Kohta on kylmä kuin talvisodassa – meteorologi: ”Tiistaina tulee hirveän kylmä ilma” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kohta on kylmä kuin talvisodassa – meteorologi: ”Tiistaina tulee hirveän kylmä ilma”

Kuvassa hiihtopartio Märkäjärvellä helmikuussa 1940.

Julkaistu: 23.2.2018 21:02, Päivitetty 23.2.2018 21:26

Ilmatieteen laitoksen mukaan meneillään oleva kylmä jakso on pitkälti samanlainen kuin sotavuosina.

Ensi viikolla on sellaiset säät, että tarkk’ampuja Simo Häyhän hengitys höyryäisi, mikäli hän sattuisi vihollista väijymään.

Ajatus Häyhästä pakkasessa ei ole täysin tuulesta temmattu, sillä Ilmatieteen laitoksen Twitter-tilillä tulevaa kylmänpurkausta verrattiin talveen 1940, jolloin Suomi kävi talvisotaa.

Talvisodassa pakkanen todellakin puri. Ilmatieteen laitoksen tilastoista käy ilmi, että tammikuussa 1940 alkoi pitkä ja hyytävä pakkasjakso. 40 asteen pakkaslukemia ylittyi jopa Etelä-Suomessa.

Meteorologi Ari Mustala kertoo, että ensi viikolla Norjanmerelle muodostunut vahva korkeapaine tuo säät, jotka ovat hyvin lähellä talvisodan hetkiä.

– Silloin kylmä jatkui pitkälle maaliskuulle. Vaikka aurinko paistoi, puut olivat ihan lumisia, Mustala toteaa vuodesta 1940.

– Jos nyt Helsingissä on viiden vuorokauden keskilämpötila on tähän aikaan vuodessa normaalisti -3,1, niin nyt se on -13,6.

Kaikista kovin talvi sota-aikana oli vuonna 1942. Silloin Saksankin panssarit juuttuivat Moskovan edustalle. Suomen puolustuksen kannalta kova pakkanen ja kylmä talvi olivat enimmäkseen positiivinen asia, mutta aiheutui siitä haittaakin: Viipurinlahti jäätyi niin paksulti, että neuvostopanssarit pystyivät ajamaan sen yli.

– Tilanne oli silloin erittäin uhkaava. Jos olisi ollut lauhempi talvi, niin ei sieltä olisi voinut vaunulla tulla.

Kyllä se kylmää on, ehdottomasti, toteaa Mustala alkavan viikon säästä. Viikon kylmin päivä on tiistai.

Silloin päivälämpötila Helsingissä laskee jopa 15 pakkasasteeseen. Vertailun vuoksi Oulussa pakkasta on noin kymmenen astetta.

Yöaikaan pakkanen voi kiristyä etelässäkin pariinkymmeneen asteeseen. Viikon puolessa välissä yöt ovat niin kylmiä, että uusia pakkasennätyksiä saattaa syntyä. Mustala puhuu 25–30 asteen pakkasista.

– Tiistaina tulee hirveän kylmä ilma. Sää on osin selkeä ja päivälämpötila laskee 10–15 pakkasasteeseen. Öisin on purevaa pakkasta, varsinkin keskiviikon vaiheilla. Silloin pakkasta on öisin 20–30 astetta etelää myöten, Mustala kuvailee STT:lle.

– Päivälämpötilat alkavat kuitenkin kohota keskiviikosta alkaen.

Artikkelin otsikkoa muokattu 23.2.2018 kello 21.26.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?