Ministeri Saarikko Facebookissa perhevapaauudistuksen romuttumisesta: ”Melkein nolottaa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ministeri Saarikko Facebookissa perhevapaa­uudistuksen romuttumisesta: ”Melkein nolottaa”

Peruspalveluministeri purkaa sydäntään Facebook-kirjoituksessaan.

Perhevapaauudistuksen kaatuminen harmittaa peruspalvelu- ja perheministeri Annika Saarikkoa.

13.2.2018 15:18

Hallituksen johtotrio totesi eilisiltana sen mitä osattiin odottaa: hallitus ei päässyt sopuun perhevapaiden uudistamisesta ja asia ei enää tällä vaalikaudella etene.

Peruspalvelu- ja perheministeri Annika Saarikko (kesk) on tilittänyt tuntojaan uudistuksen karilleajosta Facebookissa.

– Tietysti se harmittaa. Melkein nolottaa. Suuresti toivoin, että tekisimme sen, Saarikko kirjoitti.

Kokoomus olisi halunnut koskea kodinhoidontukeen, mutta keskusta tätä vastusti. Keskusta ja siniset olivat nihkeitä puuttumaan ”perheiden itsemääräämisoikeuteen” vuosi ennen eduskuntavaaleja.

Kotihoidontuki on keskustan lempilapsi, joka luotiin 1985. Keskusta sai kotihoidontuen ja Sdp subjektiivisen päivähoito-oikeuden.

Kotihoidontukea maksetaan vanhempainrahakauden jälkeen perheille alle 3-vuotiaista kotona hoidettavista lapsista.

Saarikko kertoi Facebookissa, että myös hän, ja keskusta, kannattaa uudistusta, jossa isät käyttäisivät enemmän hoitovapaita.

– Minustakin 2020-lukua kohti perhevapaiden tarina pitää lähteä isien hoivavastuun kasvattamisesta lisärahalla. Kannustamalla. Niin kuin Kataisen hallitus viime kaudella teki ja tulosta tuli. Isät käyttävät nyt osuuttaan enemmän. Mutta vain joka viides isä edelleen koko hänelle kiintiöidyn osuuden, Saarikko totesi Facebookissa.

– Ja sen muuten sanon, että kotihoidontuki ole pyhä. Kotihoidontuki on ollut olemassa aika pitkään. Jostain syystä se on olemassa yhä. Valtava enemmistö perheistä hyödyntää sitä lyhyemmän tai pidemmän pätkän, Saarikko jatkoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?