Uganda-mysteeri: Suvi Lindén pitää itseään ”erityislähettiläänä” – laajakaistakomissiolta täystyrmäys

Julkaistu:

Lindén perusteli esiintymistään YK:n laajakaistakomission ”erityislähettiläänä” suullisella sopimuksella, mutta se ei ole hänen oikea nimikkeensä.
Ugandassa suomalaisen liikemiehen mukana matkustaneen Suvi Lindénin asema ja titteli YK:n laajakaistakomissiossa herättävät yhä kysymyksiä.

Lindén kirjoitti perjantaina Facebookissa sopineensa syksyllä 2017 Kansainvälisen televiestintäliiton ITU:n pääsihteerin Houlin Zhaon kanssa suullisesti, että hän voi käyttää laajakaistakomission ”erityislähettiläs”-titteliä (special envoy).

ITU:n tiedottaja Jennifer Ferguson-Mitchell toteaa kuitenkin yksiselitteisesti IS:lle, että vapaaehtoisena ja epävirallisena edustajana toimiva Lindén ei ole laajakaistakomission erityislähettiläs:

– Lindén voi nähdä itsensä lähettilään roolissa, mutta hänen nimikkeensä on edustaja (advocate). Keskustelu Houlin Zhaon kanssa ei virallisesti muuta asiaa. Zhao toimii yhtenä komission varapuheenjohtajista (ei ole puheenjohtajan roolissa).

YK:n laajakaistakomissio on ITU:n ja Unescon yhdessä perustama elin, jonka virallisena komissaarina Lindén toimi vuosina 2010–2015. Toimikauden alkaessa hän oli Suomen viestintäministeri, mutta hän putosi eduskunnasta vuonna 2011.

Vuosina 2011–2015 Lindénillä oli käytössä myös ITU:n virallinen ”erityislähettiläs”-nimike.

Vuodesta 2015 eteenpäin Lindénillä ei ole ollut palkallista tehtävää ITU:ssa tai laajakaistakomissiossa, mutta hän sai elokuussa 2016 komission edustajan nimikkeen.

– Se on vapaaehtoinen rooli. Siihen ei liity virallisia tehtäviä komissiossa, eikä Lindénillä ole toimivaltaa puhua komission nimissä tai virallisesti edustaa komissiota, ITU:n Ferguson-Mitchell kertoo.

Lindén itse viittasi tehtäväänsä laajakaistakomission erityislähettiläänä, kun hän keskiviikkona ensimmäistä kertaa selvitti Ugandan-matkansa tarkoitusta Facebookissa:

– Olin Ugandassa tietoyhteiskunnan edistämistä koskevissa asioissa, en Patrian asialla. Tietoyhteiskunnan edistäminen köyhissä maissa on kuulunut luottamustehtävääni YK:n laajakaistakomission erityislähettiläänä vuodesta 2011.

Perjantaina hän kirjoitti uudessa päivityksessään, ettei väittänyt yllä olevassa sitaatissa väittänyt lähteneensä Ugandaan komission toimeksiannosta.

Selitys suullisesti sovitusta erityislähettilään tittelistä näyttää kuitenkin epäselvältä, sillä ITU:n Ferguson-Mitchellin mukaan vastaavat nimitykset tehdään muodollisesti eikä niin ole tässä tapauksessa toimittu.

Perjantaina Lindén vaihtoikin Facebook-profiilinsa esittelytekstissä ”Special Envoy” -kohdan muotoon ”Special Advocate”.