Suomi lähtee keihään­kärkenä ajamaan kesä­ajasta luopumista – ministeri Berner kertoo, miten hanke etenee

Liikenne- ja viestintäministeri sanoo, että Viro on jo ilmoittanut tukevansa Suomea kesäajasta luopumisessa. Myös Ruotsista on tullut alustavasti vihreää valoa. Kellojen siirtelystä päätetään EU-tasolla.

Euroopan parlamentti päätti torstaina, että kesäaikadirektiivistä luopumista pitää selvittää lisää komissiossa. Kaikki suomalaismepit olivat kellojen siirtelystä luopumisen kannalla.

EU-parlamentti päätti äänin 306–245, että komissio tekee lisäselvityksiä ja tarvittaessa esittää kesäaikadirektiivistä luopumista. Kokoomusmeppi Petri Sarvamaa twiittasi äänestyksen jälkeen, että vaatimus ”lässähti”.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) sanoo IS:lle, että hän näkee äänestyspäätöksen myönteisenä. Seuraavaksi Suomi aikoo hänen mukaansa kerätä Euroopan neuvostossa niin sanotut like-minded-maat (suom. samanmieliset) taakseen ja patistaa komissiota toimimaan selvityksessään ripeästi.

– Nyt kun parlamentti tukee, että asiaa pitää selvittää ja käydä tarkemmin läpi, niin uskon, että sinänsä asia on liikkumassa oikeaan suuntaan. Se vaatii nyt töitä, ja siihen ollaan valmiita, Berner kertoo IS:lle.

  • Katso jutun alusta videolta, mitä mieltä professori on kesäajasta.

Kesäajasta luopumisen kannalla ja Suomen takana on ainakin Viro, Berner sanoo ja kertoo käyneensä asiasta keskustelun maan ministerikollegan kanssa.

– Eilen olin Virossa, ja he ilmoittivat tukevansa meitä.

Torstaina Berner on työmatkalla Ruotsissa, ja hän uskoo myös länsinaapurin tukevan Suomea.

– Sitä mukaa, kun maiden kanssa käydään keskusteluja, voidaan kertoa lisää. Epävirallisia kantoja olemme saaneet useammalta maalta, jotka ovat ilmoittaneet olevansa mukana, kun Suomi alkaa koota ryhmää.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner näkee Euroopan parlamentin kesäaikadirektiivipäätöksessä myönteistä.

”Tärkeää saada nopeasti vaikuttava ryhmä kasaan”

Ensimmäinen askel on Bernerin mukaan pohjapaperin tekeminen. Siinä kerrotaan, millaisia tavoitteita ryhmä ajaa. Toisin sanoen paperissa avataan ne seikat, joilla kesäaikadirektiivistä halutaan luopua. Tämän jälkeen Suomi alkaa kutsua maita samanmielisten ryhmään.

Millaisella aikataululla asia todennäköisesti etenee?

– Se on pikkuisen komissiostakin kiinni. Sen vuoksi olisi tärkeää saada nopeasti vaikuttava ryhmä kasaan, joka vaikuttaa komission tahtotilaan ja nopeuteen. Sitten, kun nähdään, miten työ etenee, on aikataulua helpompi arvioida.

Berner heittää painetta EU-komission suuntaan sanomalla, että kesäajasta luopuminen on noussut kansalaiskeskustelusta eri maissa. Suomessa asia eteni loppuvuodesta eduskuntakäsittelyyn, kun kesäajasta luopumista vaatinut kansalaisaloite keräsi yli 70 000 kannatusilmoitusta.

– Olen viestinyt komissiolle, että tämä on hyvä esimerkki siitä, että EU voi kuulla kansalaisiaan ja vaikuttaa kansalaisten äänen kuulumiseen ja sitä kautta luoda luottamusta ja uskottavuutta ja vuorovaikutusta kansalaisten ja EU:n välillä.

Berner: EU-direktiivistä ei kannata irtautua itsenäisesti

Suomalaismeppi Hannu Takkula (kesk) sanoi kansalaisaloitteen lähetekeskustelussa kesäkuussa, että kesäajasta säätelevä EU-direktiivi ei ole niin sitovaa lainsäädäntöä, etteikö siitä voisi luopua. Asiasta uutisoi tuolloin Suomenmaa.

Berner on asiasta eri mieltä. Hän sanoo, että kesäajasta päätetään EU-tasolla, minkä vuoksi Suomi ei voi eikä sen edes kannata itsenäisesti irtautua siitä. Kesäajasta luopuminen itsenäisesti ei olisi ministerin mukaan edes Suomen etujen mukaista.

– Joutuisimme kuitenkin sopeuttamaan esimerkiksi liikenteen aikatauluja näihin kesä- ja normaaliajan rytmeihin. Se olisi siten ehkä kohtuutonta meidän elinkeinoelämälle, kun ottaa huomioon siitä syntyneet kustannukset.

– Se loisi myös epäselvyyttä kansalaisille, kun muiden maiden kellojen siirtelyyn joutuisi sopeutumaan puolen vuoden välein. Tärkeää olisi, että tässä toimitaan EU:ssa yhtenäisellä päätöksellä.

Suomen aikavyöhykkeen muuttamista selvitetään

Berner on aiemmin väläyttänyt myös Suomen aikavyöhykkeen muuttamista siten, että Suomi olisi jatkossa samassa ajassa Ruotsin ja Norjan kanssa. Aikavyöhykkeestä päätetään ministerin mukaan kansallisella tasolla.

– Asiasta tehdään parhaillaan taustaselvityksiä.

Ministeri sanoo, että aikavyöhykkeestä tuskin päätetään ennen kuin nähdään, poistuuko kesäaikadirektiivi. Aikavyöhykkeen siirtämistä ja kesäaikadirektiivin poistamista katsotaan ministerin mukaan rinnakkain.

Suomen aikavyöhykkeen muuttamista selvittävä hanke on Bernerin mukaan vielä täysin alkutekijöissään. Siitä ei ole vielä edes säädöshankepäätöstä. Berner arvioi, että kevään aikana nähdään, mihin suuntaan ja millä aikataululla kesäaikadirektiiviasia etenee EU-tasolla.

– Sen myötä voidaan katsoa, mikä on aikatauluvyöhykkeeseen liittyvän hankkeen aikataulu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?