Kotimaa

Vuonna 1989 syntynyt mies kuoli työmaalla Helsingin Kalasatamassa – työsuojelutarkastaja onnettomuuden syystä: ”On erilaisia epäilyksiä”

Julkaistu:

Helsinki
Yksi kuoli ja yksi loukkaantui vakavasti työmaalla sattuneessa työtapaturmassa, jossa yllättäen kipannut nostokori tiputti miehet maahan. Miehillä ei ollut turvavaljaita, mitkä yleensä pitää olla, jos työssä on putoamisen riski, kertoo työsuojelunvastuualueen tarkastaja.
Helsingin Kalasatamassa maanantaina tapahtunut työtapaturma on erittäin luonteeltaan harvinainen, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojeluvastuualueen tarkastaja Ville Kurunsaari.

– Ei [vastaavia onnettomuuksia] ole sattunut pitkiin aikoihin. Joskus 2000-luvun alussa oli Helsingissä hieman samankaltainen tapaus, jossa oli kaatunut nostotorni. Erittäin harvinaista tällainen on.

Yllättäen kipannut nostokori pudotti kaksi työntekijää maahan. Onnettomuudessa kuoli vuonna 1989 syntynyt mies ja 1990-luvulla syntynyt mies loukkaantui vakavasti. Loukkaantunut mies on tehohoidossa.

Kalasataman K-kampuksen työmaalla oli aloitettu tavarahissin kulkuradan rakentaminen. Kulkurataa koottiin noin puolitoista metriä pitkistä kolmion mallisista elementeistä, joista jokainen kiinnitettiin edelliseen elementtiin. Työntekijät rakensivat kulkurataa kaiteellisesta korista käsin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Työntekijät olivat viidennen kerroksen kohdalla 19 metrin korkeudessa, kun nostokori oli yllättäen kipannut 90 astetta ja miehet putosivat maahan.

Tapauksen tutkintaan osallistuva Kurunsaari perehtyy seuraavaksi laitevalmistajan käyttö- ja rakennusohjeisiin. Hän on käynyt työmaalla ja kertoo nostokorin olleen silmämääräisesti noin kolmen neljän neliön kokoinen. Hissiä käytetään pääasiassa tavaran nostamiseen, mutta rakennusvaiheessa sillä nostetaan työntekijöitä rakentamaan nostotornia.

Rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisista kertoi aiemmin tiedotteessa, että poliisille ”on tullut alustavaa tietoa mahdollisesta asennusvirheestä”.

Kurunsaari korostaa, että tutkinta on kesken, mutta asennusvirhe on mahdollinen selitys. Valmistusvirhe on kuitenkin yliviivattu epäiltyjen syiden listalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kurunsaaren mukaan on vielä epäselvää, millaisessa tilanteessa nostokorin kippaaminen on tapahtunut, esimerkiksi onko kori ollut liikkeessä vai paikallaan.

Poliisin tiedotteen mukaan miehillä ei ollut käytössään turvavaljaita. Kurunsaaren mukaan turvavaljaita pitää käyttää, jos työssä on putoamisen riski.

– Yleensä pitäisi olla [turvavaljaat]. Työvaiheista tehdään aina vaarojen ja riskien arviointi, jossa selvitetään, onko valjaita syytä käyttää. Se riippuu aina työn vaiheen vaarojen ja riskien arvioinnista.

Kurunsaari kertoo, että laitevalmistajat ottavat turvallisuusvaatimukset huomioon hyvin ja käyttöohjeet ovat kattavia. Vaaratilanteita syntyy, jos käyttöohjeita aletaan oikoa.

Onnettomuutta tutkitaan tällä hetkellä työtapaturman tutkimisena ja kuolemansyyn tutkintana.

– Jos siellä on havaittavissa laiminlyöntejä, sitten mietitään seuraamuksia, Kurunsaari toteaa.

Juttua muokattu 13.2.2018 kello 17.42: korjattu työsuojelupiiri muotoon työsuojelunvastuualueeksi. Korjattu, että asennusvirhe on mahdollinen syy, mutta valmistusvirhettä ei epäillä.