Uppoavasta panssarilaiva Ilmarisesta tuli parissa minuutissa 271 miehen hauta – nyt Lauri Pätäri, 97, kertoo, mitä merellä todella tapahtui - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Uppoavasta panssarilaiva Ilmarisesta tuli parissa minuutissa 271 miehen hauta – nyt Lauri Pätäri, 97, kertoo, mitä merellä todella tapahtui

13. syyskuuta 1941. Jatkosodan ensimmäinen syksy. Suomen laivaston ylpeys panssarilaiva Ilmarinen on matkalla harhautusoperaatioon Utön eteläpuolella. Kello 20.31 laivan alla tapahtuu valtava räjähdys.


4.3.2018 7:12

– Näin horisonttia vasten, kun Ilmarinen nousi pystyyn. Alkoi tulla hiljaista.

Lauri Pätäri, 97, muistaa syyskuun 1941 tapahtumat kuin eilisen. Se oli hirvittävä ilta. Ilmarinen oli ajanut miinoihin. Räjähdys repi laivan pohjaan vasemmalle puolelle valtaisan aukon, josta vesi tulvi sisälle. Alus kallistui alle minuutissa kyljelleen ja se kääntyi ympäri.

Seitsemän minuuttia myöhemmin Ilmarinen katosi perä edelläå veden alle. Se upposi noin 70 metrin syvyyteen köli pintaan päin.

271 miestä kuoli Suomen pahimmassa turmassa.

– Tuntui, että tänne nyt jäädään. En pelännyt. Tämä on minun kohtalo, tämä on sotaa ja tähän se minun nuoruus sitten loppui.

Miten Ilmarisen uppoaminen tapahtui? Miten Lauri Pätäri selvisi kuin ihmeen kaupalla turmasta hengissä? Katso jutun pääkuvana olevalta videolta ISTV:n dokumentti panssarilaiva Ilmarisesta ja Lauri Pätäristä. Alla olevalta videolta voit kuunnella lisäkertomuksen Pätärin pelastumisesta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?