Katso kuinka jopa -30 asteen Siperian kylmyys vyöryy Suomeen – meteorologi varoittaa hyytävästä yhdistelmästä

Idän ja koillisen suunnalta saapuva arktinen ilmamassa näkyy videolla purppuran värisenä.

20.2.2018 7:18

Ensi viikon alussa Suomeen on ennusteen mukaan tulossa hyvin kylmää ilmaa Siperiasta.

Oheisella videolla esitetään värisävyin ilman lämpötilaennuste. Siinä näkyy selvästi, kuinka maahan vyöryy helmikuun lopulla arktinen ilmamassa idän ja koillisen suunnalta.

Arktinen ilmamassa näkyy videolla purppuran eri sävyinä. Sään ollessa selkeä ja heikkotuulinen lämpötilat voivat öisin laskea etelässäkin jopa 30 pakkasasteeseen – päivälläkin voisi olla 20 pakkasastetta.

– Sieltä tulee talven tähän asti kylmin ilmamassa, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ari-Juhani Punkka kertoo Ilta-Sanomille.

– Tulevat lähipäivätkin ovat talvisia, mutta kaikkein kylmin annos menisi ensi viikon puolelle. Se alkaisi levitä heti maanantaina.

Punkan mukaan tuulisuus vaikuttaa paljon pakkasen purevuuteen etelässä.

– Mahdollinen ikävä skenaario on sellainen, että on 15–20 pakkasastetta ja kohtalainen tai navakka koillisen puoleinen tuuli.

  • Alla olevalla videolla nähdään lähipäivien sääennuste.

Näin kylmä olisi harvinaista helmikuun lopussa, sillä tilastollisesti kylmintä aikaa ovat tammikuun viimeinen ja helmikuun ensimmäinen viikko. Helmikuun loppupuolella yli 20 asteen pakkaset ovat etelärannikon tuntumassa poikkeuksellisia.

– Voi olla, että kylmä ilmamassa päätyy ihan Keski-Eurooppaankin asti. Joissakin tilanteissa se voi mennä jopa Iberian niemimaalle eli Espanjaan ja Portugaliin saakka, Punkka mainitsee.

Meteorologi sanoo ennusteen varmistuvan vähitellen, kun päivät etenevät ja mennään ensi viikkoa kohti. Tämän talven viimeisin pakkasennätys, -37,1 astetta, mitattiin Utsjoella Kevojärven mittausasemalla helmikuun 4. päivänä.

  • Video:Onko kylmä? Armeijasta tuttu konsti lämmittää pakkasella

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?