Kotimaa

Päiväkotiryhmän kolmevuotiaat jäivät yksin metrolaiturille – juna jatkoi matkaansa

Julkaistu:

Helsinki
Helsingin metrossa tapahtui tänään tiistaiaamuna poikkeava yllätyspysähdys.
Helsinkiläinen Saara Toivanen oli matkustamassa aamukahdeksalta työpaikalleen Otaniemeen ja samassa vaunussa matkusti myös päiväkotiryhmä, kymmenkunta kolmevuotiasta.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Ryhmän oli tarkoitus nousta ulos metrosta Helsingin yliopiston asemalla, mutta vain kolme huomioliiveihin puettua kolmevuotiasta ehti nousta ulos täydestä vaunusta. Muut ryhmästä jäivät sisään metroon, joka lähti liikkeelle.

– Se huomattiin aika pian ja syntyi sekava tilanne. Pienet jäivät yksinään laiturille, Toivanen kertoo IS:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hätäjarrua vedettiin välittömästi ja metro pysähtyi, mutta ovet pysyivät kiinni. Metrovaunun kaiuttimesta kuului kuljettajan ääni, joka kertoi, ettei hän voi avata ovia, Toivanen sanoo.

– Metron etuosa oli jo tunnelissa. Kaikki ihmettelivät, miksi ovea ei voi avata. Joku ehdotti, että pitäisikö se avata väkisin, mutta kukaan ei lähtenyt siihen.

Kuljettaja kertoi, että junan pitäisi ajaa seuraavalle asemalle. Ennen tätä päiväkodin henkilökunta ja muut matkustajat saivat viitottua ikkunan läpi laiturille tulleelle naiselle, että tämä pitäisi huolta lapsista kiertomatkan ajan.

Toivasen mukaan päiväkodin työntekijät toimivat hienosti kuumottavassa tilanteessa.

– Ensin ajattelin, että kuljettaja varmasti saa oven auki, jos niin haluaa. Ei se voi olla mikään ongelma. Tuli tosi epäuskoinen olo, Toivanen kertoo.

– On vakava asia, että pienet lapset ovat yksin laiturilla. Kolmevuotiaat eivät tajua odottaa, vaikka niille niin sanottaisiin.

Tapaus sai kuitenkin onnellisen lopun ja päiväkodin henkilökunta löysi laiturille jääneet lapset. Toivanenkin kertoo, että tunnelma vaunussa helpottui, kun avulias nainen otti lapset suojiinsa.

HKL: ”Ovia ei saa avata”

Yksikön johtaja Arttu Kuukankorpi HKL:ltä kertoo Ylelle, että metrokuljettaja toimi tilanteessa oikein jättäessään ovet avaamatta.

– Jos junan etupäästä vaunut ovat ehtineet jo tunneliin, ovia ei voi enää avata turvallisuussyistä. On turvallisempaa, että ajetaan seuraavalle asemalle, josta sitten tarvittaessa palataan, Kuukankorpi sanoo.

Kuljettaja ei voi avata ovia yksittäin tai vaunukohtaisesti, vaan kerralla aukeavat kaikki ovet. Siksi junan on oltava kokonaan laiturilla. Toimintatapa on sama myös sairaskohtauksen, väkivallan tai tulipalon osalta.

Ohjesääntö on, että kaikkien ovien tulee olla laiturin kohdalla, jotta kuljettaja voisi avata turvallisesti ovet. Ovia ei ole mahdollista avata yksittäin tai vaunukohtaisesti.

– Seuraavalla pysäkillä on mahdollista hoitaa tilanne. Jos ollaan tunnelissa, niin eihän sinne mitään apuakaan saada. Aina yritetään ajaa seuraavalle pysäkille ja saada apu sinne, Kuukankorpi kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt