Sääilmiö pelastaa suomalaiset pahimmalta kylmältä – tätä tarkoittaa inversio - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sääilmiö pelastaa suomalaiset pahimmalta kylmältä – tätä tarkoittaa inversio

Julkaistu: 24.2.2018 20:48

Ensin tuuli puree, sitten haukkaa pakkanen. Ensi viikolla voi parina aamuna olla jopa 25–30 astetta pakkasta.

Kevät lähestyy kiiruusti almanakan lehdillä, mutta ulkona talvi kiristää entisestään otettaan Suomesta.

Ilmatieteen laitos on luvannut alkavalle viikolla sekä posket hyytävää tuulta että paukku- ja tulipalopakkasia. Jo entuudestaan Suomessa riehuu influenssa jälkitauteineen. Eletään pohjoisen vuodenkierron ankarinta, armottominta vaihetta.

  • Katso jutun lopusta videolta, miten kylmä ilmamassa liikkuu tällä ja ensi viikolla.

Eikä armoa ole luvassa.

– Me pysymme kyllä aika lailla samassa ennusteessa, jonka olemme aiemmin antaneet, lausuu hitaasti, jokaista sanaa kuin erikseen painottaen Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Erik Saarikalle lauantaina illansuussa suomalaisten valmistautuessa parhaillaan menemään saunaan.

– Varsinkin alkuviikko on tuulinen Etelä-Suomen sisämaassa ja Keski-Suomessa. Puuskissa tuulee yleisesti yli 10 metriä sekunnissa. Se tulee pohjoisen ja koillisen välistä.

Pohjoisen puoleinen virtaus voimistuu jo sunnuntaina, mutta ei ole vielä kovin voimakas. Maanantaina sitten tuulee. Ja myös pilveilee enemmän kuin viime aikoina.

– Onneksi nämä kovimmat tuulet eivät osuu samaan aikaan kireimpien pakkasten kanssa, Saarikalle sanoo ja viittaa ilmiöön nimeltä inversio.

– Ne sulkevat tavallaan toisensa pois. Tuuli ja pakkanen.

Heikkotuulisen ja selkeän yön aikana maanpinnan lähelle voi muodostua inversio eli ilmakehän sulkukerros, joka estää alimman ilmakerroksen leviämisen ylöspäin. Tyynellä säällä kylmintä on aivan maan pinnassa. Tuuli taas sekoittaa pakan ja ilmakerrokset. Kylmä pääsee karkaamaan taivaalle.

– Eikä se tuuli vielä tiistainakaan ole kokonaan ohitse, Saarikalle arvelee.

Silloin aletaan pilvisemmän maanantain jälkeen palata kuluvalta viikolta tuttuihin säkenöivän aurinkoisiin pakkaspäiviin – tosin aikaisempaa kylmempiin.

– Tiistaina ja erityisesti keskiviikkona voi aamulla olla 25–30 astetta pakkasta, Saarikalle ennustaa.

Ken kaipaa lauhempaa ilmaa, matkustaa Pohjois-Lappiin.

Päivisin on lämpimämpää, öisin kylmempää, kuten aina kevättalvella, kun aurinko tekee työtään isommalla terällä kuin keskitalvella.

Saarikallen mukaan keskiviikon jälkeen kylmimmät aamut ovat ohitse, ”mutta mistään lauhtumisesta ei voi puhua”.

– Kyllä nyt on aivan poikkeuksellisen kylmä. Me olemme täällä korkeapaineen tällä puolella suojassa lumikuuronauhoilta, mutta etelämpänä, Etelä-Ruotsissa, Tanskassa, ehkä Saksassa ja Britanniassa tämä sää tulee (kohta) olemaan iso uutinen.

Saarikalle ennakoi näille seuduille lumisateita, koska Itämeri on auki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?