Näkökulma: Supon kokoomuslainen päällikkö saamassa vallan jollaisesta Tiitinen saattoi vain haaveilla – ja sitä on Sdp:n vaikea niellä

Supon päälliköstä Antti Pelttarista tulee tiedustelulakien myötä sellainen harmaan valtakunnan ruhtinas, ettei Sdp sitä purematta niele, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Supon päällikkö Antti Pelttari.

20.2.2018 7:30

Eduskunta pääsee tänään kohutun, valtavan tiedustelulakipaketin kimppuun. Tiedustelulait pitäisi saada voimaan pikaisesti, nopeutetussa perustuslain säätämisjärjestyksessä eli viiden kuudesosan enemmistöllä.

Se taas vaatii Sdp:n 35 kansanedustajan tuen, Sdp voi yksin estää lain nopeutetun säätämisen.

Merkit ovat sellaiset, että kyllä Sdp tukensa antaa. Mutta ennen kuin homma ja mietinnöt ovat kasassa – aikaisintaan toukokuussa – nähdään monta poliittista peliä.

Lakipaketin nopeutettu käsittely onkin paikallaan, sitä tukee maailman meno ja terrorismin kasvu.

Sotilastiedustelun pykälät menevät helpommin läpi, siviilitiedustelun osalta tekee tiukempaa.

Kovin poliittinen kiista on syntymässä Supon päällikön ympärille. Ja ellei synny, sellainen synnytetään.

Uudistus vie Supolta poliisivaltuudet, mutta ei valtaa. Päinvastoin: Supon päällikkö saa uudistuksen myötä sellaiset eväät, joista esimerkiksi Urho Kekkosen viimeinen oma poliisi Seppo ”Isi” Tiitinen (kesk) saattoi vain haaveilla johtaessaan Supoa 1978–90.

Joka tapauksessa Supon johtoon ja valvontaan demarit iskevät kyntensä. Valtaa menee yhdelle miehelle ja yhdelle puolueelle (kokoomus) liikaa.

Kyse on siis Supon päälliköstä Antti Pelttarista (kok). Pelttari jatkanee Supon päällikkönä, vaikka onkin hakenut sisäministeriön kansliapäällikön paikkaa. Sisäministeriön kansliapäälliköksi noussee EU:n turvallisuusjohtaja Ilkka Salmi – Supon päällikkö ennen Pelttaria – ja aivan oikein: kokoomus.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

Sekä Pelttari että Salmi ovat hankkineet kannuksia myös entisen sisäministerin Anne Holmlundin (kok) erityisavustajina.

Nimityksen junailee tuore sisäministeri Kai Mykkänen (kok). Hänellä ei ole samaa jääviysongelmaa kuin sisäministerin paikalta eduskunnan puhemieheksi siirtyneellä kokoomuslaisella Paula Risikolla (o.s. Pelttari), joka on Antti Pelttarin serkku.

Sdp:ssa on herätty siihen, millainen kokoomuksen värisuora tiedustelua hallitsee samaan aikaan, kun viraston johtajan valtuuksia kasvatetaan.

– Täältä tullaan, Pelttarin poikia ollaan! kajahtaa yhä useamman supolaisen suusta taannoisen Suopon agentin Usko Kyykän uskomattomia seikkailuja mukaillen (Jukka Parkkari & Juha Ruusuvuori -tuotantoa 1980-luvulta).

Pelttari saa noin 100 uutta alaista analysoimaan tiedustelutietoja kaiken maailman härpäkkeistä, koti- ja ulkomailta, luvalla ja ilman lupaa. Pääesikuntaan tulee 50 uutta tiedusteluihmistä nykyisten lisäksi.

Lakiuudistus kasvattaa Supon valtaa.

Pelttari antaa agenteilleen valtuuksia toimia ulkomailla ja saa salaisimmat tiedot pöydälleen. Lisäksi hän voi antaa ulkomaiselle tiedustelupalvelulle valtuudet toimia Suomen kamaralla yhteistyössä Supon (siis itsensä) kanssa. Tieto on valtaa. Yksi uutuus on sekin, että ulkomailla Supo voi seurata Suomen kansalaisia.

Sdp:n ryhmäpuheen tiedustelulaista pitää puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd). Pomminvarmasti puheen yksi pääkohta on juuri Supon valvonta.

Hyvä, jos Sdp herää nyt värisuoraongelmiin.

Se ei ollut ongelma, kun Supoa johti 1996–2007 Seppo Nevala, Tarja Halonen oli presidentti, Paavo Lipponen pääministeri, Erkki Tuomioja ulkoministeri, Kari Rajamäki sisäministeri ja Liisa Jaakonsaari ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja – demareita kaikki, kuten myös tuolloinen ulkoministeriön virkamiesjohto.

Mutta se oli silloin se.

Korjaus 20.2.2018 klo 9.13: Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja on Mika Kari, ei Ilkka Kari, kuten jutussa ensin luki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?