Kotimaa

”Kuvittelin isommiksi” – näin Ähtärin lapsivieraat tuumivat pandoista

rac

Julkaistu:

Ähtärin pandat Lumi ja Pyry nauttivat täysillä ulkotarhastaan. Varsinkin Lumi ottaa Suomen talvesta ja lumesta kaiken riemun irti. Se tekee kuperkeikkoja ja hauskuuttaa yleisöä monin tavoin.
Ähtärin pandatalon ovet avattiin lauantaina kello 10. Samalla hetkellä pandat pääsivät ulos lumiseen ulkotarhaansa ensimmäisen kerran.

Varttia ennen kuin pandatalon ovet avattiin, pandaprofessori Jukka Salo ennusti, mitä Lumi ja Pyry aivan ensimmäiseksi tekevät, kun pääsevät ulos.

– Ne tarkistavat, onko lähistöllä tiikereitä. Vuorilla, joilla pandat elävät, on vielä muutama sata vuotta sitten ollut tiikereitä. Se on jäänyt niiden genomiin sisälle. Tiikeritilanne selvitetään kuuntelemalla ja haistelemalla.

– Sen jälkeen uros tarkistaa, onko hänen reviirillään muita pandauroksia, eli kilpailijoita. Jos ei ole, se alkaa merkata reviiriä hieromalla takapuoltaan kiviin ja muualle maastoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikki tämä tapahtui yleisön huomaamatta.

Pandat tervehtivät toisiaan suojaverkon takaa. Jälleennäkeminen vaikutti mieluisalta. Eikä ihme, sillä Lumi ja Pyry ovat viettäneet kuukauden ajan omissa sisätarhoissaan toisiaan näkemättä.

Lumi oli niin innoissaan lumesta, ettei se parin ensimmäisen tunnin aikana malttanut kuin piipahtaa sisätiloissa. Pyry taas köllötteli enimmäkseen sisällä ja rouskutteli bambua äänekkäästi.

Lumi kiipesi leikkiensä jälkeen sisätarhan ”hyllylle” nukkumaan, mutta heräsi sopivasti, kun kello 13 jälkeen, kun sisään oli tullut uusia vieraita.

Päivän mittaan yleisöä kävi tasaisesti. Aamulla heti ovien avauduttua väkeä oli talossa parisataa, sen jälkeen ei syntynyt ruuhkaa.

Pandat eivät Jukka Salon mukaan kiinnitä ihmisiin juuri minkäänlaista huomiota, sillä ne ovat tottuneet katsojiin jo Kiinassa ennen Suomeen saapumistaan. Välillä kuitenkin näytti kuin Lumi olisi esiintynyt yleisölle.

”Olisi kiva mennä halaamaan”

Ilta-Sanomat kysyi myös pandoja ihastelemaan tulleilta lapsilta mielipidettä Lumista ja Pyrystä.