Kotimaa

Lämpökameran kuvat paukkupakkasella paljastavat: Näin lämpö karkaa kehostasi

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Lämpökamerakuva kertoo, mistä lämpö ensimmäisenä karkaa. Kuvasimme Helsingin keskustassa keskiviikkona lämpökameran kanssa ja keräsimme parhaat vinkit lämpimänä pysymiseen.
Lämpimänä pysyminen ei ole avaruustiedettä. Kovistakin pakkasista voi nauttia, kun on osannut pukeutua oikein.

1. Ennakoi

Ennakointi on oleellinen osa lämpimänä pysymistä. Katso säätiedote ja kurkista lämpömittariin. Myös ravinnolla, nesteellä ja levolla on merkitystä. Väsyneenä ja nälkäisenä vilu tulee nopeammin ja sitä on vaikeampi karistaa.


2. Valitse aluskerrasto oikein

Vaatetuksella ihminen säätelee lämmön siirtymistä kehosta ympäristöön. Oikeanlainen vaatetus estää kudosten jäähtymistä ja se vähentää toiminta- ja terveyshaittoja.

Pukeutumisessa kaikki lähtee aluskerroksesta. Sen tärkein tehtävä on siirtää kosteutta iholta kohti ylempiä kerroksia. Valitse aluskerros tekemisen mukaan. Tunnin hikilenkille aluskerrokseksi sopii hyvin tekninen urheilukerrasto ja –sukat. Jos vietät ulkona pidempiä aikoja, valitse merinovilla. Tekninen materiaali ei sido lämpöä, mutta siirtää tehokkaasti kosteutta. Merinovillasäikeet siirtävät hyvin kosteutta, mutta sitovat kosteinakin lämpöä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

3. Älä valitse kylmää ja hiertävää

Vältä puuvillaisia aluskerrastoja ja sukkia. Ne imevät kaiken kosteuden sisäänsä, eivätkä siirrä sitä eteenpäin. Märät vaatteet myös hiertävät kuivia enemmän.


4. Keskikerros pitää lämpimänä

Keskikerraston tehtävä on lämmittää. Siihen sopivat villa tai fleece. Keskikerroksen on tärkeä hengittää, jotta kosteus siirtyy pois, mutta toisaalta sen pitää estää myös lämmön tarpeeton karkaaminen. Keskikerrokseen kannattaa valita vaate, jossa on vetoketju, jolloin liiallista lämpöä voi säädellä helpommin.

5. Estä tuulen tuiverrus

Kuorikerroksen tärkein tehtävä on suojata tuulelta ja ulkoapäin tulevalta kosteudelta. Valitse kuorikerroksen paksuus tekemisen mukaan. Hikiliikunnassa kerros saa olla ohut ja hengittävä, kovalla pakkasella paksu ja suojaava.


6. Sovita ennen ostoa

Oikean kokoiset vaatteet ovat tärkeät. Vaikka materiaalit olisivat täydelliset, eivät ne lämmitä, mikäli vaatekerrokset ovat liian tiukat. Silloin myös liikkuminen käy epämukavaksi.

7. Varaudu taukoihin

Taukotakki on hyvä olla mukana silloin, kun osa ulkona olemisesta on aktiivisempaa ja osa rauhallisempaa. Retkeillessä pue evästauon ajaksi ylimääräinen kerros. Kylmältä pitää suojautua mahdollisimman nopeasti, siis jo ennen kuin kylmyys iskee.


8. Pysy liikkeessä.

Jos kylmyys yrittää hiipiä puseroon. Lämmitä suuria lihasryhmiä tekemällä kyykkyjä tai haarahyppyjä.

9. Huolehdi raajoistasi

Oikeanlaiset asusteet pitävät lämpimänä. Valitse vuorelliset ja kosteutta kestävät kengät, villasekoitesukat, paksut rukkaset ja pipo. Raajat ja ääripisteet kylmettyvät ensimmäisenä. Myös paleltumavammat iskevät herkimmin sormiin, varpaisiin ja kasvoihin.

Lähteet: Vääpeli Saku Aikio, Sodankylän jääkäriprikaati, Kylmäinfo, Partioaitta, Fjällräven

Näin tulkitset lämpökameran kuvaa

- Tähtäin osoittaa kuvan kuumimman kohdan.

- Kuvan oikeassalaidassa näet mittarin, jotka kertoo mitkä sävyt ovat kylmiä ja mitkä lämpimiä.

- Valkoinen on skaalan kuumin, tummansininen kylmin.