Jättilasku meppien muhkeista lisäeläkkeistä uhkaa kaatua veronmaksajien syliin – jopa 6000 €/kk ekstraa tuova järjestelmä pulassa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jättilasku meppien muhkeista lisäeläkkeistä uhkaa kaatua veronmaksajien syliin – jopa 6000 €/kk ekstraa tuova järjestelmä pulassa

Kuvituskuva
Julkaistu: 26.2.2018 6:45, Päivitetty 26.2.2018 7:01

Meppien avokätinen lisäeläkerahasto on satoja miljoonia euroja pakkasella. Veronmaksajat voivat joutua kuittaamaan jättilaskun.

Europarlamentaarikkojen lisäeläkejärjestelmä on joutunut pahoihin talousongelmiin ja veronmaksajia uhkaa sen pelastamisesta syntyvä valtava lisälasku.

Lista lisäeläkkeen saajista on salainen, mutta Ilta-Sanomien selvityksen mukaan useat entiset ja nykyiset suomalaiset mepit saavat tai ovat saamassa myöhemmin anteliasta lisäeläkettä, joka maksetaan varsinaisen meppieläkkeen päälle.

Enimmillään pelkkää lisäeläkettä on mahdollista saada yli 6 000 euroa kuussa.

Euroopan parlamentista kerrotaan Ilta-Sanomille, että Luxemburgissa toimivan lisäeläkerahaston aktuaarinen vaje oli 326 miljoonaa euroa vuoden 2016 lopussa. Sen verran varoja puuttuu rahastolta, kun otetaan huomioon sen kaikki tulevat sitoumukset. Parlamentin arvion mukaan rahasto joutuu selvitystilaan vuosien 2024–2026 sisällä.

Meppien eläkerahaston pahoista ongelmista viime kuussa kertoneen saksalaisen Bild-lehden mukaan vaikuttaa siltä, että rahaston pahan vajeen aiheuttama jättilasku olisi kaatumassa Euroopan parlamentin, eli EU-maiden veronmaksajien syliin. Bildin mukaan rahaston piirissä on yli 700 edunsaajaa.

Vuonna 2009 Euroopan parlamentin puhemiehistö linjasi, että parlamentilla on laillinen vastuu taata lisäeläkejärjestelmään kuuluvien oikeudet rahaston varojen loppumisen jälkeen.

Parlamentista kerrotaan Ilta-Sanomille, että sen hallinnossa tarkastellaan lisätoimia ja niihin liittyviä juridisia kysymyksiä rahaongelman ratkaisemiseksi.

Mukaan lisäeläkkeen piiriin ovat päässeet ne mepit, jotka ovat maksaneet lisäeläkemaksua rahastoon. Vaalien 2009 jälkeen rahasto suljettiin uusilta mepeiltä ja lisäeläkemaksut loppuivat myös siihen aiemmin kuuluneilta mepeiltä, jotka siirtyivät uuteen palkkausjärjestelmään.

Lisäeläkejärjestely on ollut edullinen mepeille, koska he ovat vastanneet kolmasosan maksusta ja parlamentti on maksanut heidän puolestaan kaksi kolmasosaa. Mepin lisäeläkemaksu oli vuonna 2009 reilut tuhat euroa kuussa ja parlamentti maksoi maksua heidän puolestaan reilut kaksi tuhatta euroa.

Kaikki mepit eivät maksaneet edes kolmasosaa omasta pussistaan, vaan vuoteen 2008 saakka joidenkin oma maksuosuus meni heidän kulukorvauksistaan, jonka oikea käyttötarkoitus olisi parlamentaarikon toimen hoitamiseen liittyvät kulut, kuten toimistovuokrat sekä puhelin- ja postikulut.

Viiden vuoden lisäeläkemaksujen maksaminen tuo loppuiäksi 63 vuotta täyttäneelle mepille reilun 1 500 euron lisäeläkkeen kuussa.

Maksimilisäeläke on vajaat 6 300 euroa ja se on voinut kertyä 20 vuoden maksamisella.

Ex-mepit Riitta Myller (sd) ja Esko Seppänen (vas) kertoivat maksaneensa lisäeläkemaksua 10 vuotta, mikä tuo reilun 3 000 euron lisäeläkkeen muiden eläkkeiden päälle.

Pitkäaikaiset keskustan mepit Anneli Jäätteenmäki ja Paavo Väyrynen puolestaan kertoivat Ilta-Sanomille, että he ovat maksaneet lisäeläkemaksua, mutteivät muista kuinka kauan.

Lisäeläkkeet maksetaan meppien tavallisten eläkkeiden päälle. Toiminta euroedustajana toi ennen vuotta 2009 toi vastaavan eläkejärjestelyn kuin kansanedustajilla. Silloin kymmenessä vuodessa kertyi noin 2 000 euron kuukausieläke. Vuoden 2009 jälkeen meppien eläkkeet ovat olleet Euroopan parlamentin vastuulla ja eläkettä on kertynyt 3,5 prosenttia jokaisen täyden parlamenttivuoden palkasta.

Kansanedustajien palkkiotietojen ja meppien palkkatietojen pohjalta arvioituna suomalainen europarlamentaarikko, joka olisi ollut meppinä kausina 1999–2004, 2004–2009 ja 2009–2014 saisi niistä yhteensä yli 3 000 euron kuukausieläkkeen, josta osa maksettaisiin Suomen eläkejärjestelmästä ja osa EU:n talousarviosta. Jos hän olisi maksanut yhden kauden ajan lisäeläkemaksuja, nousisi hänen mepin toimista saamansa eläkepottinsa yli 4 500 euroon ja kahden kauden maksuilla yli 6 000 euroon.

Eläketurvakeskus kertoi keväällä 2017, että suomalaisten keskieläke on 1 632 euroa.

Euroopan parlamentin rakennus Brysselissä.

Euroopan parlamentin rakennus Brysselissä.

Tuoreimmat osastosta