Masentunut leskirouva piti kissalaumaa kaksi vuotta karmeissa olosuhteissa – eläinlääkäriä kohtasi puistattava näky - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Masentunut leskirouva piti kissalaumaa kaksi vuotta karmeissa olosuhteissa – eläinlääkäriä kohtasi puistattava näky

Eläinlääkäri löysi asumattomasta talosta 16 kissaa ulosteiden keskeltä – radio soi taustalla

Talosta löytyi lauma arkoja ja huonokuntoisia kissoja, joista monet jouduttiin lopettamaan.

10.2.2018 7:55

Siivotonta. Voimakas virtsan ja ulosteen haju. Sietämätön sisäilma. Vaikea hengittää.

Lattiat ja huonekalut täysin ulosteen peitossa. Ei kuivaa tai puhdasta aluetta missään.

Lukematon määrä arkoja ja huonokuntoisia kissoja. Lattialla kuollut kissanpentu ulosteen seassa.

Tässä havaintoja, joita valvontaeläinlääkäri teki käydessään asumattomassa puutalossa Rautalammilla vuosi sitten tammikuussa.

Ilmoituksen perusteella tarkistuskäynnin suorittanut eläinlääkäri kuuli naapureilta, ettei muutaman kilometrin päässä kunnan keskustasta sijaitsevassa talossa ollut asunut ketään pariin vuoteen.

Leskirouva oli lastensa pyynnöstä muuttanut kotoaan kirkolle. Lemmikit jäivät vanhaan taloon.

Kertomansa mukaan nainen kävi ruokkimassa kissoja kaksi, kolme kertaa viikossa.

Kissojen karusta kohtalosta oli vastuussa yli 70-vuotias leskirouva. Hän oli lastensa pyynnöstä muuttanut kotoaan kirkolle – ilman lemmikkejään.

Nainen muisteli, että kun hän muutti, taloon jäi kahdeksan kissaa. Hän tiesi, että myöhemmin taloon oli syntynyt kissanpentuja. Naisen laskujen mukaan kissoja oli yhteensä 14.

Eläinlääkäri päätyi loukutuksen jälkeen 16 elävään ja yhteen kuolleeseen kissaan. Kaikki kissat olivat sisätilojen likaisuuden vuoksi kellertäviä.

Omien sanojensa mukaan nainen kävi ruokkimassa kissoja kaksi, kolme kertaa viikossa.

Hoito oli kuitenkin täysin riittämätöntä. Nainen myönsi, ettei hän masennuksensa vuoksi jaksanut tehdä enempää eikä etsiä kissoille uutta kotia. Niinpä talo jäi tyystin siivoamatta.

– Tiesin, että kissojen asiat eivät ole hyvin, nainen myönsi poliisille esitutkinnassa.

Kuva alakerran makuuhuoneesta ja eteisestä.

Nainen oli kertonut kissoista aikuisille lapsilleen, mutta hekään eivät tehneet asialle mitään.

– Lähdin sieltä joka kerta itkun kanssa pois, koska paikka oli niin sotkuinen ja kissojen asiat eivät olleet hyvin.

Eläinlääkäri löysi ruokakupeista koiranruokaa. Naisen mukaan kissojen ruoka oli loppunut lähikaupasta. Vadissa oli likaista vettä ja hyönteisiä.

Kissanruoka oli naisen mukaan marketista loppu, joten hän toi kissoille koiranruokaa.

Kuvia keittiöstä ja eteisestä.

Pakkasessa kissojen ei sentään tarvinnut olla, sillä keittiössä oli toiminnassa lämminilmapuhallin. Viihdettä kissoille tarjosi päällä ollut radio.

– Kuollut kissanpentu löytyi ulosteen seasta. Se ei ole saanut tarvitsemaansa hoitoa vaan kuoli sairauteen tai nälkiintymiseen, valvontaeläinlääkäri kertoi lausunnossaan.

– On hyvin todennäköistä, että useita kissoja on kuollut siellä nälkään ja erilaisiin sairauksiin.

Keittiöstä ja tuvasta löytyi kasapäin ulostetta.

Kuvia olohuoneesta ja eteisestä.

Heikosti kävi lopulta myös puolelle elossa löytyneistä kissoista. Lopetettavaksi joutui neljä hyvin arkaa aikuista kissaa, jotka eivät oppineet tekemään tarpeitaan hiekkalaatikkoon. Lisäksi lopetettiin kolme alkaa naaraskissaa ja yksi kissanpentu, jolla oli muutoksia toisessa silmässä.

– Likaisuus ja sietämätön sisäilma ovat altistaneet kissat pitkäaikaiselle kärsimykselle. Kaikilla kissoilla oli vuotavat ja ärtyneet silmät. Karvojen kuluminen silmien ja kuonon alueella viittaa siihen, että kissat ovat kroonisesti kärsineet ammoniakin, ulosteen ja muun roskan aiheuttamasta sietämättömästä ilmanlaadusta.

Karvojen kuluminen silmien ja kuonon alueella viittaa siihen, että kissat ovat kärsineet kroonisesti ammoniakin, ulosteen ja muun roskan aiheuttamasta sietämättömästä ilmanlaadusta.

Poliisi tutki kissojen kohtelua törkeänä eläinsuojelurikoksena. Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi naisen perusmuotoisesta eläinsuojelurikoksesta 70 päiväsakkoon, mikä tiesi 980 euron laskua.

Lisäksi nainen tuomittiin eläintenpitokieltoon kolmeksi vuodeksi.

Tapahtuneen paljastuminen oli lopulta naisenkin mielestä hyvä asia.

– Olin niin väsynyt, että en vaan yksinkertaisesti jaksanut hoitaa asiaa kuntoon. En myöskään jaksanut pyytää apua keneltäkään. Minulle oli suuri helpotus, kun eläinlääkäri soitti ja kertoi, että hän on tietoinen kissoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?