HS julkaisi uusia Brother Christmasin viestejä: Rasistista puhetta ja huorittelua

Helsingin Sanomat julkaisi otteita Brother Christmasin viestittelystä sosiaalisessa mediassa.

Brother Christmas

26.2.2018 19:42

Helsingin Sanomat on julkaissut lisää yksityisviestejä, jotka on kirjoittanut kohun keskelle joutunut Ari Koponen alias hyväntekijä Brother Christmas.

HS julkaisi laajan artikkelin Koposen toiminnan taustoista sunnuntaina. Silloin esillä oli viesti, jossa Koponen käytti cp-vammaisista halventavaa slangisanaa ”separit”.

Hän oli vuoden 2015 lopulla suunnittelemassa keräystä ja pohti Facebookissa: Vai sit joku keräys mut siin vähä vaarana se rehellisyys sit ku itelle täs kumminki kouttaa kerätä eikä millekkää separeille ;)

IS:lle Koponen pyysi anteeksi tuota viestiä, vaikkei sen lähettämistä tarkkaan muistanut.

HS:n maanantaina julkaisemissa viesteissä Koponen puhuu tummaihoisista ihmisistä käyttäen rasistista neekeri-sanaa ja huorittelee naista. Kumpaakin ilmausta Koponen tehostaa v-alkuisella kirosanalla.

HS perusteli uusien yksityisviestien julkaisemista Ari Koposen miljoonaluokkaan nousseen hyväntekeväisyystyön luonteella. Hän on luonut henkilöbrändin ja kertonut julkisuudessa Brother Christmasin olevan ”tosi paljon Arin näköinen hahmo”. Koska yksityishenkilöt ja yritykset ovat lahjoittaneet toimintaan satoja, tuhansia ja kymmeniätuhansia euroja, HS katsoo lahjoittajille olevan oikeus tietää Koposen kommenteista.

Rasistishenkinen WhatsApp-viesti on HS:n mukaan viime vuoden keväältä. Siinä Koponen kommentoi MV-lehden levittämää valokuvaa, jossa tummaihoinen nuorukainen istuu jalat pöydällä ravintolassa.

”Kyl täs sisäinen easismi (=rasismi) herää ku noi vitun neekerit ei tee mitää noille skideilleen. Saatana mitä käytöstä”, Koponen puuskahti.

Huoritteluviesti liittyy toimittaja ja juontaja Sanna Kiiskeen, joka myös oli tehnyt hyväntekeväisyyttä. Kun Koposen kaveri oli Facebook-keskustelussa arvellut Kiisken matkivan Koposta, Koponen kommentoi ”vitu huor se o”.

HS perusteli tämän yksityisviestin julkaisemista sillä, että Koponen on haastatteluissa sanonut, ettei koe muita hyväntekijöitä kilpailijoikseen, vaan ”on kiva, mitä enemmän jengi pystyy auttamaan”.

IS ei tavoittanut Koposta kommentoimaan HS:n uutista.

  • Oheisella videolla Brother Christmas kommentoi itseensä kohdistuneita syytöksiä Radio Rockilla 26.2.2018.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?