Kotimaa

Ilmiö yläilmakehässä enteilee hyistä käännettä Suomen talvisäähän

Julkaistu:

Sää
Stratosfäärin lämpeneminen voi aiheuttaa tavanomaista kylmemmän jakson Suomen talvisäähän. Vaikutukset voivat kestää pitkälle maaliskuuhun.
Ilmassa on vahvat ennusmerkit sille, että Suomen talvisää kääntyy entistä kylmempään suuntaan helmikuun lopulta alkaen. Syynä on yläilmakehässä tapahtunut mielenkiintoinen ilmiö: polaaripyörre on jakautunut ja kohottanut yläilmakehän eli stratosfäärin lämpötilaa äkillisesti kymmenillä asteilla.

– Polaaripyörteen halkeaminen voi vaikuttaa troposfäärin vallitseviin ilmavirtauksiin niin, että Euroopassa ilmavirtaukset kääntyvät tulemaan idästä päin esimerkiksi Siperiasta. Silloin voi tulla paljon kylmempää ilmaa. Aina polaaripyörteen halkeamisella ei kuitenkaan ole merkittävää vaikutusta Pohjois-Euroopan ilmavirtauksiin, kertoo meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelusta.

Polaaripyörre muodostuu talvisin maapallon napa-alueille noin 10–80 kilometriin korkeuteen. Jos polaaripyörre on napa-alueiden yllä voimakas ja yhtenäinen, Pohjois-Euroopassa vallitsee läntinen ilmavirtaus Atlantilta. Silloin Suomeen virtaa merellistä, lauhempaa ilmaa. Kun polaaripyörre hajoaa, stratosfäärin tuulet heikkenevät ja kääntyvät itäisiksi.

– Polaaripyörteen jakautuminen ei ole poikkeuksellinen ilmiö, vaan niin on käynyt aiemminkin. Joka kerta se ei tarkoita sitä, että Suomen alueelle virtaa tavallista kylmempää ilmaa, mutta se on paljon todennäköisempää, Siiskonen tarkentaa.
Esimerkiksi vuonna 2013 yläilmakehässä tapahtui samanlainen ilmiö. Tuolloin maaliskuu oli harvinaisen kylmä. Kuukauden alin lämpötila, -38,2 astetta, mitattiin Taivalkoskella 13. maaliskuuta. Lunta oli kuun lopussa suurimmassa osassa maata yli puoli metriä ja terminen kevät antoi odottaa itseään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hyvin kylmää ilmamassaa koillisesta jo ensi viikolla

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen uusimmassa kuukausiennusteessa povataan Suomeen tavanomaista kylmempiä lämpötiloja helmikuun viimeiseltä viikolta ainakin maaliskuun puoliväliin saakka. Sään merkittävä kylmeneminen kuun lopulla näkyy myös Forecan kuukausiennusteessa.

– Siinä näkyy sama ilmiö. Suomen alueella tämä ja ensi viikko ovat vielä jonkin verran keskimääräistä lauhempia. Sen jälkeen koko Euroopan tasolla on tapahtumassa muutos. Atlantilla Islannin paikkeilla matalapaineen keskus ja Azorien korkeudella korkeapaineen keskus ovat heikkenemässä. Se tarkoittaa sitä, että idästä pääsee tulemaan kylmää ilmaa huomattavasti enemmän, Forecan meteorologi Joanna Rinne ennustaa.

Meteorologit eivät vielä tässä vaiheessa pysty ennustamaan, kuinka kovissa pakkasissa maaliskuussa tarvotaan.

– Kuukauden vaihteessa siihen vuodenaikaan nähden se voi tarkoittaa erityisesti pohjoisessa kaksinumeroisia pakkaslukemia, Rinne sanoo.

Pipoja ja hanskoja ei siis kannata jättää hyllylle, sillä Ilmatieteen laitoksen tuoreissa ennusteissa lämpötilat tippuvat reippaasti jo ensi viikolla.

– Useissa ennusteissa näkyy kylmän ilman saapuminen koko Suomeen koillisesta. Se tarkoittaa hyvinkin kylmää ilmaa. Jos on pilvetöntä ja heikkoa tuulta, niin pakkasta voi olla helposti 20 astetta tai ylikin suuressa osassa maata, ennustaa meteorologi Paavo Korpela Ilmatieteen laitokselta.

Artikkelia korjattu 13.2. kello 18.33 Taivalkoskella mitattiin -38,2 astetta 13. maaliskuuta 2013, ei 13. tammikuuta.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko sinulla joku näistä laitteista? Viranomainen: Nollaa asetukset, tarkista päivitykset ja vaihda salasana

  2. 2

   Trump: Tapaaminen Pohjois-Korean Kimin kanssa peruttu

  3. 3

   Vähänkin vanhentunut lääke voi olla hengenvaarallinen – proviisori kertoo, mitä lääkkeitä erityisesti kannattaa varoa

  4. 4

   Sipoossa kaupataan taloa, joka on kuin suoraan suuresta maailmasta: ”Omistaja halusi rakentaa jotain hulppeaa”

  5. 5

   Me Naiset: Juha Veijonen rakastui 30 vuotta nuorempaan Mariaan – suhde alkoi yhden illan jutusta: ”Ihmettelemme itsekin, kuinka tässä näin kävi”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lähes 10 vuoden käsittämätön piina: Lappilaisvanhemmat pahoinpitelivät lapsiaan vuosikausia, pitivät nälässä ja estivät heitä liikkumasta

  2. 2

   Varo näitä Espanjassa! 7 katalaa ansaa, jotka huijari sinulle virittää

  3. 3

   Pituus vaikuttaa älykkyyteen, sanoo tutkimus – katso, kenen tutun älykön kanssa olet samanpituinen

  4. 4

   Jaajo Linnonmaa täyttää huomenna 40 vuotta – tällainen on ollut miehen matka räsypokkajuontajasta perheenisäksi: Yksi päätös pelasti koko uran

  5. 5

   Onko sinulla joku näistä laitteista? Viranomainen: Nollaa asetukset, tarkista päivitykset ja vaihda salasana

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nanna, 22, otti aurinkoa bikineissä pihalla, kun kuuli naapurin törkeän kommentin: ”Uppos aika syvälle”

  2. 2

   Intiimit keskustelut häähumusta julki: kuningatar ojensi tomerasti prinssi Philipiä – Meghanin ”lipsautus” pöyristyttää somessa

  3. 3

   Morsiamen äidin pöyristyttävä käytös järkytti hääväkeä: ”En ole eläessäni hävennyt niin paljon”

  4. 4

   Entinen Playboy-malli päätyi järkyttävään tekoon: hyppäsi pilvenpiirtäjästä pienen poikansa kanssa

  5. 5

   Meghanin elämä mullistuu täysin häiden jälkeen – nämä kaikki arkiset asiat ovat häneltä nyt jatkossa kiellettyjä

  6. Näytä lisää