Ylen MOT nosti esille Venäjän kovan pelin Tshekissä – tutkijalla karu näkemys myös Fennovoima-hankkeesta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ylen MOT nosti esille Venäjän kovan pelin Tshekissä – tutkijalla karu näkemys myös Fennovoima-hankkeesta

Supon apulaispäällikkö kertoi Ylen MOT:lle, että Suomeen kohdistuva tiedustelu energiasektorilla on aktiivista.

Fennovoiman ydinvoimalaa rakennetaan Pyhäjoella.

19.2.2018 21:07

Ylen MOT-ohjelmassa käsiteltiin maanantaina Venäjän vaikutusta energiapolitiikkaan sekä Pyhäjoen Fennovoiman ydinvoimalahanketta, jonka toimittaja on venäläinen Rosatom. Rosatom myös omistaa kolmanneksen Fennovoimasta.

Rosatomin oli määrä tehdä lisärakentamista myös Tshekissä Temelin ydinvoimalaan, mutta Tshekin valtio vetäytyi hankkeesta 2014.

MOT:n mukaan Tshekin tiedustelupalvelu BIS on kertonut venäläisten vakoilijoiden aktiivisesta sekaantumisesta ja vaikuttamisesta tshekkiläisten päätöksentekoon Rosatomin puolesta.

Arvostettu brittitutkija Mark Galeotti tshekkiläisestä Institute of International Relations -tutkimuslaitoksesta kertoo MOT:lle, että Venäjä koetti puskea Rosatom-päätöstä läpi kovin ottein Tshekin hallinnossa yrittämällä päästä käsiksi vastatarjousta koskeviin tietoihin ja yrittämällä lahjoa päätöksen tekoon mahdollisesti liittyviä henkilöitä.

Galeottin näkemyksen mukaan Venäjällä ei nähdä todellisuudessa, että Fennovoiman voimalahanke olisi sellainen, joka hyödyttää Suomea ja Venäjää yhtä paljon.

– Venäjän silmissä hanke on voitto Venäjälle, ja tappio Suomelle, Galeotti sanoo.

Ilta-Sanomat ei maanantai-iltana tavoittanut Fennovoiman edustajia kommentoimaan asiaa.

Suojelupoliisin apulaispäällikkö Seppo Ruotsalainen kertoi MOT:lle, että Suomeen kohdistuva tiedustelu energiasektorilla on aktiivista.

Suojelupoliisi kertoi asiasta jo vuonna 2016 eduskunnan hallintovaliokunnalle antamassaan lausunnossa:

– Muutaman viime vuoden aikana on Suojelupoliisin tietoon tullut konkreettisia tapauksia pyrkimyksistä vaikuttaa mm. Suomen energiapoliittiseen päätöksentekoon ja siihen liittyvään yleiseen mielipiteeseen.

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin apulaisprofessori Veli-Pekka Tynkkysen mukaan on normaalia, että Venäjän suurlähetystön diplomaattikunta pyrkii vaikuttamaan Suomen päätöksentekoon.

– Se keskustelee suomalaisten poliitikkojen, virkamiesten ja tutkijoiden kanssa. Kyllä minunkin pakeilla on käynyt monta diplomaattia Venäjän suurlähetystöstä Tehtaankadulta. He pyrkivät siten pysymään kärryillä, vaikuttamaan ja antamaan omat teemansa keskusteluun, Tynkkynen kertoo Ilta-Sanomille.

Ilta-Sanomat kysyi Tynkkyseltä, arvioiko hän, että hänen luonaan on käynyt venäläisen tiedustelupalvelun henkilöitä.

– Minun on turha alkaa arvioida, keitä he ovat. He ovat normaalia lähetystön diplomaattikuntaa. Ovatko he niissä tehtävissä, joita heidät on akkreditoitu tekemään? Eivät varmastikaan kaikki.

Tynkkynen uskoo Supon ulostuloon eduskunnan hallintovaliokunnalle liittyvän, että on paljon ihmisiä, jotka tekevät Suomessa vaikuttamistyötä, joka ei kuulu heidän diplomaattitehtäväänsä.

Tynkkysen mukaan Suomen vähäinen korruptoituneisuus on hyvä suoja ulkomaiden tiedustelupalveluiden vaikutusta vastaan. Hänen mielestään kuitenkin pitäisi pohtia riippuvuuksia, joita voi syntyä siitä, että Suomi tuo suuren osan energiastaan Venäjältä.

– Meidän pitäisi pohtia, mitä on se tietynlainen poliittinen velka siitä, että saamme sen energian verrattain halvalla, Tynkkynen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?