Kotimaa

Uganda-mysteeri: Suvi Lindén pitää itseään ”erityislähettiläänä” – laajakaistakomissiolta täystyrmäys

Julkaistu:

Lindén perusteli esiintymistään YK:n laajakaistakomission ”erityislähettiläänä” suullisella sopimuksella, mutta se ei ole hänen oikea nimikkeensä.
Ugandassa suomalaisen liikemiehen mukana matkustaneen Suvi Lindénin asema ja titteli YK:n laajakaistakomissiossa herättävät yhä kysymyksiä.

Lindén kirjoitti perjantaina Facebookissa sopineensa syksyllä 2017 Kansainvälisen televiestintäliiton ITU:n pääsihteerin Houlin Zhaon kanssa suullisesti, että hän voi käyttää laajakaistakomission ”erityislähettiläs”-titteliä (special envoy).

ITU:n tiedottaja Jennifer Ferguson-Mitchell toteaa kuitenkin yksiselitteisesti IS:lle, että vapaaehtoisena ja epävirallisena edustajana toimiva Lindén ei ole laajakaistakomission erityislähettiläs:

– Lindén voi nähdä itsensä lähettilään roolissa, mutta hänen nimikkeensä on edustaja (advocate). Keskustelu Houlin Zhaon kanssa ei virallisesti muuta asiaa. Zhao toimii yhtenä komission varapuheenjohtajista (ei ole puheenjohtajan roolissa).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

YK:n laajakaistakomissio on ITU:n ja Unescon yhdessä perustama elin, jonka virallisena komissaarina Lindén toimi vuosina 2010–2015. Toimikauden alkaessa hän oli Suomen viestintäministeri, mutta hän putosi eduskunnasta vuonna 2011.

Vuosina 2011–2015 Lindénillä oli käytössä myös ITU:n virallinen ”erityislähettiläs”-nimike.

Vuodesta 2015 eteenpäin Lindénillä ei ole ollut palkallista tehtävää ITU:ssa tai laajakaistakomissiossa, mutta hän sai elokuussa 2016 komission edustajan nimikkeen.

– Se on vapaaehtoinen rooli. Siihen ei liity virallisia tehtäviä komissiossa, eikä Lindénillä ole toimivaltaa puhua komission nimissä tai virallisesti edustaa komissiota, ITU:n Ferguson-Mitchell kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lindén itse viittasi tehtäväänsä laajakaistakomission erityislähettiläänä, kun hän keskiviikkona ensimmäistä kertaa selvitti Ugandan-matkansa tarkoitusta Facebookissa:

– Olin Ugandassa tietoyhteiskunnan edistämistä koskevissa asioissa, en Patrian asialla. Tietoyhteiskunnan edistäminen köyhissä maissa on kuulunut luottamustehtävääni YK:n laajakaistakomission erityislähettiläänä vuodesta 2011.

Perjantaina hän kirjoitti uudessa päivityksessään, ettei väittänyt yllä olevassa sitaatissa väittänyt lähteneensä Ugandaan komission toimeksiannosta.

Selitys suullisesti sovitusta erityislähettilään tittelistä näyttää kuitenkin epäselvältä, sillä ITU:n Ferguson-Mitchellin mukaan vastaavat nimitykset tehdään muodollisesti eikä niin ole tässä tapauksessa toimittu.

Perjantaina Lindén vaihtoikin Facebook-profiilinsa esittelytekstissä ”Special Envoy” -kohdan muotoon ”Special Advocate”.