Kotimaa

Saarikko paljasti viimeisen niitin perhevapaauudistukselle

Julkaistu:

Kelan tekemien laskemien mukaan hallituksen perhevapaamalli olisi ollut heikennys valtaosalle perheistä.
IS kertoi tänään iltapäivällä, että hallituksen perhevapaamalli olisi ollut parannus vain kolmasosalle perheistä. Kaksi kolmasosaa perheistä olisi hävinnyt uudistuksessa.

Kokoomus ja keskusta ovat perjantaista lähtien käyneet nokkapokkaa siitä, mikä kaatoi uudistuksen. Uudistus haudattiin lopulta maanantaina.

Peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) myönsi, että perhevapaauudistus kaatui näihin Kelan laskelmiin hallituksen pöydällä olleesta I1-mallista.

– Tämä oli hyvin vaikuttava osa kokonaisarviotani. En voinut luottaa, että tavoiteltu muutos olisi toteutunut riittävän nopeasti niin, että se ei olisi ollut kenellekään heikennys, Saarikko sanoi IS:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi Kelan laskelmat sen jälkeen, kun IS oli asiasta uutisoinut.

Kelan tekemissä I1-mallin laskelmissa perheistä siis kaksi kolmasosaa olisi menettänyt tukieuroja nykyisiin perhevapaisiin verrattuna.

– Kelan laskelma osoittaa sen, että jos kotiäiti ei työllistyisikään tai isä ei käyttäisi hänelle osoitettuja pidempiä osuuksia, perhe-etuudet heikkenisivät 2/3 perheistä.

– Heidän joukossa olisi paljon pienituloisia ja matalapalkka-alalla työskenteleviä. Ja etenkin niitä perheitä, joissa isä ei pidä yhtään päivää isyysvapaistaan, Saarikko totesi.

Hallitus laati perhevapaasta monta mallia. I1-mallissa isälle kiintiöityä vapaata olisi pidennetty, kotihoidontukea olisi porrastettu, sisarkorotus olisi poistettu ja heikennetty hoitorahaa.

Hallituksen perhevapaamallien laskemia on julkaistu tipotellen. Kokoomus on ollut melko haluton laskemien julkaisemiselle.

IS ei tavoittanut päivällä eduskunnasta opetusministeri Sanni Grahn-Laasosta (kok), joka oli kokoomuksen pääneuvottelija perhevapaauudistuksesta. Grahn-Laasonen ei illalla vastannut IS:n soittopyyntöihin.

Iltapäivällä eduskunnassa oli valtiopäivien avajaiskeskustelu pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen politiikasta. Perhevapaauudistuksen kariutuminen oli opposition kritiikin yksi kärki. Oppositio ihmetteli, miksi hallitus ei uudistusta halunnut toteuttaa.

Keskustan ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) paljasti keskustelun aikana, että suunniteltu perhevapaauudistus olisi ollut heikennys kahdelle kolmasosaa perheistä ja viittasi Kelan tekemiin laskemiin.

Yksikään kokoomuksen kansanedustaja tai opetusministeri Grahn-Laasonen ei keskustelussa puhunut mitään Kelan laskelmista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat