Abit matkustivat rymyreissulle Tallinnaan – ”Nousu­suhdanteessa pitää jatkaa koko ilta!” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Abit matkustivat rymyreissulle Tallinnaan – ”Nousu­suhdanteessa pitää jatkaa koko ilta!”

Abiturienttien jättibileet ovat alkaneet Virossa.

15.2.2018 22:17 | Päivitetty 16.2.2018 9:40

Yksi on pukeutunut sinappipurkiksi, toinen ketuksi ja kolmannella on turkki. Kyllä, kevään abimatkat ovat alkaneet.

Kevään 2018 abiturientit ovat laittaneet ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisen hetkeksi tauolle. Kello on juuri lyömässä iltapäiväneljää, ja noin 1 600 abia on nousemassa Tallink Megastar -alukselle Helsingin Länsisatamassa. Illan ja yön pääkohde on Viron pääkaupunki Tallinna. Sitä ennen juhlitaan laivalla.

  • Yllä olevalta videolta näet, millainen meininki abimatkalaisilla oli terminaalissa ja laivalla.

Samuli Pohja ja Iiris Jalava Hämeenlinnan lyseon lukiosta ovat liikkeellä suurella porukalla, kuten arvata saattaa. Kummallakin on kova luottamus omaan juhlakuntoon.

– Noususuhdanteessa pitää jatkaa koko ilta, niin hyvä tulee, Pohja arvioi.

Iiris Jalava muistuttaa, että juhlinta on pidettävä niin sanotusti lapasessa.

– Täytyy pitää järki päässä ja ottaa jokaisen drinkin jälkeen lasi vettä.

Samuli Pohja ja Iiris Jalava Hämeenlinna lyseon lukiosta kertoivat jatkavansa koko illan nousujohteisella linjalla.­

Terminaalissa tunnelma on odottava – juuri sellainen joka edeltää legendaarisia iltoja. Muutamaa taskumattia lukuun ottamatta abien käsissä on lähinnä energiajuomaa.

Tallinna on tunnettu muun muassa pitkästä historiastaan ja kulttuuritarjonnastaan, mutta tällä reissulla ei todennäköisesti keskustella Viron menneisyydestä osana Ruotsia tai Venäjän keisarikuntaa. Aikataulu on tiivis. Suurin osa matkalaisista tulee viettämään reissunsa hotellihuoneessa ja välkkyvissä värivaloissa.

– Me ei lähtökohtaisesti olla lähdetty kulttuurimatkalle, mutta voihan niitä kulttuurikohteitakin löytää samaan aikaan. Lähdemme avoimin mielin matkaan, Samuli Pohja toteaa.

Voisi kuvitella, että abit laittavat bilemoottorit toden teolla käyntiin heti Itämeren aalloilla. Päivän penkkariajelut näyttävät kuitenkin hioneen terävimmän kärjen pois. Laivan kymmenennessä kerroksessa otetaan lattialla nokosia, ja seurueet tankkaavat sivistyneesti patonkeja, virvoitusjuomia, lonkeroa ja siideriä.

Hämeenlinnan lyseon abit olivat siirtäneet ylioppilaskirjoitukset pois mielestä.­

Kuninkaantien lukiosta matkaan lähtenyt sinappipurkki Lauri Kontio piti matkan tunnelmaa tulisena.­

Kalle Korhonen (vas.), Thomas Widd ja Olli Uski Espoon Haukilahden ja Pohjois-Tapiolan lukioista odottivat reissua, jota voi muistella vanhoilla päivillä.­

Käytävät ovat tupaten täynnä, ja naiset meikkaavat suurten peilien edessä. Myymälästä kannetaan juomia tulevaa iltaa varten, etenkin limuviinoja. Pöydissä näkyy kuohuviinipulloja.

– Kyllä tämä on ikimuistoinen päivä. Näitä muistoja muistellaan sitten vanhuusiällä, Olli Uski Haukilahden lukiosta toteaa.

Abien lisäksi laivalla on kourallinen muitakin matkalaisia. Kuopiolaispariskunta Erkki Manninen ja Maija Manninen suuntaa pubista alakertaan musiikkia pakoon.

– Kyllähän myökin ollaan nuoria oltu joskus, mutta ei ole tällainen hulina ollut kyllä milloinkaan, Erkki Manninen havainnoi.

Ressun lukion abiturientit luottivat asuvalinnoissaan eläinten maailmaan.­

Abit lähtevät pitkään juhlaralliin kukin omalla tyylillään. Bileet pyörähtävät toden teolla käyntiin vasta hotellilla. Illan pääartisti on Teflon Brothers. Espoolaislukiolaisten mukaan illasta saa kaiken irti, kun kerää laivalla voimia.

DJ vauhdissa.­

– Ainakin hyvä valmistautuminen on tärkeää. Jos ei ole nukkunut hyvin, niin pitää vaan kitata tasaisesti, ei liian nopeasti. Sitten jaksaa, Daniela Elf Espoon Viherlaakson lukiosta summaa.

Espoon Viherlaakson lukion abit Sara Kauppinen (vas.), Daniela Elf, Paavo Mård ja Joonatan Jouhki jatkoivat penkkariajelusta suoraan kohti Tallinnaa. –Siellä lähtee, Joonatan Jouhki kiteyttää.­

Abi Goes Tallinn -tapahtuma on laajentunut nopeasti. Ensimmäisenä vuonna 2016 osallistujia oli viitisensataa. Viime vuonna osallistujamäärä kolminkertaistui noin 1 600 juhlijaan. Tänä vuonna 5 500 abia juhlii kolmena päivän. Kaiken kaikkiaan juhlijoita on kolmessa eri tallinnalaishotellissa. Ensin torstaina kahdessa hotellissa, jotka ovat Radisson Hotel Meriton sekä Sokos Hotel Viru. Perjantaina ja lauantaina juhlat jatkuvat puolestaan edelleen Meritonissa, ja Viru-hotellin tilalle vaihtuu Radisson Blu Hotel Olümpia.

Hotelleissa abien biletykseen on varauduttu kaksinkertaistamalla turvamiesten määrä. Paikalla on myös Abi Goes Tallinn -tapahtuman oma sairaanhoitaja. Matkanjärjestäjän oma päivystys on auki hotellipalvelujen lisäksi aamuyöhön asti.

Kaikissa hotelleissa lukulomalle jääville abeille on oma yökerho. Virussa se on jo valmiina, Meritonissa ja Olümpiassa biletilat on rakennettu hotellin tiloihin erikseen.

Huoneissa keskitytään todennäköisesti johonkin muuhun kuin tuleviin ylioppilaskirjoituksiin. Käydäänkö Virossa porukalla tärppejä läpi, Hämeenlinnan lyseon lukiolaiset?

– Ei, kuuluu yhteinen vastaus.

Ilta-Sanomat seuraa abiturienttien bilematkaa Radisson Hotel Meritonissa koko yön. Reportaasi matkan vaiheista on luettavissa perjantaina Ilta-Sanomien verkkosivuilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?