Nukkuvan miehen murhasta syytetty mielentilatutkimukseen – kirves jäi pystyyn uhrin ohimoon - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Nukkuvan miehen murhasta syytetty mielentilatutkimukseen – kirves jäi pystyyn uhrin ohimoon

Siilinjärveä järkyttänyt veriteko tapahtui Simonsalossa. Uhrin jäänteet löytyivät vesikuopasta vasta noin viikko verityön jälkeen.

Julkaistu: 23.2.2018 15:55

Pohjois-Savon käräjäoikeus katsoo, että viime vuoden syyskuussa Siilinjärveä kuohuttaneen verityön tekijä menetteli syytteessä kuvatulla tavalla ja aiheutti uhrin kuoleman.

Vuonna 1989 syntynyt vastaaja löi uhria viisi kertaa kirveellä ja kuristi tätä lisäksi laturin johdolla.

Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista murhasta. Oikeus ei perjantaina antamassaan välituomiossa ottanut vielä kantaa siihen, oliko kyseessä murha vai tappo. Ratkaisunsa oikeus tekee, kunhan syytetylle on tehty mielentilatutkimus.

THL:n tutkittavaksi joutuu myös toinen verityöhön osallistunut, 1992 syntynyt mies, joka löi uhria kolmesti veitsellä ylävartaloon. Syyttäjä katsoi toimineen pääsyytetyn tekijäkumppanina ja syyllistyneen näin myös murhaan.

Oikeuden mukaan nuoremman vastaajan osallisuutta ei voi kokonaisuutena arvioiden pitää riittävän merkityksellisenä. Niinpä hänen katsottiin syyllistyneen vain tapon yritykseen.

Nuorempi vastaaja on tuomittu aiemmin muun muassa kahdesta törkeästä pahoinpitelystä ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Oikeus pitikin tärkeänä, että mielentilatutkimuksessa miehelle tehdään vaarallisuusarvio. Miehen rangaistuksesta päätetään vasta tämän jälkeen.

Syyttäjä pitää rikosta erityisen raakana, julmana ja törkeänä. Teko kohdistui sohvalla nukkumassa olleeseen mieheen, jota 1989 syntynyt löi varoittamatta kirveellä ohimon tuntumaan.

Isku oli niin voimakas, että kirves jäi päähän kiinni. Saadakseen kirveen irti vastaajan piti longistaa ja vetää sitä.

Uhri putosi sohvalta lattialle, ja vastaaja jatkoi kirveellä lyömistään. Samassa asunnossa ollut kolmas henkilö saapui huoneeseen ja havaitsi uhrin ääntelevän köhisemällä.

Ruumiinavauksen perusteella uhri eli ainakin joitakin minuutteja tappavien kirveeniskujen jälkeen.

Teon motiiviksi paljastuivat vastaajien huumevelat uhrille. Uhri oli uhkaillut vastaajia aiemmin aggressiivisesti ja vaatinut rahoja puoleen yöhön mennessä.

Rikos tapahtui öiseen aikaan kerrostaloasunnossa Siilinjärven Simonsalossa, jossa oli paikalla yhteensä viisi miestä. Kaikki olivat päihteiden vaikutuksen alaisena.

Aamulla naapuri havaitsi kuinka talosta kannettiin painavalta näyttävää, noin kaksi metriä pitkää ja puoli metriä leveää kääröä autoon.

Käärössä ollut uhri kuljetettiin metsään ja piilotettiin vesikuoppaan. Uhrin paketointiin ja kuljettamiseen osallistui myös asunnon haltija.

Ruumis löytyi vasta kahden viikon päästä. Katoaminen sai runsaasti julkisuutta etenkin siksi, että uhrin puoliso oli raskaana. Puoliso saikin pian kaksoset, joista tuli näin puoliorpoja.

Tekijät yrittivät siivota asunnon, mutta vainajan verijälkiä löytyi useista eri paikoista.

Pääsyytetty puhui asunnon haltijalle ennakkoon uhrin ”näpäyttämisestä”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?