Tankkerillinen polttoöljyä Suomen piikkiin – Esko Aho kertoo kriittisistä hetkistä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tankkerillinen polttoöljyä Suomen piikkiin – Esko Aho kertoo kriittisistä hetkistä

Suomen entinen pääministeri, nykyisin East Officen hallituksen puheenjohtaja Esko Aho seurasi Viron itsenäistymiseen johtaneita käänteitä aikoinaan aitiopaikalta.

Pääministeri Esko Aho ja Viron toimeenpaneva pääministeri Edgar Savisaar Helsingissä tammikuussa 1992.

24.2.2018 6:33

– Minulla oli hyvin henkilökohtainen kokemus tammikuulta 1992, kun silloinen Viron pääministeri Edgar Savisaar tuli Suomeen hätänsä kanssa, Aho muistelee.

Sydäntalven säätila pyöri Suomenlahden eteläpuolella hieman nollan yläpuolella, mutta virolaisilta puuttui jotain olennaista: lämmitys. Viro ja Venäjä olivat sopineet joulukuussa yli 350 000 tonnin polttoainetoimituksista, mutta Venäjä jätti ne toimittamatta.

– Virolta oli katkaistu energiansaanti. Boris Jeltsinin Venäjä ei suostunut toimittamaan Virolle energiaa, ja Viro meinasi jäätyä kesken talven.

– Sen päivän aikana ratkaistiin sitten, että Suomi antoi valtion takauksen öljyn toimitukselle, joka lähti käytännössä saman tien, Aho muistelee.

Päivä oli keskiviikko 22. tammikuuta. Pääministerit Aho ja Savisaar sopivat, että Suomi antaa Virolle lainaksi 100 000 tonnia polttoöljyä. Lastin vei Viroon Neste, jolle valtio myönsi kauppojen takuuksi 45 miljoonaa markkaa. Nykyrahaksi käännettynä summa on vajaat 8 miljoonaa euroa.

– Iiro Viinanen (Ahon hallituksen valtionvarainministeri) sanoi vielä, että näitä rahoja ei saada koskaan takaisin, Aho muistelee.

Toisin kuitenkin kävi.

– Kävi niin, että Suomen veronmaksajille siitä ei koitunut minkäänlaista vahinkoa. Virolaiset maksoivat viimeistä markkaa myöten sen Nesteen öljytoimituksen hinnan.

– Se oli dramaattinen päivä – mutta myös sellainen päivä, jona Suomi aidosti jotain pystyi tekemään Viron hyväksi, Aho sanoo.

Pääministeri Aho matkusti valtiovierailulle Viroon seuraavassa kuussa. Kelejä ei pidellyt silloinkaan.

– Muistan, että lounaspaikassa jossain valtion virallisessa rakennuksessa oli niin kylmä, että oli vaikeuksia syödä. Kädet suorastaan paleltuivat.

Aho muistaa hyvin myös edellisen elokuun, jolloin Neuvostoliiton vallankaappausyritys epäonnistui ja Viro ja muut Baltian maat saivat itsenäisyytensä.

– Seurasin paljon Tallinnan televisiota Kesärannassa, koska silloin CNN-kanavaa ei voinut katsoa Suomessa, ja sain sitä kautta tuntumat siitä, mitä Tallinnassa ajateltiin, Aho kertoo.

– Se kyllä antoi vankan kuvan, että virolaiset ovat valinneet tiensä ja tulevat sitä menemään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?