Kotimaa

Uganda-mysteeri: Suvi Lindén pitää itseään ”erityislähettiläänä” – laajakaistakomissiolta täystyrmäys

Julkaistu:

Lindén perusteli esiintymistään YK:n laajakaistakomission ”erityislähettiläänä” suullisella sopimuksella, mutta se ei ole hänen oikea nimikkeensä.
Ugandassa suomalaisen liikemiehen mukana matkustaneen Suvi Lindénin asema ja titteli YK:n laajakaistakomissiossa herättävät yhä kysymyksiä.

Lindén kirjoitti perjantaina Facebookissa sopineensa syksyllä 2017 Kansainvälisen televiestintäliiton ITU:n pääsihteerin Houlin Zhaon kanssa suullisesti, että hän voi käyttää laajakaistakomission ”erityislähettiläs”-titteliä (special envoy).

ITU:n tiedottaja Jennifer Ferguson-Mitchell toteaa kuitenkin yksiselitteisesti IS:lle, että vapaaehtoisena ja epävirallisena edustajana toimiva Lindén ei ole laajakaistakomission erityislähettiläs:

– Lindén voi nähdä itsensä lähettilään roolissa, mutta hänen nimikkeensä on edustaja (advocate). Keskustelu Houlin Zhaon kanssa ei virallisesti muuta asiaa. Zhao toimii yhtenä komission varapuheenjohtajista (ei ole puheenjohtajan roolissa).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

YK:n laajakaistakomissio on ITU:n ja Unescon yhdessä perustama elin, jonka virallisena komissaarina Lindén toimi vuosina 2010–2015. Toimikauden alkaessa hän oli Suomen viestintäministeri, mutta hän putosi eduskunnasta vuonna 2011.

Vuosina 2011–2015 Lindénillä oli käytössä myös ITU:n virallinen ”erityislähettiläs”-nimike.

Vuodesta 2015 eteenpäin Lindénillä ei ole ollut palkallista tehtävää ITU:ssa tai laajakaistakomissiossa, mutta hän sai elokuussa 2016 komission edustajan nimikkeen.

– Se on vapaaehtoinen rooli. Siihen ei liity virallisia tehtäviä komissiossa, eikä Lindénillä ole toimivaltaa puhua komission nimissä tai virallisesti edustaa komissiota, ITU:n Ferguson-Mitchell kertoo.

Lindén itse viittasi tehtäväänsä laajakaistakomission erityislähettiläänä, kun hän keskiviikkona ensimmäistä kertaa selvitti Ugandan-matkansa tarkoitusta Facebookissa:

– Olin Ugandassa tietoyhteiskunnan edistämistä koskevissa asioissa, en Patrian asialla. Tietoyhteiskunnan edistäminen köyhissä maissa on kuulunut luottamustehtävääni YK:n laajakaistakomission erityislähettiläänä vuodesta 2011.

Perjantaina hän kirjoitti uudessa päivityksessään, ettei väittänyt yllä olevassa sitaatissa väittänyt lähteneensä Ugandaan komission toimeksiannosta.

Selitys suullisesti sovitusta erityislähettilään tittelistä näyttää kuitenkin epäselvältä, sillä ITU:n Ferguson-Mitchellin mukaan vastaavat nimitykset tehdään muodollisesti eikä niin ole tässä tapauksessa toimittu.

Perjantaina Lindén vaihtoikin Facebook-profiilinsa esittelytekstissä ”Special Envoy” -kohdan muotoon ”Special Advocate”.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Lähes 10 vuoden käsittämätön piina: Lappilaisvanhemmat pahoinpitelivät lapsiaan vuosikausia, pitivät nälässä ja estivät heitä liikkumasta

 2. 2

  Mitä tapahtui suosikkiräppärille? Naista ei ole tunnistaa uusista kuvista – fanit hämmentyivät muodonmuutoksesta: ”Oletko se todella sinä?”

 3. 3

  Varo näitä Espanjassa! 7 katalaa ansaa, jotka huijari sinulle virittää

 4. 4

  Pituus vaikuttaa älykkyyteen, sanoo tutkimus – katso, kenen tutun älykön kanssa olet samanpituinen

 5. 5

  Ruotsin miljonääriäitiä epäillään varkaudesta – anasti merkkiaurinkolasit luksusliikkeestä: päätyi putkaan Floridassa

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

 2. 2

  Tästä 16-vuotiaasta tytöstä tulee miljonääri ennen täysi-ikäisyyttä – sai lapsena ääniroolin, joka muutti hänen elämänsä: Elää hiljaiseloa maaseudulla

 3. 3

  Junamatkustaja ikuisti Pendolinon ikkunasta kanssamatkustajien järjettömän tempun Tampereella – VR: konduktööri oli vielä erikseen kieltänyt

 4. 4

  Suomessa lomaileva tähtinäyttelijä heitti vaatteet päältään ja pelasti hukkuvan eläimen Kaivopuistossa – ”Minulla oli yksi mahdollisuus sukeltaa”

 5. 5

  Kuin herttuatar Catherine! Meghanin ulkonäkö muuttui radikaalisti heti häiden jälkeen – rento tyyli vaihtui tiukkaan nutturaan

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

 2. 2

  Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

 3. 3

  Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

 4. 4

  Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

 5. 5

  Heikki, 61, jätti puhelimensa autoon – näytölle ilmestyi Suomessa harvinainen varoitus

 6. Näytä lisää