Kokoomuksen Lepomäen yllättävä veto: ”On aika kaataa sote-esitys, valinnanvapaus ja maakuntauudistus” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kokoomuksen Lepomäen yllättävä veto: ”On aika kaataa sote-esitys, valinnanvapaus ja maakuntauudistus”

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki haluaa kuopata hallituksen valmisteleman soteuudistuksen.

Elina Lepomäki puhui medialle eduskunnassa keskiviikkona.

28.2.2018 14:00

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki linjaa tiedotteessaan, ettei hallituksen valmistelemaa esitystä sote-uudistukseksi, valinnanvapauslaiksi ja maakuntauudistukseksi pidä viedä eteenpäin. Lepomäki kutsui tänään yllättäen eduskuntaan koolle tiedotustilaisuuden.

– Mielestäni nyt on aika todeta, että sote-esitys ei täytä sille asetettuja tavoitteita. Säästöjä ei tällä mallilla saa aikaiseksi, eikä ole syytä olettaa, että malli parantaisi asiakkaiden palvelun laatua tai hoidon saatavuutta. Valinnanvapausmalli ei johda suotuisaan kilpailuun, Elina Lepomäki perustelee tiedotteessaan.

Lepomäki perusteli ratkaisuaan eduskunnassa toimittajille kello 13.30.

– Aion itse toimia sen puolesta, ettei tätä sote-mallia edistetä mukaan lukien maakuntauudistus ja valinnanvapaus.

Lepomäki sanoo kehottavansa ihmisiä miettimään, mitä uudistus tarkoittaa.

– Olen keskustellut laajasti kokoomuksen kenttäväen kanssa ympäri Suomea. Valtaosa jakaa tämän huolen.

Hän sanoo, että myös kokoomuksen eduskuntaryhmässä on vastaavia huolia.

Äänestää todennäköisesti vastaan

Lepomäki kertoo todennäköisesti joutuvansa äänestämään lakiesitystä vastaan.

– Uskon, että saan jatkaa eduskuntaryhmän jäsenenä.

Lepomäki huomauttaa, että valinnanvapausmallissa maksetaan asiakkaiden määrästä eikä potilaiden hoidosta.

– Markkinat keskittyvät muutaman suuren tuottajan ympärille, joilla on jatkossa kaikki valta. Pienillä tuottajilla ei ole tässä mallissa mitään jakoa, Lepomäki perustelee tiedotteesseen.

Hän huomauttaa, että perustason tuottajilla on kannustin siirtää asiakkaita erikoissairaanhoitoon, mikä lisää kustannuksia ja heikentää kokonaisvastuuta ihmisistä.

– Maakunnista tulee maksuautomaatteja, jotka välittävät valtion rahaa palveluntuottajille.

Lepomäen mukaan maakunnilla ei ole kannustimia tehokkaaseen rahankäyttöön. Niiden järjestämisvelvoite ja rahoitus on asetettu ylhäältä. Kun rahat loppuvat, valtio ei voi vetää rahahanoja kiinni.

– Ratkaisuksi jää valtion verotuksen nostaminen. Suomalaiset ovat jo entisestään himoverotettuja, Lepomäki muistuttaa.

Lepomäen arvioi, että valinnanvapausmalli saatetaan joutua ennemmin tai myöhemmin perumaan keskeisiltä osin joka tapauksessa, koska se törmää EU-oikeuteen.

Lepomäki kertoo keskustelleensa suunnitellusta valinnanvapausmallista ja sote-uudistuksesta laajasti kokoomuksen kenttäväen kanssa. Hänen mukaansa valtaosa palautteesta on ollut epäilevää ja kriittistä hallituksen ajamaa sote-mallia, maakuntauudistusta ja suuria tuottajia pienten kustannuksella suosivaa valinnanvapautta kohtaan.

– Sote-uudistus ei edellytä massiivista hallinnollista remonttia. Todellinen valinnanvapaus on mahdollista saada aikaan Kelan rahoittamalla valtakunnallisella “raha seuraa asiakasta” -mallilla, jonka pohjana toimii nykyinen Kela-korvausten malli.

Hallitus on kertonut tuovansa esityksen sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapauslaiksi eduskuntaan maaliskuun alussa eli lähipäivinä. Koko sote-uudistus eli siihen liittyvät lakiesitykset sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaiksi ja laiksi maakuntahallinnosta odottavat valinnanvapauslain tuomista eduskunnan käsiteltäväksi.

Edit klo 14:18: Juttua täydennetty Elina Lepomäen kommenteilla tiedotustilaisuudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?