Sdp:n Feldt-Ranta ja keskustan Heikkinen vaativat keskustelua kokoomuksen sotelobbareista: ”Korruptoituneita piirteitä”

Sdp:n Maarit Feldt-Ranta ja Keskustan Hannakaista Heikkinen vaativat kokoomuksen loikkauksista periaatteellista keskustelua: ”Asiassa on korruptoituneita piirteitä, jotka eivät kuulu Suomeen”

9.2.2018 13:32

Kansanedustaja, sdp:n varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta vaatii oikeusministeri Antti Häkkästä (kok) puuttumaan kokoomuspoliitikkojen säännönmukaiseen siirtymiseen yksityiseen hoivabisnekseen.

– Hänen pitää ottaa tämä lobbariongelma oikeusministeriön käsittelyyn ja tuoda mahdollisimman pian eduskuntaan asiasta selvitys. Asian vakavuutta ja kiireellisyyttä lisää parhaillaan käynnissä oleva soteuudistus, jossa on kyseessä miljardiluokan taloudelliset intressit, Feldt-Ranta kirjoittaa tiedotteessaan.

Myös keskustan kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen vaatii asiasta käytävän periaatteellista keskustelua.

– Olen huolissani siitä, että virta kansanvallan palveluksesta terveysbisneksen vihreälle oksalle langettaa varjon koko poliittisen kulttuurin ylle. Tarvitaan päättäjien ryhtiliike, Heikkinen sanoo.

– Tämä pyöröovi kokoomuksen kärkijoukon ja terveysbisneksen välillä pyörii nyt niin vinhasti, että asiasta on käytävä periaatekeskustelu valtakunnan tasolla, Heikkinen kommentoi.

”Korruptoituneita piirteitä”

Kokoomuksen poliitikkojen ja keskeisten avustajien loikkaukset politiikasta soteyritysten lobbareiksi ovat herättäneet viime aikoina paljon keskustelua.

Loikkauksia ja sosiaali- ja terveysalan lobbareiden vaikutusvaltaa puolueensa sote-linjauksiin kritisoi viimeksi Ilta-Sanomille kokoomuksen konkarikansanedustaja Pertti Salolainen.

Viime viikolla kokenut kokoomusedustaja vahvisti Ilta-Sanomille, että kokoomuksen sote-neuvottelija, entinen sisäministeri Paula Risikko neuvotteli sote-asioista kokoomustaustaisten lobbarien ohjauksessa.

– Ensin he ovat olleet mukana suunnittelemassa ja tekemässä hallituksen mallia ja sitten he ovat siirtyneet huolehtimaan, että hoivabisneksen etu toteutuu maksimaalisesti. Tämä näyttää pahalta ja asiassa on korruptoituneita piirteitä, jotka eivät kuulu Suomeen, Feldt-Ranta sanoo.

”Asiaa on kokoomuksessa vähätelty”

Feldt-Rannan ja Heikkisen mukaan asiaa onkin kokoomuksessa vähätelty. Viimeksi eilen Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) kommentoi Taloussanomille ja Ilta-Sanomille, että tarvittaisiin vahvat perustelut, jotta ihmisten mahdollisuutta valita työpaikkojaan ja hakeutua työmarkkinoilla haluamiinsa paikkoihin rajoitettaisiin.

Poliitikoille on aika ajoin esitetty karenssiaikaa, joka estäisi heitä siirtymästä esimerkiksi sosiaali- ja terveysasioihin liittyvästä merkittävästä poliittisesta tehtävästä suoraan terveysalan yrityksen tehtäviin.

– Suomi on vapaa maa, ja jokainen menee töihin sinne, minne menee, niin kauan kuin laki ei muuta sano, Vapaavuori kommentoi.

Hänen mukaansa yksittäisten ihmisten urakehityksen kritisoiminen ei voi johtaa suoraan koko alaa koskevan karenssiajan käyttöönottoon.

– On varmasti hyvä käydä keskustelua, onko tässä niin suuresta yhteiskunnallisesta ongelmasta kysymys. Jos on, silloin varmaan pitäisi olla karenssi. Kuitenkaan pelkästään sen, että paheksutaan yksittäisten ihmisten urakiertoa, ei minusta vielä pidä viedä siihen, että kaikille Suomen sektorilla oleville työntekijöille ryhdytään rakentamaan karenssia, Vapaavuori sanoi.

Myös keskustan Heikkinen kritisoi Vapaavuorta ongelman vähättelystä.

– Vapaavuori on arvovaltaisimpia kokoomusjohtajia. Toivon hänen sivuuttavan lämpimät suhteensa elinkeinoelämään ja osallistumaan keskusteluun moraalin ja eduskunnan arvovallan näkökulmasta, Heikkinen kannustaa.

– Pelissä ovat sekä ihmisten tärkeimmät peruspalvelut että eduskunnan arvovalta, hän toteaa.

He ovat jo loikanneet

Viime viikolla kokoomuksen kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Sanna Lauslahti valittiin ehdollisesti Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtajaksi. Hän on ilmoittanut pyytävänsä eroa kansanedustajan tehtävästä.

Entinen sosiaali- ja terveysministeri ja Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta vastaava kaupunginjohtaja Laura Räty (kok) siirtyi Terveystalon liiketoimintajohtajaksi vuonna 2016.

Entinen kansanedustaja Lasse Männistö siirtyi terveyspalveluyhtiö Mehiläisen johtajaksi vuonna 2015. Kokoomusministerien erityisavustajan tehtävästä Mehiläisen liiketoiminnan kehityspäälliköksi on lähtenyt muun muassa Jyrki Kataista avustanut Joonas Turunen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?