KRP: Ugandasta pyydettiin apua kuolinsyyn selvittämiseen – ei murhatutkintaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

KRP: Ugandasta pyydettiin apua kuolinsyyn selvittämiseen – ei murhatutkintaan

Ugandasta on kerrottu poliisin tutkivan murhaa, mutta KRP:n saamassa oikeusapupyynnössä henkirikosepäilyä ei mainita.

Kampalan poliisin mukaan suomalaismies kuoli maanantai-iltana Pearl of Africa -hotellin huoneeseensa. KRP:n saamassa oikeusapupyynnössä henkirikosepäilyä ei mainita.­

16.2.2018 16:14

Suomalaisen liikemiehen Ugandassa tapahtuneen kuoleman selvittely muuttuu yhä kiemuraisemmaksi. Varmuutta ei ole edes siitä, tutkiiko poliisi Ugandassa henkirikosta, tapaturmaa vai luonnollista kuolemaa.

Tilannetta hämmensi perjantaina entisestään Ugandan poliisiviranomaisten Suomen keskusrikospoliisille (KRP) lähettämä oikeusapupyyntö, jossa väitetystä murhatutkinnasta ei mainita halaistua sanaa. Vielä torstaina Ugandan pääkaupungin Kampalan poliisista kerrottiin, että kuolintapausta on alettu tutkia murhana.

– Ugandan viranomaiset pyytävät Suomesta oikeusapua kuolemansyyn selvittämiseen, eivät murhatutkintaan, rikosylikomisario Tero Haapala kertoo.

Oikeusapupyyntö saapui KRP:lle perjantaina iltapäivällä. Ugandasta tulleissa asiakirjoissa pyynnön perusteeksi on Haapalan mukaan kirjattu nimenomaan kuolinsyyn selvittäminen.

– KRP on sen tiedon varassa, jonka olemme virallisesti Ugandasta saaneet, Haapala sanoo.

Suomessa kuolinsyyn selvittämisestä vastaa vainajan kotipaikkakunnan poliisi. Tässä tapauksessa paikkakunta on Vantaa, joten asia kuuluu Itä-Uudenmaan poliisille.

IS kertoi torstaina, että ruumis lähetettiin Suomeen. Se on saapunut jo perille, eikä ruumista ole tuhkattu, joten oikeuslääketieteelliset tutkimukset ja jopa ruumiinavaus on mahdollista tehdä Suomessakin.

Ugandassa tiedotusvälineet ovat kertoneet siellä tehdystä ruumiinavauksesta.

Varsinainen tutkintavastuu asiassa on yksinomaan Ugandan viranomaisilla. Suomen viranomaisilla ei ole toimivaltaa Ugandan maaperällä.

– Seuraamme kuitenkin jutun etenemistä erittäin tarkkaavaisesti, Haapala sanoo.

Suomalainen 41-vuotias liikemies kuoli luksushotelli Pearl of African huoneeseen Kampalassa viime viikolla. Miehen on kerrottu olleen Ugandassa liikematkalla edistämässä teknologiahankkeita, mutta hänellä oli mukanaan myös valtuutuskirje markkinoida valtion aseyhtiön Patrian tuotteita.

Asian selvittyä omistajaohjausministeri Mika Lintilä (kesk) vaati välittömästi Patrialta selvitystä tällaisen epävirallisen ulkopuolisen konsultin käyttämisestä sotilaskaluston markkinointiin. Patria on selittänyt, että kyse oli yksittäisen myyntipäällikön virheestä.

Miehen seurassa Kampalassa oli entinen ministeri Suvi Lindén (kok). Hän on selittänyt olleensa Ugandassa kartoittamassa mahdollisuuksia tietoyhteiskunnan edistämiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?