Perhevapaauudistus haudattiin – keskustan Kaikkonen: ”Uudistus olisi ollut leikkaus isolle osalle”

Julkaistu:

Politiikka
Eduskunnan avauskeskustelussa on kiistelty perhevapaauudistuksen kaatumisesta.
Oppositiopuolueiden ryhmäpuhujat Antti Rinne (sd), Touko Aalto (vihr), Hanna Sarkkinen (vas) ja Anna-Maja Henriksson (r) kaikki hämmästelivät, miksi hallitus hautasi perhevapaiden uudistuksen.

Keskustan ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) tunnusti, että perhevapaat jäivät uudistamatta, koska uudistus olisi huonontanut useimpien perheiden tukia ja uudistus olisi tarvinnut euroja.

– Uudistuksen on aidosti parannettava perheiden asemaa, ei heikennettävä. Sille on turvattava myös riittävä rahoitus. Uudistus olisi ollut leikkaus isolle osalle, aika merkittävä leikkaus, Kaikkonen sanoi.

Kokoomus oli melko haluton kertaamaan perhevapaiden kaatumista.

– Taaksepäin on turha katsoa, ryhmäjohtaja Kalle Jokinen (kok) totesi.

Hallituksen mallissa olisi pidennetty isäkiintiötä ja kotihoidontukea olisi alennettu portaittain.

Henriksson hämmästeli, miksi hallitus ajaa maakuntahallintoa, jota kukaan ei tarvitse, ja hautaa perheiden odottaman uudistuksen.

– Surullista, että hallitus riitelee keskenään. Perhevapaauudistus, jota perheet odottivat, jäi toteuttamatta, Henriksson sanoi.

– Nyt olisi ollut mahdollisuus uudistaa perhevapaat 2000-luvulle. Siihen tarvitaan toisia päättäjiä, kansanedustaja Antti Lindtman (sd) säesti.

– Tämä hallitus siirtää yli vuosi etukäteen päätöksen seuraavalle hallitukselle. Edellisellä kaudella se tapahtui vasta loppuaikoina. Hanskat takaisin tiskiin ja laiskanläksylle, kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd) opasti hallitusta perhevapaiden uudistamiseksi.

Oppositiosta tuli myös tukea perhevapaauudistuksen hautaamiselle.

– Hyvä, ettei ole lähdetty linjalle, että yhteiskunta päättää kuka saa olla kotona. Se on kommunismia, kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps) sanoi.

– Minä kiitän, että julkisia kustannuksia ei lisätä. Kd kaatoi viime vaalikaudella lukuisia esityksiä leikata kotihoidontukea, kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) totesi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt