Peruspalveluministeri Annika Saarikko: Päihderiippuvaisten nuorten tilanne on vakava - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Peruspalveluministeri Annika Saarikko: Päihderiippuvaisten nuorten tilanne on vakava

Peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) myöntää, etteivät kaikki lastensuojelun piirissä olevat päihderiippuvaiset nuoret saa tällä hetkellä hoitoa tarpeeksi ajoissa.

– Oikea-aikainen apu on avainkysymys, sanoo peruspalveluministeri Annika Saarikko.­

10.2.2018 10:47

Miten on mahdollista, ettei päihderiippuvaisen nuoren ongelmaa tunnisteta ajoissa eikä häntä ohjata hoitoon? Yrittävätkö sosiaalityöntekijät säästää yhteiskunnan varoja vai ovatko palvelujonot vaan liian suuret? Mitä on tehtävissä?

Peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) myöntää, etteivät kaikki lastensuojelun piirissä olevat nuoret saa tällä hetkellä hoitoa tarpeeksi ajoissa. Hän viittaa resurssivajeeseen ennen kaikkea sosiaalitoimessa.

– Se, että nuoret joutuvat jonottamaan apua monesti tolkuttomankin pitkään, on surullista. Oikea-aikainen apu on avainkysymys, kun esimerkiksi päihderiippuvaisten nuorten auttamisesta puhutaan, Saarikko myöntää.

– Yksittäisen sosiaalityöntekijän vastuu on liian suuri. Tilanne on vakava, mutta ei onneksi mahdoton. Ongelma on korjattavissa, ja asian eteen on jo tehty toimenpiteitä.

Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin kuluu vuosittain neljännesmiljardi. Ministerin mukaan summa peilaa ongelman laajuutta.

– Lisäksi paine lisäresurssien saamiseksi on suuri, hän linjaa.

 Neuvolajärjestelmää on uudistettava siihen suuntaan, ettei vanhemmuuden tukeminen koskisi vain lasten vauvavaihetta vaan se jatkuisi myös nuoruusjakson yli.

– Pitää kuitenkin muistaa, että lastensuojelu ei yksin pärjää, olivatpa resurssit mitkä tahansa. Sen on pystyttävä tiiviiseen yhteistyöhön muun muassa päihde- ja mielenterveysammattilaisten kanssa. Jotta tähän jäisi aikaa ja jotta sosiaalityöntekijöiden uupumustapaukset saataisiin vähenemään, painopistettä ja resursseja on siirrettävä enemmän neuvolatasolle. Se on paras keino tunnistaa ongelmat ajoissa.

Ministeri Saarikko tarkoittaa, että neuvoloissa on alettava tukea vanhemmuutta aiempaa voimakkaammin.

– Neuvolajärjestelmää on uudistettava siihen suuntaan, ettei vanhemmuuden tukeminen koskisi vain lasten vauvavaihetta vaan se jatkuisi myös nuoruusjakson yli. Monissa kurjissa tapauksissa nuoren ongelma olisi ollut tunnistettavissa jo varhain, mutta tieto ei ole kulkenut.

– Hallituksen perhepalveluiden muutosohjelmassa satsataan siihen, että neuvoloiden ympärille aletaan rakentaa erillisiä perhekeskuksia. Samaan aikaan lastensuojeluntoimintatapoja ollaan uudistamassa. On tärkeää karsia jonoja ja saada sosiaalityöntekijöille lisää aikaa hoitaa vaikeita tapauksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?