Sijoitusneuvoja: Näin suuren osan potista Loimaan Eurojackpot-voittaja voi hassata heti ja elää silti kuin kuninkaallinen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sijoitusneuvoja: Näin suuren osan potista Loimaan Eurojackpot-voittaja voi hassata heti ja elää silti kuin kuninkaallinen

Eurojackpotin suurin mahdollinen voitto eli 90 miljoonaa euroa osui Suomeen, Loimaalla pelatulle viiden pelaajan porukalle. Kuvituskuva.

Julkaistu: 10.2.2018 15:59

18 miljoonan euron Jackpot-voittajalla on edessään leveä elämä, vaikka hän pistäisi suurimman osan potista saman tien matalaksi.

On vaikea käsittää, kuinka suuri summa 18 miljoonaa euroa on. Juuri nyt Suomessa on viisi ihmistä, joiden täytyy asiaa mielessään työstää.

Eurojackpot-arvonnan historian suurin mahdollinen potti, 90 miljoonaa euroa, osui perjantai-iltana ensimmäistä kertaa Suomeen. Rivin pelasi Loimaan Prismassa viiden hengen porukka.

Yhdelle hengelle on siis tiedossa 18 miljoonaa riihikuivaa. Summa on jo itsessään niin tähtitieteellinen, että se takaa loppuelämän ajaksi mukavan elämän kenelle tahansa, vaikka ihminen ei tekisi enää päivääkään töitä tai edes sijoittaisi lanttiakaan.

– Se on varma, että 18 miljoonalla eurolla elää mukavasti loppuelämänsä minkä ikäinen ihminen tahansa, sanoo OP-ryhmän säästämisen ja sijoittamisen johtaja Katja Taponen.

Jos voittaja on nuori ja hänellä edessään 60 vuotta elinaikaa, 18 miljoonaa takaa hänelle 25 000 euron kuukausitulot loppuelämäksi. Tämä laskelma tosin ei ota huomioon esimerkiksi inflaatiota.

Entä jos voittaja haluaakin saman tien antautua luksuselämän vietäväksi? Millaisen summan hän voi turvallisin mielin pistää matalaksi heti kättelyssä – ja mikä summa olisi sijoitettava tai säästettävä, jos halajaa elää loppuelämänsäkin kuin kuninkaallinen?

Luksuselämä on suhteellinen käsite, muistuttaa Taponen.

Jos henkilöllä ei ole lainanhoitokuluja tai muita isoja kiinteitä menoja, kuinka paljon hän tarvitsee siihen että elää omasta mielestään mukavaa elämää? Summa vaihtelee – jollekin se voi olla kaksituhatta euroa, toinen tarvitsee enemmän. Sitä kannattaa lähteä miettimään oman tilanteen ja elämäntyylin kautta.

Oletetaan, että 18 miljoonaa voittanut ihminen on pari-kolmekymppinen, hänellä on 60 vuotta elinaikaa jäljellä ja luksuselämän alaraja on hänelle kymppitonni kuussa.

– Jos haluaa elää todella äveriäästi pelkillä sijoitetun pääoman tuotoilla eli tienata esimerkiksi 10 000 euroa kuussa 60 vuoden ajan, päästään nykyisellä verotustasolla aika lähelle, jos sijoitetaan neljän prosentin tuotolla neljä miljoonaa euroa, Taponen laskee.

– Ylin pääomatulovero on nyt 34 %, mutta täytyy muistaa, että verotus saattaa muuttua matkan varrella. Neljän prosentin tuotto-oletuksella 4 miljoonan euron sijoituksella saa vuosittain 160 000 euroa tuottoa. Siitä kun vähentää pääomatuloveron, nettotuotoksi jäisi vajaa 100 000 euroa. Eli neljä miljoonaa euroa kun sijoittaa, pääsisi keskimääräin vajaan 10 000 euron hulppeille nettokuukausituloille

Yli 10 000 euron kuukausitulot vaatisivat siis keskimäärin 3,5–4 miljoonan sijoituksen. Tällöin Eurojackpot-voittaja voisi siis välittömästi pistää palamaan 14 miljoonaa, sijoittaa loput voitosta matalalla riskillä ja korolla ja luottaa suhteellisen turvallisesti siihen, että hänellä on seuraavat kuusi vuosikymmentä luvassa elämiseen 10 000 euroa kuussa.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että verotus saattaa muuttua matkan varrella. Sijoitustuotto vaihtelee eli sijoitusmarkkina ei tuota joka vuosi tavoiteltua summaa ja tuotto voi olla myös tavoiteltua korkeampi. Varmaa sijoitustuottoa ei tuolla tasolla pysty lupaamaan, Taponen muistuttaa.

  • Katso video: IS-reportaasi Loimaalta, minne osui Eurojackpotin jättipotti. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Entä jos voittajalle riittää vaatimattomampi tulotaso?

Oletetaan, että 18 miljoonaa euroa voittanut 30-vuotias haluaisi loppuelämäkseen 4 000 euron kuukausitulot ilman, että hänen tarvitsee käydä töissä tai kajota pääomaan.

– Vain puolentoista miljoonankin sijoitus koko summasta, jolle hän hakisi kohtuullista sijoitustuottoa saattaisi riittää ainakin lähelle, jos sieltä nostaisi tuoton verran eli neljä prosenttia vuodessa, sanoo Katja Taponen.

– Siitä pitäisi maksaa pääomatulovero, joka on tuosta summasta tämän hetkinen maksimi eli 34 prosenttia. Eli jos ajattelee, että puolitoista miljoonaa euroa tuottaisi vuosittain neljä prosenttia eli 60 000 euroa ja siitä maksettaisiin pääomatulovero 34 prosenttia, tuloa jäisi käteen noin 40 000 euroa. Kuukausitasolle jaettuna siitä tulisi noin 3 300 euroa.

Sijoitusriskejä neljän prosentin tuottoa tavoitellessa joutuu kuitenkin ottamaan. Taposen mukaan tuotto vaihtelee vuosittain ja riskitöntä tuottoa ei sijoitusmarkkinoilta saa. Tilitalletuksen talletussuoja on 100 000 euroa.

– Mitä enemmän tuottoa haluaa, sitä isompaa arvonvaihtelua tulee sietää. Suosittelisin hankkimaan tässä varainhoitopalveluita oman pankin asiantuntijalta. Kun sijoitusaika vielä on pitkä 30-vuotiaan sijoittaessa loppuelämäkseen, summalle kannattaa lähteä hakemaan kunnon tuottoa.

– Ehdottomasti kuitenkin sijoittaisin tämän summan, en jättäisi tilille lojumaan. Tällä hetkellä talletuskorkokin on melkein nollissa, se on pienempi kuin inflaatio.

Entä kuinka helposti koko potti on käräytetty savuna ilmaan? Yllättävän helposti, jos sen sijoittaa yhteen kohteeseen.

Sen sijaan hajauttamalla tuotot ovat lähes taatut.

– On huono sijoituspäätös sijoittaa koko raha yhteen kohteeseen. Jos maailmankirjat eivät mene täysin sekaisin, niin ajallisesti, maantieteellisesti ja toimialallisesti hyvin hajautettu sijoitus on erittäin vaikea ellei mahdotonta saada tuottamattomaksi näin pitkällä aikavälillä, Taponen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?