Kotimaa

Salolainen: Uusi tiedustelu­lainsäädäntö olisi saattanut estää Turun puukkoiskun

Julkaistu:

Esitutkinnan mukaan epäillyn puhelimesta löytyi useiden kuukausien ajalta Isis-materiaalia. Salolaisen arvion mukaan viranomaiset olisivat voineet huomata asian ajoissa uusien lakien avulla.
Uusi tiedustelulainsäädäntö on saatava valmiiksi jo tällä vaalikaudella, korostaa kokoomuksen kansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen.

Salolaisen mukaan Turun puukotuksen esitutkinta vahvistaa käsitystä siitä, että Turun puukotus olisi saattanut olla estettävissä uudella tiedustelulainsäädännöllä.
  • Katso jutun lopusta video, jossa poliisi ottaa kiinni puukkoiskusta epäillyn.
Esitutkinnan mukaan epäillyn puhelimesta löytyi kuvia ja videoita Isisistä. Epäily on kertonut aloittaneensa Isis-materiaaliin tutustumisen kolme kuukautta ennen tekoja. Salolaisen arvion mukaan viranomaiset olisivat voineet huomata toiminnan ajoissa.

– Totta kai jokainen ymmärtää, että viranomaiset, poliisi tai suojelupoliisi eivät voi tietää aivan kaikkea. Siksi sanonkin, että jos lait olisivat voimassa, ne olisivat saattaneet estää tämänkin rikoksen, Salolainen sanoo.

Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toimiva, ajantasainen tiedustelulainsäädäntö on tärkeää

Terrorismin torjunnassa tiedustelulainsäädännön ajantasaisuus on äärimmäisen keskeistä, Salolainen muistuttaa.

Hänen mukaansa terrori-iskuja on ehkäisty toimivalla tiedustelulla useissa maissa, ja siksi sen päivittäminen nykypäivään vastaamaan uusia turvallisuusuhkia on perusteltua.

– Kun lait astuvat voimaan, viranomaisilla on paljon parempi mahdollisuus seurata tietoliikennettä sellaisissa tapauksissa, joissa aavistellaan tai epäillään, että voisi olla kansakunnan turvallisuutta uhkaavia tekijöitä, Salolainen sanoo.

Uusien siviili- ja sotilastiedustelulakien avulla voidaan tilanteisiin puuttua Salolaisen mukaan ”varsin nopeasti”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Se ei kestä kauan, kun viranomaiset saavat tuomioistuimelta luvan seurantaan. Se on hyvin nopea prosessi, Salolainen sanoo.

Seurantaa tehdään tuomioistuimen luvalla, tiedusteluvaltuutetun valvonnassa

Salolainen muistuttaa, että viranomaisten täytyy jo selvittelyvaiheessa hakea tuomioistuimelta lupa seurantaan. Sen jälkeen, kun tuomioistuin on antanut luvan, voidaan seurantaan ryhtyä.


Tämän lisäksi erikseen nimetyllä tiedusteluvaltuutetulla on Salolaisen mukaan mahdollisuus seurata kaikkea sitä, mitä siihen seurantaan liittyy.

– Hän katsoo, että kaikki menee lakien mukaan, Salolainen sanoo.

Nopea lainvalmistelu turvaa kansalaisia

Tiedustelulakien nopea voimaantulo on Salolaisen mukaan ehdottoman tärkeää, sillä niillä voidaan turvata paremmin kansalaisten turvallisuutta.

Salolainen perustelee näkemystään osin myös sillä, että jos lakien voimaantulo venyy seuraavan vaalikauden yli, eduskunnalla menee ”hyvin paljon aikaa”, ennen kuin se pystyy käsittelemään kyseistä asiaa.

– Sehän on selvää, että hallitus lähtee siitä, että tämä pitäisi saada mahdollisimman nopeasti voimaan. Näiden valtiopäivien aikana, ennen seuraavia eduskuntavaaleja.