Kommentti: Sopeutumiseläkkeellä on pyöritetty koirahoitolaa ja reissattu konferensseissa – kansanedustajilla on nyt näytön paikka

Kansanedustajilla on nyt elämänsä tilaisuus säätää laki, joka saa kerrankin kansan liki yksimielisen tuen, kirjoittaa politiikan toimittaja Mika Lehto.

Eduskuntatalo remontoitiin juuri huippuiskuun. Seuraavaksi voisi korjata sopeutumiseläkejärjestelyt.

28.2.2018 6:37

Sopeutumiseläke. Kyseessä ei ole mikään eläke, vaan kansanedustajille räätälöity ruhtinaallinen oma työttömyysturva.

Onko joku eri mieltä siitä, että sopeutumiseläkkeet ovat yleiselle oikeustajulle vieras järjestely?

Siinä missä työttömän ansiosidonnaista päivärahaa on lyhennetty sata päivää ja luotu aktiivimalli, tai karenssit ja tilapäistöiden tulorajat pukkaavat päälle – ex-kansanedustajat voivat nostaa sopeutumiseläkettä vailla huolen häivää moisesta syynäyksestä.

Ex-kansanedustajalle riittää, kun on istunut eduskunnassa kaksi kautta, aloittanut Arkadianmäellä ennen vuotta 2011, laittanut sopeutumiseläkehakemuksen vetämään, ja korvaus alkaa juosta.

Kansanedustajien oma ansiosidonnainen juoksee, ilman maksimikestoa, vaikka kolmikymppisestä viralliseen 65 vuoden eläkeikään asti. Eikä sopeutumiseläkeläisen tarvitse jokaista muualta tulevaa penniä laskea. Pääomatulot eivät vaikuta mitenkään korvaukseen, ja muita palkkatuloja saa olla laskennallisen maksimiseläkkeen verran ennen kuin sopeutumiseläke loppuu.

Laki sopeutumiseläkkeestä on tehty yli 50 vuotta sitten, 1967.

Ilta-Sanomat on ainakin tämän vuosituhannen kertonut vuosittain sopeutumiseläkkeellä olevista ex-kansanedustajista ja hyväosaisen rälssin omasta työttömyyskorvausjärjestelmästä.

Milloin sopeutumiseläkettä on nostanut miljonääri tai parhaassa työiässä oleva kolmikymppinen, milloin sopeutumiseläkeläinen on nostanut pääomatuloja puolisonsa yrityksestä tai lääkärinpalkkiosta, ja milloin sopeutumiseläkkeen turvin on voinut reissata maailmalla eri konferensseissa tai pyörittää koirahoitolaa.

 Kyseessä ei todellakaan ole eläke.

Kansanedustajat säätävät kaikki lait. Kansanedustajilla on vuosikaudet ollut mahdollisuus korjata sopeutumiseläkkeensä tähän päivään istuviksi.

Toistaiseksi kansanedustajat eivät ole omiin sopeutumiseläkkeisiinsä puuttuneet.

Puhemies Sauli Niinistö yritti aikanaan (2007–2011) remontoida sopeutumiseläkkeitä. Kiitoksensa oli protesti puhemiesäänestyksessä 2010, ja lopputuloksena kansanedustajat lopettivat sopeutumiseläkkeet vuoden 2011 jälkeen ensi kertaa eduskuntaan nousevilta edustajilta.

Tilalle tuli uusille kansanedustajille sopeutumisraha, jota maksetaan 1–3 vuotta edustajavuosista riippuen.

Kansanedustajilla on nyt näytön paikka. Eduskunnan rattaissa on kansalaisaloite sopeutumiseläkkeiden lopettamisesta.

Puhemies Paula Risikko (kok) aloittaa tällä viikolla eduskunnassa valmistelut sopeutumiseläkkeiden lopettamiseksi. Risikko on koonnut virkamiehistä koostuvan työryhmän valmistelemaan asiaa.

Selvityksiä on vuosien aikaan tehty jo vino pino. Ongelmat ja lakitekniset kiemurat ovat aika hyvin tiedossa.

Kansalaisaloite on ainakin selkeästi muotoiltu. Sopeutumiseläkkeet pois kaikilta, ja onnistuu samalla konstilla kuin sopeutumisrahan säätäminen uusille kansanedustajille 2011.

Kansanedustajien olisi enemmän kuin hankala selittää, miksi he eivät pysty lopettamaan sopeutumiseläkkeitään. Kyseessä ei todellakaan ole eläke.

Mitään kohtuutonta ei tapahtuisi kai kellekään, jos kaikki nykyiset ja tulevat sopeutumiseläkkeet muuttuisivat sopeutumisrahaksi.

IS:n epävirallisen laskutoimituksen mukaan sopeutumiseläke koskee yli 130:tä nykyistä ja entistä kansanedustajaa.

Tammikuussa sopeutumiseläkkeellä oli 33 ex-kansanedustajaa.

Kaksi ex-kansanedustajaa on ollut sopeutumiseläkkeellä vuodesta 1999, eli pian 19 vuotta.

Nykyisistä sopeutumiseläkeläisistä nuorimmat ovat 45-vuotiaita. Heistä toinen on ollut sopeutumiseläkkeellä seitsemän vuotta.

Muissa töissä on nykyisin yli 30 ex-kansanedustajaa, jotka ovat sopeutumiseläkkeeseen oikeutettuja. Hyvä kysymys on, että tarvitsevatko esimerkiksi EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tai OECD:n apulaispääsihteeri Mari Kiviniemi sopeutumiseläkettä?

Sopeutumiseläke on aika huonosti perusteltu, takataskussa oleva, työttömyysturva kenellekään nykyisin itsensä elättävälle, joka on ollut eduskunnassa vuosikausia sitten.

Vielä parempi kysymys on, mihin nykyiset kansanedustajat tarvitsevat sopeutumiseläkettä. IS:n laskujen mukaan eduskunnassa on 64 kansanedustajaa, jotka vaalien 2019 jälkeen voisivat jäädä sopeutumiseläkkeelle.

Missä muussa maassa esimerkiksi 45-vuotiaan Antti Kaikkosen (kesk) tai 44-vuotiaan Jutta Urpilaisen (sd) olisi mahdollisuus jäädä 60 prosentin ”eläkkeelle”, tai 43-vuotiailla Ville Niinistöllä (vihr) ja Paavo Arhinmäellä (vas) on mahdollisuus 48 prosentin ”eläkkeeseen”?

Ehkä vain Suomessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?