Kommentti: Lepomäen sote-temppu paljastaa, että kokoomusta johdetaan kahdelta pallilta

Kansanedustaja Elina Lepomäki kertoi keskiviikkona äänestävänsä hallituksen sote-uudistusta vastaan. Lepomäen jälkiviisaudella ryyditetty temppu kertoo, että kokoomusta johdetaan kahdelta pallilta, eikä tilanne ole puheenjohtajan käsissä. Petteri Orpon johtajuuden perään aletaan kysellä, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Petteri Orpo ja Elina Lepomäki.

28.2.2018 15:33

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo seurasi sivusta, kun hänelle toissa kesänä puheenjohtajakisassa hävinnyt kansanedustaja Elina Lepomäki (kok) pisti spontaanin infon pystyyn ja kertoi äänestävänsä soteuudistusta vastaan ja toivoi soten kaatuvan valinnanvapauksineen, maakuntauudistuksineen päivineen.

Koko paketti on Lepomäen mukaan susi kaikilta osiltaan.

Orpolle Lepomäen temppu on äärimmäisen kiusallinen.

Se paljastaa, ettei puolue eikä sen sote-linja ole Orpon näpeissä, ei ole ollut pitkään aikaan.

Kokoomuksessa yhä useampi alkaa kysellä Orpon johtajuuden perään. Puheenjohtaja on ollut koko viime vuoden enemmän kulisseissa kuin eturintamassa.

Orpo kommentoikin Lepomäkeä karvaasti muistuttamalla, että Lepomäellä olisi ollut jo kolme vuotta aikaa esittää muutoksia soteen, mutta hiljaista on ollut.

Vapaavuori johtaa toisaalta

Kokoomuksessa sote-kitinä kasvaa joka tapauksessa koko ajan. Kepu ja pääministeri Juha Sipilä voi syystä kysyä, pätevätkö Orpon kanssa tehdyt välipuheet enää, mikä on Orpon rooli sopijaosapuolena.

Kyse ei ole vain Lepomäestä, vaan siitä, että Lepomäkikin paljastaa, että kokoomusta johdetaan soten suhteen tällä hetkellä enemmän Helsingin kaupungintalolta kuin valtioneuvoston linnasta tai Kansakoulunkujan puoluetoimistolta.

Pormestari Jan Vapaavuori (kok) on pilkannut avoimesti maakuntauudistusta ja koko sotepakettia. Lepomäen kaltaiset ulostulot tukevat Vapaavuorta ja hänen linjaansa. Vapaavuorella on laajaa kannatusta kokoomuksen kentällä. Lepomäki sen sijaan on ryhmässä suuri oikean laidan yksinäinen, hän ei yksin heilauta sotea sinne eikä tänne.

Vapaavuori pelasti Petteri Orpon viime kuntavaaleissa, minkä jälkeen Orpo ei ole uskaltanut sanoa Vapaavuorelle tämän omapäisestä linjasta halaistua sanaa. Valta näkyy myös Vapaavuoren naamasta: hän näyttää tietävän vahvan asemansa.

Kun – tai jos – sotepaketti päätyy eduskunnan äänestyksiin, kokoomuksen ryhmä ei ole yhtenäinen. Lepomäen lisäksi löytyy nippu näkyviä vastavallankumouksellisia, jotka odottavat sopivaa hetkeä ulostuloilleen. Susanna Koski (kok) ilmoitti jo eilen harkitsevansa Lepomäen kelkkaan hyppäämistä. Mitä tekee Harry ”Hjallis” Harkimo (kok)? Hän on myös koko ajan arvostellut pakettia. Lepomäen henkinen aateveli Juhana Vartiainen (kok) kuuluu myös seurattaviin kellokkaisiin.

”Luulee olevansa muita viisaampi”

Kansanedustaja Eero Lehti (kok) kuuluu taatusti kokoomuksen ryhmän oman tien kulkijoihin, mutta häneltä Lepomäelle ei ymmärrystä riitä.

– Lepomäki luulee olevansa viisaampi kuin koko ryhmä yhteensä. Lepomäen elämänkokemuksella en ryhtyisi tässä asiassa mestaroimaan, Lehti tuhahtaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehti.

Lehden mukaan paketti on jo niin pitkällä, että se pitää viedä satamaan. Sitä Lehti kuitenkin edellyttää, että virheet, joita tulee väistämättä, korjataan mahdollisimman nopeasti.

– Se joka (Lepomäki) luulee, että tällainen prosessi voidaan tehdä ilman virheitä, ei ymmärrä asiasta yhtään mitään.

Mutta vaikeuksia sotelle tulee – kaikki on mahdollista. Oppositio vaatii myös sitä, että sote vietäisiin vielä EU-komission arvioitavaksi. Se hidastaisi prosessia entisestään, aikataulut paukkuisivat.

Jos sote kaatuu, silloin jäävät myös lokakuun maakuntavaalit pitämättä.

Vaalit saattaisivat toki olla syksylläkin edessä: Ne olisivat ennenaikaiset eduskuntavaalit, sillä jos sote kaatuu kokoomukseen, kaatuu myös hallitus.

Kokoomusta kasassa pitää kuitenkin se, että samalla kaatuu myös kokoomuksen ajama valinnanvapaus eikä puolueen sote-lobbareillekaan sataisi mannaa taivaalta, optioita ja kannustinpalkkioita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?