Kotimaa

HS: Suvi Lindén hälytettiin kuolleen liikemiehen huoneeseen aamiaiselta – valepoliisit kuulustelivat ex-ministeriä

Julkaistu:

Entinen viestintäministeri hälytettiin Ugandassa kuolleen liikemiehen huoneeseen aamiaiselta, kertoo Helsingin Sanomat.
Suomalainen liikemies löytyi kuolleena Ugandassa Pearl of Africa -hotellin huoneesta numero 806 varhain tiistaiaamuna 6. helmikuuta. Hotellihuoneen tapahtumista liikkuu ristiriitaista tietoa. Se tiedetään, että entinen kokoomuksen viestintäministeri Suvi Lindén oli mukana matkalla.

Kampalan poliisin tiedottaja on kertonut Ilta-Sanomille, että miehen seurassa liikkunut ugandalaisnainen löysi ruumiin. Iltalehti puolestaan on uutisoinut, että Lindén olisi löytänyt suomalaismiehen ruumiin hotellihuoneesta.

Helsingin Sanomat kirjoittaa päivän lehdessään, että Lindén hälytettiin kuolleen liikemiehen huoneeseen aamiaiselta. Viranomaisten täyttämässä huoneessa Lindén käänsi liikemiehen lääkkeiden nimiä poliiseille. Miehellä oli mukana erilaisia reseptilääkkeitä eri vaivoihin. Matkatavaroiden joukossa oli myös säkillinen nuuskaa, joka on Ugandassa laiton huume.

HS:n mukaan jossain vaiheessa hotellihuoneeseen tuli mies ja nainen, jotka esittäytyivät poliiseiksi. He alkoivat kuulustella Lindéniä tapahtumista vielä kertaalleen. Myöhemmin kävi ilmi, että kuulustelijat olivatkin ugandalaisen New Vision -lehden toimittajia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lindén on kertonut olleensa Ugandassa tietoyhteiskunnan edistämiseen liittyvissä asioissa. Hän on viitannut rooliinsa ”YK:n laajakaistakomission erityislähettiläänä”.

Laajakaistakomission taustalla oleva YK:n erityisjärjestö, Kansainvälinen televiestintäliitto ITU, on kertonut, ettei Lindénin oikea titteli ole laajakaistakomission erityislähettiläs eikä hän edusta komissiota virallisesti.

Helsingin Sanomien kuulemalla ääninauhalla Lindén kertoo ugandalaiselle toimittajalle, että matkan tarkoitus oli kartoittaa bisnesmahdollisuuksia Ugandassa. HS:n mukaan Lindén ja liikemies maksoivat itse lentonsa Ugandaan.

Vielä ei ole täysin varmaa, tutkiiko Ugandan poliisi tapauksessa henkirikosta, tapaturmaa vai luonnollista kuolemaa. Ugandan pääkaupungin Kampalan poliisista kerrottiin torstaina, että suomalaismiehen kuolemaa on alettu tutkia murhana. Suomen keskusrikospoliisi vastaanotti perjantaina Ugandan poliisiviranomaisilta oikeusapupyynnön, jossa murhatutkintaa ei mainita sanallakaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

–  Ugandan viranomaiset pyytävät Suomesta oikeusapua kuolemansyyn selvittämiseen, eivät murhatutkintaan, rikosylikomisario Tero Haapala kertoi IS:lle aiemmin.

Juttua täydennetty 10.43.