Sipilä: ”Väyrysen ehdokkuus edellyttää, että hän luopuu kilpailevasta puoluehankkeesta” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sipilä: ”Väyrysen ehdokkuus edellyttää, että hän luopuu kilpailevasta puoluehankkeesta”

Julkaistu: 8.2.2018 13:12

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen on edelleen tervetullut mukaan puheenjohtajakisaan, rehdin pelin säännöillä.

– Mielellään puolueessa käydään rehti kisa puolueen puheenjohtajuudesta, mutta se edellyttää, että Väyrynen luopuu kilpailevasta puoluehankkeesta, pääministeri Juha Sipilän (kesk) sanoo.

Keskustan puoluehallitus totesi tänään, että Paavo Väyrynen ei ole sen mukaan vaalikelpoinen ehdokkaaksi keskustan puheenjohtajakisassa.

Puoluehallituksen kuulemat asiantuntijat toteavat yksiselitteisesti, että puheenjohtajaksi ei voida nykyisten sääntöjen mukaan valita puolueen perusjärjestön jäsentä, joka kuuluu muuhun puolueeseen.

Puoluehallitus totesi, että keskusta on pitänyt ovea auki Väyryselle, mutta hän on sen itse sulkenut.

Väyrynen on perustanut kilpailevan kansalaispuolueen. Helsingin valtuustossa hän istuu kristillisdemokraattien listoilla ja presidentinvaaleissa hän päihitti keskustan Matti Vanhasen oman valitsijayhdistyksen ehdokkaana.

– Heittäytyä mies miestä vastaan ja henkilö henkilöä vastaan kisaan, niin kuin muissakin puolueissa tehdään. Minä osaltani sitoudun siihen, että tuen valittua linjaa, oli puolueen linja mikä tahansa, Sipilä kommentoi.

– Ei tässä mitään maalaisjärjen vastaista ole.

Väyrynen ilmoitti viime viikolla haastavansa Sipilän (kesk) puheenjohtajakisassa ensi kesän puoluekokouksessa Sotkamossa.

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska kuitenkin suhtautuu puolueesta toiseen hyppimiseen penseästi. Hänen mukaansa Väyrysen vaalikelpoisuus Sotkamon puoluekokouksessa näyttää hänen mukaansa erittäin vaikealta.

– Virkavapausasioita tai että lähdetään luikkimaan sinne, tänne ja tuonne ei voida missään tapauksessa hyväksyä, Ovaska kommentoi mahdollisuutta, että Väyrynen eroaisi perustamansa kansalaispuolueen jäsenyydestä ja lähtisi mukaan kisaan.

Hänen mukaansa keskustan aloitetun sääntöuudistuksen mukaan puoluekokouksessa johtotehtäviin hyväksytyt tulevat olemaan keskustan jäseniä, vain ja ainoastaan keskustan jäseniä ja ovat sitä myöskin valinnan jälkeen. Uudistus on kuitenkin vasta valmisteilla.

Väyrynen on itse kertonut eroavansa puolueesta, mikäli häntä ei kesäkuussa valita puolueen puheenjohtajaksi. Ovaskan mukaan keskusta ei ole toistaiseksi suunnitellut Väyrysen erottamista puolueesta.

– Toki toivomme, että Väyrynen hylkäisi oman puoluehankkeensa ja hautaisi sen, Ovaksa sanoi.

Hänen mukaan viime viikkojen tapahtumat ovat kuitenkin olleet vahingollisia koko puolueelle sekä Väyryselle itselleen.

Sipilä toivotti tänään torstaina myös kaikki muut haastajat tervetulleeksi mukaan puheenjohtajakisaan.

Juttua täydennetty: Lisätty keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaskan kommentit.