Kotimaa

Ugandassa kuollut liikemies väitti edustavansa useita yrityksiä – vain Patria myöntää yhteyden

Julkaistu:

Ugandassa kuollut suomalainen väitti edustavansa ainakin kahta puolustustarvikkeita valmistavaa yritystä, jotka kieltävät yhteistyötä koskaan tapahtuneen. Kolmas turvallisuusalan yritys kiistää niin ikään tienneensä mitään Ugandan-matkasta.
Ugandassa kuollut suomalainen liikemies työskenteli konsulttina ja väitti edustavansa Patrian lisäksi myös teknologiayhtiö Bittiumia, puolustustarvikkeita valmistavaa Nammoa ja turvallisuusalan palveluita tarjoavaa Nordic Security Alliancea (Nordicsec). Asia selviää kirjeestä, jonka hän oli osoittanut sisäisen turvallisuuspalvelun johdossa olevalle eversti Frank Bagyenda Kakalle.

Kirjeessä liikemies tarjoaa Ugandan turvallisuuspalvelulle erilaisia palveluita kyberturvallisuudesta sotilaskoulutukseen. Mies kirjoittaa aikovansa matkustaa Ugandaan Suomen entisen viestintäministeri Suvi Lindénin kanssa.

Liikemies toimi useiden luottamustehtäviensä ohella Nordicsecin hallituksen puheenjohtajana. Yrityksestä kiistetään, että hän olisi voinut edustaa Nordicsecia Ugandassa.

– Ugandaan on vähän vaikea myydä ravintoloiden portsareita tai ostoskeskusvartijoita. Ehkä hän on laittanut kirjeeseen omia referenssejään, Nordicsecin toimitusjohtaja Mika Mielonen pohtii.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mielosen mukaan Nordicsec harjoittaa liiketoimintaa vain Suomessa.

– Yhtiömme strategiaan ei kuulu ulkomaille laajeneminen. Jos päättäisimme joskus lähteä laajenemaan, Norja tai Ruotsi olisivat paljon loogisempia vaihtoehtoja kuin Uganda.

Toimitusjohtaja kertoo tienneensä vain, että tuttu liikemies oli jossakin päin maailmaa matkalla. Mies on Mielosen tietojen mukaan tuntenut Suvi Lindénin hyvin ja tehnyt tämän kanssa aiemmin paljon erilaisia markkinointihommia yhdessä.

– He ovat tunteneet toisensa monta vuotta ja olleet hyvissä väleissä.

”En ollut kaverista koskaan kuullutkaan”

Bittium ja Nammo kieltävät puolestaan, että niillä olisi koskaan ollut yhteistyötä miehen kanssa.

– Hän ei edustanut meitä mitenkään tällä reissullaan, Bittiumin toimitusjohtaja Hannu Huttunen sanoo.

– En ollut kaverista koskaan kuullutkaan, ja tiedustelin myynti- ja markkinointiporukaltamme, onko meillä ollut yhteistyötä hänen kanssaan. Ei meillä ole mitään sopimusta tai mitään hänen kanssaan.

Huttusen mukaan Bittiumilla ei ole minkäänlaista toimintaa liikemiehen matkakohteissa Ugandassa ja Mosambikissa, tai aikeita pyrkiä niiden markkinoille. Yhtiö ei myöskään juuri käytä ulkopuolisia konsultteja, Huttunen sanoo.

Samaa kerrotaan Nammosta. Yhtiö ei löytänyt minkäänlaista jälkiä siitä, että liikemies olisi koskaan edes ottanut yhteyttä siihen.

Valtion aseyhtiön Patrian myyntipäällikkö oli myöntänyt liikemiehelle luvan jakaa aseyhtiön esitteitä ja markkinoida yhtiön tuotteita Ugandassa. Patrian johto on myöntänyt, että yhtiö on tehnyt virheen. Kaksi Patrian keskeistä johtajaa erosi perjantaina tapauksen vuoksi.

41-vuotias liikemies löytyi kuolleena hotellihuoneestaan Ugandan pääkaupungissa Kampalassa viikko sitten tiistaina. Kuolinsyystä ei ole toistaiseksi täyttä varmuutta.