Tulossa harvinaisen hyytävä kevät – neljän viikon ennuste lupaa jopa 10 astetta tavanomaista kylmempää: ”Tällaisia poikkeamia ei ihan joka talvi ole”

Euroopan keskuksen pitkän ennusteen mukaan luvassa on tavanomaista kylmempi maaliskuun alku. Meteorologin mukaan näin kylmiä talvia ei ihan joka vuosi näe.

20.2.2018 14:23

Maaliskuun alussa Siperian tuulet peittävät kylmällä viimalla lähes koko Euroopaan.

Siperiasta vyöryvät jäätävät tuulet verhoavat Euroopan aina Ranskaa ja Espanjaa myöten. Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen mukaan maaliskuun ensimmäisenä viikonloppu lupaa olla kylmin.

  • Artikkelin videolla näet kuinka purppurainen jääkieli työntyy koillisesta Etelä-Suomen ylle.

Neljän viikon ennusteen näyttävät, että maaliskuun vaihteessa Euroopan, ja siten myös Suomen, lämpötila tulee olemaan 6–10-astetta tavanomaista kylmempi.

Eniten kylmä massa viilentää Itä-Eurooppaa, Valko-Venäjää ja Ukrainaa.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen muistuttaa, että pitkän ajan ennusteet antavat vain suuntaviivoja tulevasta säästä ja perustuvat lämpötilojen keskiarvoihin.

– Tällaisia poikkeamia ei ihan joka talvi ole.

Suomessakin kylmenee

Meteorologin mukaan myös Suomessa kylmenee. Pakkaset kiristyvät loppuviikkoa kohden. Lämpötilat laskevat eniten ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona, jolloin etelärannikolla voidaan päästään –20 -asteen paukkupakkasiin.

Aurinkoinen sää jatkuu maan etelä- ja keskiosissa ja aurinko paistaa vielä huomennakin. Lapissa pilvipeite rakoilee. Huomenna Itä-Lapin suunnassa voi olla pieniä lumisateita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?