Kotimaa

Alikersantti Sokka venyi kesällä 1941 uskomattomiin suorituksiin rintamalla ja päätyi vakavaan kuvaan – 70 vuotta myöhemmin kuva ”heräsi eloon”

Alikersantti Sokka venyi kesällä 1941 uskomattomiin suorituksiin rintamalla ja päätyi vakavaan kuvaan – 70 vuotta myöhemmin kuva ”heräsi eloon”

Julkaistu: , Päivitetty:

Sotakuvien värittäminen on pikkutarkkaa työtä. Kahden harrastajan mukaan palkitsevinta on nähdä valmis kuva ”eloon heränneenä”.
Selänpään kentälle saapunut hälytys sähköisti lämpimän kesäaamun 25. kesäkuuta vuonna 1941 kello 7.10. Elettiin jatkosodan ensimmäistä päivää, ja hälytystä seurasi Verlan ilmataistelu, jatkosodan ensimmäinen.

Ilmaan nousivat ylikersantti Eero Kinnunen ja alikersantti Heimo Lampi.

Pian sen jälkeen, kun Lentolaivue 2:n Brewster-koneet olivat nousseet ilmaan, horisontissa erottui vihollisen pommituskonemuodostelma. Kinnunen, Lampi ja avuksi lentänyt luutnantti Jorma Sarvanto pudottivat yhteensä kuusi viholliskonetta, ennen kuin kello löi aamukahdeksaa.

Ylikersantti Eero Kinnunen oli vain päivää aiemmin seissyt Brewsterinsä ja valokuvaajan edessä ryhdikkäänä.


Pitkään sotaharrastajien ja historioitsijoiden ihasteltavana oli vain tuo mustavalkoinen versio hävittäjälentäjän valokuvasta. Sitten kuvan kaivoi esiin vuosikymmenen ajan värittämistä harrastanut Tommi Rossi. Nyt ylikersantti Kinnunen patsastelee kameralle täysissä väreissä.

Kuva ylikersantti Kinnusesta on vain yksi lukuisista väritetyistä kuvista sota-ajalta. Ihmiset saavat kuvankäsittelijöiden käsissä värit kasvoilleen. Tunnukset ponnahtavat esiin. Metsämaisema avautuu silmien eteen.

Tommi Rossin värittämisharrastus sai alkunsa hyvin henkilökohtaisesta kuvasta.

– Löysin vanhan kuvan siskostani, joka oli otettu, kun hän oli 7-vuotias. Hän jäi pari kuukautta kuvan ottamisen jälkeen auton alle. Siskosta ei ollut koskaan värikuvia. Korjasin ensin muut virheet ja aloin kokeilla värittämistä.

Lähes 50 vuotta kuvan ottamisen jälkeen Rossi näytti kuvan vanhemmilleen.

– He eivät olleet nähneet koskaan värikuvaa siskosta. Näin ilmeistä, että nyt tapahtui jotakin suurta. Se tuo henkilö niin elävänä näkyviin, että sillä on suuri vaikutus.

Nykyään Rossi käyttää aineistonaan SA-kuvagalleriaa, jossa on julkaistu yli 160 000 sota-ajan valokuvaa.


Kylmähermoinen Sokka

Alikersantti Antti Väinö Sokan kesä rintamalla oli vuonna 1941 kiireinen. Hän tuhosi ensin heinäkuun puolivälissä panssarintorjuntakiväärillään useita kuorma-autoja ja hyökkäysvaunun. Elokuussa hän jatkoi samaa työtä ja tuhosi tai pysäytti useita hyökkäysvaunuja.

Syyskuussa hän hidasti vielä ensin hyökkäysvaunun kulkua niin, että se saatiin tuhottua ja kolme päivää myöhemmin aiheutti ruuhkan ja tukki vihollisen ainoan perääntymistien. Syyskuun 8. päivänä käydyssä taistelussa hän hivuttautui kahden metrin päähän hyökkäysvaunua ja ampui vaunun tuleen.

Sokka sai urotöistään Mannerheim-ristin toisella esityksellä.

Kylmähermoinen panssarintorjuntakivääriryhmän johtaja kuvattiin Petroskoissa 27. syyskuuta 1941. Kuvassa mies katsoo pois kamerasta vakavan näköisenä. Kuvan väritti 70 vuotta myöhemmin Jussi Luostarinen. Sotahistoriasta kiinnostunut helsinkiläismies kiinnostui värittämisestä viime kesänä. Nyt kasassa on jo satakunta kuvaa.

– Näin sattumalta upeasti väritettyjä kuvia toisesta maailmansodasta. Hain netistä lisää tietoa ja vinkkejä väritystekniikkaan. Pian ensimmäinen väritykseni, Viipurin linna, olikin valmis.

Taustatietojen kerääminen on värittäjille ehdottoman tärkeää. Esimerkiksi sotilaspuvut ja tunnukset on tunnettava. Luostarisen mukaan taustatietojen kerääminen on usein työläin osuus värittämistä.


”Norsupyssy” ja täydellinen osuma

Panssarintorjuntakivääri Lahti L-39 tuli toden teolla käyttöön jatkosodassa. Ensimmäistä kertaa ”norsupyssy” oli kuitenkin käytössä jo talvisodan alussa. Koekäytössä olleita aseita oli koko suomalaisjoukoilla vain kaksi.

Marraskuun 30. päivänä 1939 ase osoitti tärkeytensä, kun tykkitulen keskeltä ilmestyi joukko vihollisen tankkeja. Asemissa ollut panssarintorjuntajoukkue sai tuhottua tankeista kolme.

Jatkosodassa ”norsupyssystä” ei ollut enää vastusta raskaille neuvostopanssarivaunuille, mutta bunkkereiden tuhoamisessa se oli käytännöllinen ase – ja pysähtyi aseella vielä hyökkäysvaunujakin.

Vihollisen tankkihirviöitä kyttäsi jatkosodassa panssarijääkäri Harry Saalasti. Hän onnistui ampumaan laukauksen tankin tornin läpi osuen samalla ohjaajaa päähän.

Kyseinen ”norsupyssy” ja Harry Saalasti ikuistettiin valokuvaan 25. elokuuta 1941. Rossi väritti kuvan yhden kiinnostavan yksityiskohdan vuoksi.

– Kuvan vasemmassa alakulmassa on muutama kaunis kukka. Ne kiinnittivät huomioni.

Valinta kertoo siitä, miten kuvan värittäminen nostaa yksityiskohtia esiin. Mustavalkoisessa kuvassa kukat tuskin erottuvat. Rossi tekee työtään niin, että hän suurentaa kuvaa ja käy väritettävän alueet läpi yksi kerrallaan.

Valmis kuva on siten yllätys myös värittäjälle itselleen.

Tommi Rossin värittämiä sotakuvia voi katsella Facebookin Historiaa Väreissä -yhteisössä.

Jussi Luostarisen JHLColorizing julkaisee kuvia Instagramissa täällä ja Facebookissa täällä.

Alla olevalla videolla kuvanvärittäjä Tommi Rossi kertoo, millaista työtä värittäminen on. Videolta voi myös nähdä, miltä värilliset kuvat näyttävät alkuperäisten mustavalkokuvien rinnalla.


Artikkelia korjattu 12.2.2018 kello 22.35. Täsmennetty, että Lahti L-39 on panssarintorjuntakivääri, ei panssarintorjuntakonekivääri.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt