kuntoisen miehen kanssa. He eivät yleensä tunne toisiaan entuudestaan. Illan tapahtumat johtavat kuitenkin siihen, että ravintoloiden sulkemisaikaan nyrkki alkaa heilua. Siksi valvontaa on pystytty keskittämään riskiaikoihin ja -paikkoihin.

Viikonloppuöisin ravintolasta ulos astuva näkeekin usein ensimmäisenä poliisiauton.

– Täytyy olla melkoinen uuno, joka siinä tilanteessa vielä lähtee haastamaan riitaa, Pohjolainen naurahtaa.

– Se on todennäköisesti merkittävä määrä, mitä on pystytty estämään, Pohjolainen toivoo.

Ravintolahenkilökunnan koulutus ja vuoropuhelu poliisin kanssa ovat osaltaan saattaneet vaikuttaa tilastojen kaunistumiseen Kuopiossa.

– Ravintolat ovat tehneet oman osansa, Pohjolainen kiittelee.

Näin tutkittiin

IS pyysi Poliisihallitukselta kunnittaiset poliisin tietoon tulleet pahoinpitelymäärät koko viime vuoden osalta. IS vertasi lisäksi vuosien 2016–17 pahoinpitelymääriä vuosiin 2012–13. Pahoinpitelymäärät suhteutettiin vastaaviin asukaslukuihin, eli kuntaliitokset ja väkiluvun muutokset otettiin muutosluvuissa huomioon.

Tuoreimmat osastosta