Kotimaa

Pilkkikisan sääntömuutos aiheutti riidan kalan kyvystä tuntea kipua – Tutkija kertoo, miksi muutos on hyvä

Julkaistu:

Kalastus
Tutkimustieto osoittaa, että kalat tuntevat kipua, mutta niiden kyvystä tiedostaa kärsimystä ei ole yksimielisyyttä. Luonnonvarakeskuksen asiantuntija ja pilkkiharrastaja pitää SM-pilkkien sääntömuutosta hyvänä asiana.
Pitääkö kala tappaa heti pyydystämisen jälkeen, ja tuntevatko ne kipua? Nämä kysymykset ovat saaneet keskustelun kuumaksi pilkkikalastajien keskuudessa.

Ilta-Sanomat uutisoi perjantaina, että Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö teki viime viikolla SM-pilkkien kilpailusääntöihin muutoksen, jonka mukaan ”saaliiksi saatu kala edellytetään tapettavaksi välittömästi ennen talteenottoa”. Aiemmin säännöissä puhuttiin suosituksesta.

SM-pilkin kilpailujohtaja, Kuusamon Pilkkiviikon vetäjä Rauno Veteläinen kertoi Ilta-Sanomille saaneensa sääntömuutoksen takia paljon vihaista puhelua. Sääntöpäivitys on saanut ihmisiä perumaan osallistumisensa tapahtumaan.

– Tämä on sellaista viherpipertäjien hommaa taas, jos aletaan vaatia kalan tappamista välittömästi. En usko, että kala kärsii. Mielestäni sillä ei ole sellaisia tuntoaisteja, jyrähti koko elämänsä pilkkinyt Arvo Kallinen IS:lle.


Pilkkikisan sääntömuutoksen taustalla on poliisille tehty tutkintapyyntö viime vuoden pilkin SM-kisoista. Keskisuomalaisen perussuomalaispoliitikon mielestä pilkkikilpailujen säännöt rikkoivat eläinsuojelulakia, jossa kielletään tarpeettoman kärsimyksen aiheuttaminen eläimille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisi kuitenkin lopetti tutkinnan, koska pilkkikisaan osallistuva vastaa henkilökohtaisesti eläinsuojelulain noudattamisesta eikä säännöissä yllytetty rikokseen.

Kala tuntee kipua, mutta kärsiikö se?

Luonnonvarakeskuksen (Luke) asiantuntija ja itsekin pilkkiharrastajaksi tunnustautuva Ville Vähä sanoo sääntömuutoksen olevan perusteltu.

– Sääntö kuulostaa erittäin järkevältä. Ihan jo senkin kannalta, jos lihan haluaa myös käyttää: lihan laatu paranee, kun kalan tappaa nopeasti. Tämä pätee mihin tahansa eläimeen. Stressilihan laatu on heikompaa.

Keskustelu kalan kyvystä tuntea kipua on herättänyt pilkkijöiden parissa keskustelua, ja jotkut eivät usko kalan pystyvän kivun aistimiseen.

Vähä sanoo, että tieteen valossa asia on monimutkainen. Hän kirjoitti aiheesta Luken blogissa jo vuonna 2015.

– Tiedeyhteisö on varsin yksimielinen siitä, että kala tuntee kipua ja reagoi siihen. Mutta siitä ei ole yksimielisyyttä, tunteeko kala kärsimystä, Vähä kertoo.

Ihmisen tietoinen kärsimyksen tunne syntyy aivokuoren neokorteksissa, joka taas puuttuu kaloilta. Siksi on ajateltu, että kala ei voi olla tietoinen kärsimyksestään.


Toisaalta kalojen on tutkittu reagoivan kipuun pitkäkestoisesti. Jotkut kalat saattavat kivun seurauksena esimerkiksi menettää ruokahalunsa ja saada muita stressioireita pitkäksi aikaa.

On siis selvää näyttöä siitä, että kalojen tuntoaisti toimii, ja se vaikuttaa niiden käyttäytymiseen.

– Kalojen kykyä tuntea kärsimystä on erittäin vaikea tutkia, koska siltä on vaikea kysyä, mikä on fiilis, Vähä naurahtaa.

Nopein tapa päästää kala päiviltä

Itsekin kalastusta harrastava ja pilkkikisoihin osallistuva Vähä kuitenkin ymmärtää, miksi sääntömuutos hiertää.

– Pilkkikisojen ideahan on saada mahdollisimman paljon kalaa vähässä ajassa. Kalan tappamiseen ja verestämiseen kuluu aikaa.

Vähä kuitenkin puolustaa pilkkiyhteisöä, että hänen kokemuksensa on, että useimmat tappavat ja verestävätkin saaliin heti. Sitä hän tekee itsekin.

Mutta mikä on nopein tapa päästää kala päiviltä?

– Siihen on oikeastaan kaksi vaihtoehtoa. Kopauttaa kalaa päähän napakasti, tai kopauttaa kalan pää jotain vasten. Sitten on napsaista niskat nurin, mikä on ehkä nopein tapa, Vähä kertoo.

Kalan kuoleman varmistaminen ja siten kärsimyksenkin vähentäminen onnistuu verestämällä kala heti napsautuksen jälkeen. Esimerkiksi ahven, joka on pilkkikisojen yleisin saalis, on Vähän sanoin ”sitkeähenkinen” ja sätkii kuoleman jälkeenkin, mutta verestetyn kalan tietää olevan kuollut.

Ja se myös parantaa ahvenfileiden makua.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   PowerParkin työntekijä kävi käsiksi luokkaretkellä olleeseen lapseen – huvipuisto purki työsuhteen välittömästi

  2. 2

   Vapaat naiset kertovat kaunistelematta, millaista on sinkkuseksi

  3. 3

   Jori löysi Sastamalan metsästä outoja karvaisia sukkahousuansoja

  4. 4

   Noora ihmetteli yhtäkkiä ilmestyneitä punaisia näppylöitä – lääkäri tunnisti yleisen vaivan heti

  5. 5

   Haluatko miljonääriksi? -kausi huipentuu jättivoittoon – Riina, 31, saa yleisön haukkomaan henkeä: ”Uskomatonta!”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Suvin postiluukusta kolahti tyly heippalappu: ”WC:n hanaa ei saa käyttää kello 21–08”

  2. 2

   Maailmankuulu aikuisviihdetähti bongattiin helsinkiläiskahvilassa – aikoo peuhata Suomen tunnetuimman pornokeisarin kanssa: mukana kaksoissisko

  3. 3

   Arvuutteleva kuulutus sai suut hymyyn Helsingin metrossa – kuljettaja nolasi matkustajan tarkoituksella

  4. 4

   12 puhelinta pudotettiin puulle ja betoniin – yksi oli ylitse muiden

  5. 5

   Sipoossa kaupataan taloa, joka on kuin suoraan suuresta maailmasta: ”Omistaja halusi rakentaa jotain hulppeaa”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  2. 2

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  3. 3

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  4. 4

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  5. 5

   Heikki, 61, jätti puhelimensa autoon – näytölle ilmestyi Suomessa harvinainen varoitus

  6. Näytä lisää