Ähtäri oikeuden Pandatalopäätöksestä: ”Jos halutaan, että sammutellaan valoja, ei varmaan tarvita paljon rahaa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ähtäri oikeuden Pandatalopäätöksestä: ”Jos halutaan, että sammutellaan valoja, ei varmaan tarvita paljon rahaa”

Kaupunginjohtaja uskoo, että lainvoimainen päätös vielä tulee.

Lumi väsähti peuhattuaan lumessa.

19.2.2018 22:48

Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki osasi odottaa korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätöstä Pandatalon takauksista.

(KHO) pysyi Vaasan hallinto-oikeuden kannalla todetessaan, ettei kaupunki olisi saanut lähteä Ähtärin eläinpuiston Pandatalon takaajaksi. Hallinto-oikeuden mukaan taloudelliseen sitoumukseen sisältyi merkittävä riski kaupungin taloudellisiin voimavaroihin nähden eikä takaukselle ollut riittävän kattavia vastavakuuksia.

Kaupunginjohtaja sanoo STT:lle, että päätöksen syynä oli muotovirhe. Hänen mukaansa kaupunginvaltuuston tiedossa olisi tammikuun päätöksenteon yhteydessä pitänyt olla se, että yhtiö on myöntänyt takaukselle vastavakuuden. Yhtiö kuitenkin päätti asiasta vasta maaliskuussa.

Tämä huomioidaan myös hallinto-oikeuden perusteluissa. Hallinto-oikeus huomauttaa, että maaliskuun päätöksellä ei ole merkitystä, kun arvioidaan tammikuussa tehdyn päätöksen lainmukaisuutta.

Ähtäri uskoo uuteen päätökseen

Pienimäki olettaa, että seuraavaksi eläinpuistoyhtiön hallitus käsittelee asiaa ja lähettää kaupungille esityksen 8,2 miljoonan euron rahoituksen takauksesta vastavakuuksineen.

– Meillä on täydet edellytykset saada lainvoimainen päätös.

Pienimäen mukaan ulkopuolinen asiantuntija on arvioinut yhtiön vastavakuudeksi hyväksyttävän omaisuuden, eikä sen suhteen ole ongelmia.

Hallinto-oikeus näki ratkaisussaan takauksen sikäli perusteltuna, että matkailu on Ähtärille merkittävä sekä työllistäjänä että tulovirtoina. Kaupunginjohtaja on samaa mieltä.

– Jos halutaan, että sammutellaan valoja, ei varmaan tarvita paljon rahaa. Jos sen sijaan halutaan, että maaseutumaisissa, pirteissä ja pontevissa kaupungeissa on kehitystä, se edellyttää hallittua riskinottoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?