Nella, Lauha

Kotimaa

Salolainen: Uusi tiedustelu­lainsäädäntö olisi saattanut estää Turun puukkoiskun

Julkaistu:

Esitutkinnan mukaan epäillyn puhelimesta löytyi useiden kuukausien ajalta Isis-materiaalia. Salolaisen arvion mukaan viranomaiset olisivat voineet huomata asian ajoissa uusien lakien avulla.
Uusi tiedustelulainsäädäntö on saatava valmiiksi jo tällä vaalikaudella, korostaa kokoomuksen kansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen.

Salolaisen mukaan Turun puukotuksen esitutkinta vahvistaa käsitystä siitä, että Turun puukotus olisi saattanut olla estettävissä uudella tiedustelulainsäädännöllä.
 • Katso jutun lopusta video, jossa poliisi ottaa kiinni puukkoiskusta epäillyn.
Esitutkinnan mukaan epäillyn puhelimesta löytyi kuvia ja videoita Isisistä. Epäily on kertonut aloittaneensa Isis-materiaaliin tutustumisen kolme kuukautta ennen tekoja. Salolaisen arvion mukaan viranomaiset olisivat voineet huomata toiminnan ajoissa.

– Totta kai jokainen ymmärtää, että viranomaiset, poliisi tai suojelupoliisi eivät voi tietää aivan kaikkea. Siksi sanonkin, että jos lait olisivat voimassa, ne olisivat saattaneet estää tämänkin rikoksen, Salolainen sanoo.

Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toimiva, ajantasainen tiedustelulainsäädäntö on tärkeää

Terrorismin torjunnassa tiedustelulainsäädännön ajantasaisuus on äärimmäisen keskeistä, Salolainen muistuttaa.

Hänen mukaansa terrori-iskuja on ehkäisty toimivalla tiedustelulla useissa maissa, ja siksi sen päivittäminen nykypäivään vastaamaan uusia turvallisuusuhkia on perusteltua.

– Kun lait astuvat voimaan, viranomaisilla on paljon parempi mahdollisuus seurata tietoliikennettä sellaisissa tapauksissa, joissa aavistellaan tai epäillään, että voisi olla kansakunnan turvallisuutta uhkaavia tekijöitä, Salolainen sanoo.

Uusien siviili- ja sotilastiedustelulakien avulla voidaan tilanteisiin puuttua Salolaisen mukaan ”varsin nopeasti”.

– Se ei kestä kauan, kun viranomaiset saavat tuomioistuimelta luvan seurantaan. Se on hyvin nopea prosessi, Salolainen sanoo.

Seurantaa tehdään tuomioistuimen luvalla, tiedusteluvaltuutetun valvonnassa

Salolainen muistuttaa, että viranomaisten täytyy jo selvittelyvaiheessa hakea tuomioistuimelta lupa seurantaan. Sen jälkeen, kun tuomioistuin on antanut luvan, voidaan seurantaan ryhtyä.


Tämän lisäksi erikseen nimetyllä tiedusteluvaltuutetulla on Salolaisen mukaan mahdollisuus seurata kaikkea sitä, mitä siihen seurantaan liittyy.

– Hän katsoo, että kaikki menee lakien mukaan, Salolainen sanoo.

Nopea lainvalmistelu turvaa kansalaisia

Tiedustelulakien nopea voimaantulo on Salolaisen mukaan ehdottoman tärkeää, sillä niillä voidaan turvata paremmin kansalaisten turvallisuutta.

Salolainen perustelee näkemystään osin myös sillä, että jos lakien voimaantulo venyy seuraavan vaalikauden yli, eduskunnalla menee ”hyvin paljon aikaa”, ennen kuin se pystyy käsittelemään kyseistä asiaa.

– Sehän on selvää, että hallitus lähtee siitä, että tämä pitäisi saada mahdollisimman nopeasti voimaan. Näiden valtiopäivien aikana, ennen seuraavia eduskuntavaaleja.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 2. 2

  HIFK voitti SM-liigan pronssia dramaattisesti – TPS ehti jo juhlia jatkoerässä

 3. 3

  Aviciin rankka elämä: alkoholia ja paniikkikohtauksia – ”Ymmärsin jo varhain, että hän oli uppoamassa”

 4. 4

  Näistä esineistä maksetaan kirpputorilla hunajaa – hinnat jopa korkeammalla kuin uutena kaupassa

 5. 5

  Syyte: Vanhemmat teippasivat ja pahoinpitelivät lastaan – Sivullinen yritti epätoivoisesti saada apua: ”Kaikki ilmoittivat, etteivät voi tehdä mitään”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  EVS: Tämän takia Jenni Vartiainen ei käy enää uimahalleissa

 2. 2

  Blogi: Janni Hussi osti leipää tuntemattomalle naiselle – kauppareissu sai yllättäen härskin käänteen: ”Tuli hyväksikäytetty olo”

 3. 3

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 4. 4

  Raju Temptation Island -kohtaus järkyttää somessa – oliko tämä paljastus pariskunnan yksityiselämästä liikaa?

 5. 5

  Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

 2. 2

  Koulussa huomattiin, ettei 10-vuotias osannut lukea eikä kirjoittaa – taustalta paljastui vanhempien järkyttävä salaisuus

 3. 3

  Nuori nainen työskenteli Lidlissä osa-aikaisena myyjänä – jakoi Instagramissa kuvia järjettömän ylellisestä elämästään: Poliisi sai rysän päältä kiinni

 4. 4

  Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

 5. 5

  Sara Forsberg lihoi 22 kiloa – sulkeutui kotiinsa ahmimaan pizzaa: ”Kaikki ympärilläni romahti”

 6. Näytä lisää