Kansanedustaja Jani Toivola romahti täysin kesken Thaimaan-loman – jätti lapsen olohuoneeseen huutamaan ja syöksyi rannalle karjumaan

Kansanedustaja Jani Toivola kertoo kirjassaan, miten hän menetti hermonsa lapsensa kanssa ja jäi sairauslomalle.

Jani Toivola oli hellinyt unelmaa omasta lapsesta, mutta arki osoittautui kuitenkin muuksi kuin mistä hän oli haaveillut.

12.2.2018 5:55

Arki ja vastuu lapsenhoidosta yllättivät kansanedustaja Jani Toivolan (vihr) täysin. Hän kertoo asiasta avoimesti uutuusteoksessaan Kirja tytölleni.

Toivola oli hellinyt unelmaa omasta lapsesta. Hän tapasi naisen, jonka kanssa hän sopi lapsen hankkimisesta. Järjestelyyn kuului, etteivät lapsen vanhemmat elä perinteisessä parisuhteessa.

Aili-tytär oli kahden päivän ikäinen, kun Toivola tuli hänen kanssaan kahdestaan kotiin.

Arki oli kuitenkin muuta kuin mistä hän oli haaveillut. Toivola huomasi pian, että pehmeästä ja lempeästä miehestä tuli räjähtelevä pikkumainen kuumakalle.

– Osasin odottaa valvomista, kantamista, ruokkimista ja vahtimista. En kuitenkaan ollut ajatellut, että minulla tulisi olemaan myös negatiivisia tunteita lasta kohtaan: turhautumista, kiukkua ja vihaa.

Todellinen romahdus koitti jouluna 2016. Toivola lähti kolmivuotiaan tyttärensä, perheen ja muutaman ystävän kanssa lomalle Thaimaahan.

Toivola tiedosti, että hänen piti ottaa huomion tyttären jaksaminen, kestää uhmaikäisen kiukuttelua, miettiä ruokailua, vahtia veden saantia.

Kun seurue pääsi lomasaarelle, Toivola huomasi tulevansa päivä päivältä kireämmäksi.

Yhtenä iltana Toivola oli nukuttamassa Ailia. Tytär juoksutti häntä hakemaan vettä tai korjaamaan peittoa. Toivola odotti, että saisi lapsen nukkumaan ja voisi nauttia omasta rauhasta.

– Pääsin terassille, kun makuuhuoneesta kuului taas huutoa. Menetin malttini, marssin makuuhuoneeseen ja huusin kovaan ääneen, että nyt pää tyynyyn ja nukkumaan!

Aili ei suostunut nukkumaan. Toivola muistaa, miten hän nosti tyttärensä rivakoin ottein sängystä ja kantoi keskellä olohuonetta, jossa muut katsoivat elokuvaa.

– Huusin jo täyttä kurkkua omaa turhautumistani ja kaikkea sitä väsymystä ja syyllisyyttä, jota olin koko loman kerännyt itseeni. Huusin, että en nyt enää kestä tätä lasta, vaan minun on pakko päästä ulos tai muuten räjähdän.

Toivola jätti lapsen huutamaan olohuoneen lattialle ja ryntäsi rannalle.

– Menin rantaan ja huusin raivoani täyttä kurkkua kohti pimeää taivasta. Tuntui, etten ollut eläessäni ollut niin täynnä vihaa. Huusin yhä uudestaan, ja minusta tuntui kuin voisin haljeta kahtia, Toivola kertaa.

– Olin menettänyt täydellisesti kasvoni. Siinä minä seisoin pilkkopimeällä rannalla kalsareissa ja rantasandaaleissa.

Toivola meni takaisin olohuoneeseen. Hän muistaa, miten kaikki yrittivät ensin olla kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Sitten hän sopersi, kuinka väsynyt oli ja pettynyt itseensä.

– Yksi ystäväni avasi keskustelun ja sanoi, että kai ymmärrän, että he eivät arvota minua millään tavalla vanhempana sen pohjalta, mitä äsken tapahtui.

Toivolasta tuntui hyvältä kuulla ystävän sanovan, miten hän hieno ja omistautuva isä hän on.

Thaimaassa Toivola sai uskalluksen ajatella, ettei hän palaisi kansanedustajan työhön koko talvena.

Toivola oli sairauslomalla lopulta joulukuusta 2016 heinäkuuhun 2017 saakka.

Sairausloman aikana Toivolan kotielämä muuttui, sillä hän muutti asumaan yhteen kumppaninsa kanssa.

– Olen kasvanut uusioperheessä, eikä sellaisen perustaminen ollut siksi ajatuksena vieras. Huomasin kuitenkin, että kuviosta monimutkaisemman teki se, että meitä olisikin kaksi miestä.

Toivola ei ollut varma, mihin kaikki johtaisi.

– Muutto ahdisti. Olisimmeko sitten täysi perhe vai kaksikko, joka asusti kolmannen kanssa?

Viime kesänä Jani Toivola jätti kumppaninsa ja tyttärensä ensimmäistä kertaa mökille kahdestaan. Häntä jännitti, mutta hän oppi, että hänen pelkonsa olivat turhia.

Hän sai kännykkään kuvia lettukesteistä, teltan rakentamisesta, uimisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?