Viiden vuoden vertailu: Katso, miten aurinko­talvi hellii hiihto­lomalaisia – pian upea sää jatkuu

Julkaistu:

Tänä vuonna etelän hiihtolomat vietettiin erityisen kirkkaissa auringonpaisteissa.
Hiihtolomaviikoilla ei yleensä aurinko paista kuin reilun tunnin päivässä. Asia selviää IS:n selvityksestä, jossa vertailtiin eri paikkakuntien auringon paistetunteja eri vuosien talvilomaviikoilla. Vertailuun otettiin neljä paikkakuntaa etelästä pohjoiseen.

Katso taulukot eri vuosien hiihtolomasäistä jutun lopusta.

Pohjoisen hiihtolomat ovat pari viikkoa etelää myöhemmin, mutta ajankohta ei ole tuntunut suuresti vaikuttavan auringon näyttäytymiseen. Keskimäärin aurinko on paistanut hiihtolomaviikolla 10 tuntia ja 45 minuuttia viikossa, eli keskimäärin noin 90 minuuttia päivässä.

 

Alkutalvella auringon paistetunteja oli vähän. Nyt tuntuu, että tilanne on mennyt ihan päälaelleen.

Tänä talvena etelässä hiihtolomaviikko saatiin viettää erityisen aurinkoisessa säässä. Helsinki-Vantaan lentoasemalla mitattiin tasan 47 tuntia auringon paistetta, eikä juuri muuallakaan Suomessa ole jouduttu pilven alla hiihtämään. Helsingissä aurinko oli taivaanrannan yläpuolella viime viikolla noin 70 tuntia. Reilusti yli puolet tuosta ajasta aurinko pääsi paistamaan maahan asti.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Nina Karusto ei ole vielä ehtinyt tutkia viime päivien paistetunteja, mutta kaunis keli ei ole silti jäänyt häneltä huomaamatta.

– Alkutalvella auringon paistetunteja oli vähän. Nyt tuntuu, että tilanne on mennyt ihan päälaelleen, Karusto arvioi.


Nina Karusto kertoo, että syynä pilvettömyyteen on ollut korkeapaineinen sää Suomen yllä.

– Laaja-alainen ja aika vahva korkeapaine sen on aiheuttanut, Karusto kertoo.

– Pientä vaihtelua pilvisyydessä on nyt sentään ollut, kun koillisesta on tullut välillä kosteutta.

Karusto ei nimittäisi nyt Suomen päällä ollutta korkeapainetta poikkeukselliseksi.

– Vaikka se aina tuntuu, että on paljon matalapaineita, niin kyllä näitä korkeapaineitakin säännöllisesti on, Karusto sanoo.

Yksityiskohtainen lämpötilojen ennustaminen on joskus kauniilla säällä vaikeaa, koska periaatteessa pilviä ei laajoille alueille odoteta. Silti pilviä saattaa paikoin ilmaantua. Silloin lämpötilaennustaminen saattaa mennä sellaisilla paikoilla pieleen.


– Suurpiirteinen sääennustaminen tällaisessa hyvässä säässä on helpompaa kuitenkin, Karusto kertoo.

Ennusteiden mukaan alkavalla viikolla sää jatkuu monin paikoin aurinkoisena. Maanantaina keli saattaa olla vielä pilvinen, mutta sen jälkeen aurinko armas näyttäisi palaavan hiihtolomalaisten iloksi.

– Maanantaina voisi vielä olla osittain pilvistä, mutta kyllä aurinko pääsee taas tiistaina ja sen jälkeenkin paistamaan, Karusto ennustaa.

Paikoin vielä torstainakin kylvetään auringossa, ja pilvet pysyvät poissa. Siksi sää pysyy myös kylmänä. Etelässä pakkanen pysyttelee 10 ja 20 miinusasteen välillä, pohjoisessa öisin saatetaan käväistä jopa lähellä 30 pakkasastetta.


Näin tutkittiin

IS tutki vuosien 2014–2018 hiihtolomaviikkojen säät. Erityisessä syynissä olivat auringon paistetunnit. IS listasi päivä päivältä hiihtolomaviikkojen paistetunnit kymmenen minuutin välein. Näin saatiin päivä- ja viikkokohtaiset tunnit, kun aurinko oli esillä. Paistetunnit perustuvat Ilmatieteen laitoksen avoimeen dataan vuosilta 2014–2018.

Vuoden 2018 osalta oheisissa taulukoissa on ennusteiden mukaiset säät, koska talvilomia ei ole vielä Keski- ja Pohjois-Suomessa vietetty. Utsjoen ja Sotkamon osalta vuoden 2018 ennusteet ovat Forecalta.

EDIT: Juttua päivitetty 26.2.2018 kello 9.48, korvattu 25.2. paistetuntien arvio mitatuilla arvoilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt