Kuolema Ugandassa: Liikemiehen ruumis lähetetty Suomeen – näin tutkinta voi kotimaassa edetä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kuolema Ugandassa: Liikemiehen ruumis lähetetty Suomeen – näin tutkinta voi kotimaassa edetä

Vantaan poliisi harkitsee, onko Suomessa syytä omiin selvityksiin Ugandassa kuolleen liikemiehen kuolinsyystä.

41-vuotias liikemies löydettiin kuolleena Pearl of Africa -hotellin huoneesta Ugandasta. Poliisi tutkii kuolemaan johtaneita tapahtumia murhana.­

15.2.2018 20:06
  • Suomalainen 41-vuotias liikemies löydettiin kuolleena hotellihuoneesta Ugandan pääkaupungista 5. helmikuuta. Nyt on varmistunut, että kuolemaa tutkitaan henkirikoksena.

  • Mies oli Ugandassa markkinoimassa Patrian aseita. Matkaseurueeseen kuului myös ex-ministeri Suvi Lindén.

  • Lindén ei ole vastannut haastattelupyyntöihin. Facebook-sivullaan hän kertoi olleensa Ugandassa tietoyhteiskunnan edistämistä koskevissa asioissa, ei Patrian asialla. Lindén viittasi rooliinsa YK:n laajakaistakomission erityislähettiläänä.

  • YK:n mukaan Lindén ei ollut Ugandassa heidän virallisissa tehtävissään.

Ugandassa kuolleen suomalaisen liikemiehen ruumis on lähetetty takaisin Suomeen. Suomalainen viranomaislähde vahvisti IS:lle tiedon, joka kerrottiin ensin ugandalaisessa Daily Monitor -lehdessä.

Liikemies kuoli epäselvissä oloissa Ugandan pääkaupungissa Kampalassa viime viikolla. Hänet löydettiin kuolleena Pearl of Africa -hotellin huoneesta. Mies oli 41-vuotias.

Lähtökohta on se, että tapauksen tutkiminen on Ugandan viranomaisten vastuulla. Ugandalaisten lehtitietojen mukaan vainajalle on tehty sikäläisten oikeuslääkärien toimesta ruumiinavaus. Tässä yhteydessä on otettu myös näytteitä, jotka analysoidaan ajan kanssa tarkemmin.

Suomessa vainajan kotipaikkakunnan poliisi voi kuitenkin ruumiin tultua perille harkita, onko täällä tarpeen tehdä omia oikeuslääketieteellisiä tutkimuksia kuolinsyyn selvittämiseksi. Tässä tapauksessa paikkakunta on Vantaa eli harkinta kuuluu Itä-Uudenmaan poliisille.

– En kommentoi asiaa mitenkään, koska kuolinsyytutkimukset ovat salassapidettäviä, komisario Virpi Nättiaho Itä-Uudenmaan poliisista sanoo.

Harkinta on tapauskohtainen. Poliisi voi tarvittaessa määrätä jopa uuden ruumiinavauksen.

Paljon riippuu siitä, millaiset dokumentit ja selvitykset Ugandassa tehdyistä tutkimuksista saadaan. Automaattisesti uusia tutkimuksia ei tehdä, jos ulkomailla tehdyt tutkimukset vastaavat suomalaisia kriteereitä.

Vainajan omaisilla ei ole suoranaista sananvaltaa asiassa. Heillä olevilla tiedoilla voi kuitenkin joissain tapauksissa olla merkitystä, kun poliisi harkitsee jatkotoimia.

Kampalan poliisi kertoi torstaina, että suomalaismiehen kuolemaa tutkitaan murhana. Henkirikosepäily ei tässä vaiheessa vaikuta Suomen viranomaisten toimintaan tai asemaan.

Suomen poliisilla ei ole minkäänlaisia toimivaltuuksia Ugandan maaperällä, joten rikostutkinta on täysin sikäläisten esitutkintaviranomaisten asia. Suomen poliisi osallistuu murhatutkintaan korkeintaan antamalla oikeusapua, jos ugandalaiset sellaista pyytävät.

Uganda kuuluu Suomen Nairobin-suurlähetystön toimialueeseen. Suurlähetystö ei tässä vaiheessa enää osallistu kuoleman jälkiselvittelyihin.

– Suurlähetystö on hoitanut konsulipuolen osuutensa. Meillä ei oikeastaan enää ole roolia, kertoo edustuston päällikkö Tarja Fernández.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?