Kotimaa

Sotaveteraanin perintö oli jo jaettu – piirongin takaa löytynyt 900 000 euron testamentti löi sukulaiset ällikällä

Julkaistu:

Testamentin aitous herätti tappiolle jääneissä epäilyjä.
Varakas, mutta lapseton sotaveteraani tuskin aavisti ennen kuolemaansa, millainen riita hänen jäämistönsä jakamisesta syntyy.

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa käsiteltävän riita-asian ytimessä on metsätyönjohtajana siviilissä toimineen miehen perintö. Perunkirjoituksessa todettiin, että huhtikuussa 2014 kuolleen miehen omaisuuden säästö oli noin 892 000 euroa. Testamenttia hänen ei tiedetty tehneen.

Koska kaikki veteraanin neljä sisarustakin olivat kuolleet, perintöä oli jakamassa yhteensä 11 sisarusten lasta. Suurimmat potit olivat menossa kahden sisaruksen ainoille lapsille, molemmille 260 000 euroa, joista toinen ehti maksaa myös liki 16 000 euron perintöveron.

Pienin perintösumma oli menossa yhden sisarpuolen kuudelle lapselle. Kukin heistä oli saamassa vajaat 18 600 euroa.


Alkuvuodesta 2015 perinnönjako sai yllättävän käänteen, kun sotaveteraanin omaisuuden hoitajaksi nimetty siskonpoika oli lämmittämässä tyhjää asuntoa. Paikalle enonsa entiseen kotiin saapui myös omaisuuden hoitajan veli. Molempia – kuten myös saman sisarusparven kolmea muuta perillistä – odotti 52 000 euron perintö.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taloon saapunut omaisuuden hoitajan veli huomasi yhtäkkiä jotain kiiltävää piirongin alla. Miehet havaitsivat, että kyseessä oli litteäksi painunut pullon korkki. Samalla he löysivät piirongin takaa kirjekuoren, jossa luki, että sen saa avata vain pesänselvittäjän läsnä ollessa.


Kuoresta löytyi testamentti, joka oli päivätty tehdyksi neljä vuotta ennen sotaveteraanin kuolemaa. Yhden sivun mittainen dokumentti aiheutti pahanlaisen järkytyksen muutamille perintöä odotelleille. Esimerkiksi toinen 260 000 euron pottia odottanut jäi testamentissa tyystin ilman perintöä.

Testamentin löytäneistä veljeksistä toiselle oli uuden testamentin mukaan tulossa 52 000 euron sijaan 80 000 euroa. Toinen löytäjä oli sen sijaan jäämässä kokonaan ilman perintöä, mutta hänen puolisolleen sotaveteraani olisikin jättänyt 80 000 euroa. Yllätystestamentin perusteella voittaja olisi kolmas veli, jonka osuus nousisi 552 000 euroon.Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Testamentissa oli muotovirheitä ja se vaikutti tappiolle jääneiden mielestä väärennetyltä, joten asia siirtyi poliisin tutkittavaksi. Asian selvittämistä vaikeutti muun muassa se, että molemmat testamentin todistajat olivat kuolleet ennen sotaveteraania. Väärennyksestä syytettiin lopulta testamentin toista löytäjää, jonka vaimo oli yllättäen saamassa 80 000 euroa.

Krp:n käsialatutkijoiden lausunnot vakuuttivat käräjäoikeuden, joka piti testamenttia todennäköisesti väärennettynä. Sen sijaan oikeus ei saanut tarpeeksi todisteita siitä, että epäilty olisi syyllinen tekoon.

Oikeus pohtiikin seuraavaksi, jaetaanko sotaveteraanin perintö perintökaaren mukaisesti vai sittenkin yllätystestamentissa esitetyllä tavalla.

Perintökaari

  • Jollei perittävältä ole jäänyt rintaperillistä, saavat hänen isänsä ja äitinsä kumpainenkin puolet perinnöstä.
  • Milloin isä tai äiti on kuollut, jakavat perittävän veljet ja sisaret hänen osansa. Kuolleen veljen tai sisaren sijaan tulevat hänen jälkeläisensä, ja joka haara saa yhtä suuren osan. Jollei veljiä tai sisaria tahi heidän jälkeläisiään ole, mutta jompikumpi perittävän vanhemmista elää, saa tämä koko perinnön.
  • Jos perittävältä on jäänyt veli- tai sisarpuolia, saavat he yhdessä täysiveljien ja -sisarien kanssa osansa siitä, mikä olisi ollut heidän isälleen tai äidilleen tuleva. Jollei täysiveljiä tai -sisaria tahi heidän jälkeläisiään ole ja molemmat vanhemmat ovat kuolleet, saavat veli- ja sisarpuolet koko perinnön. Kuolleen veli- tai sisarpuolen sijaan tulevat hänen jälkeläisensä.
Lähde: finlex.fi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt