3 minuuttia, 465 metriä: yksi kuva kertoo, miten Turun epäilty terrori-isku eteni

Turun ja koko Suomen rauha järkkyi elokuun 18. päivänä vuonna 2017, kun marokkolainen Abderrahman Bouanane juoksi halki Turun keskustan ja puukotti kymmentä ihmistä. Kaksi teräaseesta osuman saanutta henkilöä kuoli.

7.2.2018 15:39

Terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja niiden yrityksistä epäilty Abderrahman Bouanane on kaikissa kuulusteluissa myöntänyt syyllisyytensä puukotuksiin.

Keskusrikospoliisi tiedotti esitutkinnassa selvinneistä yksityiskohdista keskiviikkona. Kuulustelut ovat vahvistaneet Bouananen kiinnostuksen äärijärjestö Isisiä kohtaan.

Hän on kertonut pitävänsä järjestön toimintaa oikeana. Yhdeksi kimmokkeeksi veriteoille Bouanane on maininnut länsiliittouman tekemät ilmaiskut Syyrian Raqqassa.

Tutkinnan mukaan Bouanane ei kuitenkaan kuulunut virallisesti mihinkään terroristijärjestöön vaan toimi yksin. Aivan hetken mielijohteesta epäilty ei tekojaan toteuttanut, sillä hän oli alkanut tutustua Isisin levittämään propagandaan jo kuukausia ennen iskua. Iskupäivän aamuna hän oli ottanut väliaikaisesta asuinpaikastaan Kaarinasta mukaansa kaksi keittiöveistä, jotka myöhemmin samana päivänä päättivät kaksi elämää Turun keskustassa.

Epäilty puukotti yhteensä kahdeksaa henkilöä Turun Kauppatorilla ja sen välittömässä läheisyydessä.

Näin puukotuspäivän tapahtumat Keskusrikospoliisin mukaan etenivät:

  • Puukotuspäivän aamuna terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista ja niiden yrityksistä epäilty Abderrahman Bouanane lähti tuttavansa asunnolta Kaarinasta polkupyörällä kohti Turun keskustaa. Kuulusteluissa Bouanane on kertonut ottaneensa väliaikaisesta majapaikastaan mukaansa kaksi keittiöveistä.

  • Turkuun päästyään Bouanane osallistui rukoushetkeen Aurajoen varrella sijaitsevassa moskeijassa. Rukoushetken jälkeen hän siirtyi Turun tuomiokirkon vieressä, Aurajoen itäpuolella, sijaitsevaan puistoon. Sieltä Bouanane siirtyi linja-autoaseman kautta Turun kauppatorille.

  • Turun Kauppatorin länsikulmauksessa, Aurakadun ja Yliopistonkadun risteyksen tuntumassa Bouanane puukotti neljää uhria. Yksi uhreista kuoli. Kolme muuta loukkaantui, yksi heistä vakavasti. Lisäksi epäilty yritti puukottaa yhtä henkilöä, mutta tämä onnistui väistämään iskut.

Yllä Turun puukkoiskun keskeiset tapahtumapaikat kartalle sijoitettuna: 1) Epäilty puukotti neljää uhria. Yksi kuoli. 2) Epäilty puukotti neljää uhria. Yksi kuoli. 3) Epäilty puukotti kahta uhria. Molemmat loukkaantuivat. 4) Poliisi taltutti puukottajan.

Toinen tekovälineistä oli Ikean keittiöveitsi.

  • Kauppatorin länsilaidalta Bouanane siirtyi sen itälaidalle, jossa hän puukotti neljää uhria. Yksi uhreista kuoli. Kolme muuta loukkaantui.

  • Kahta viimeistä uhria Bouanane puukotti Brahenkadulla, korttelin päässä Turun Kauppatorista. Molemmat loukkaantuivat.

  • Lounais-Suomen poliisilaitoksen partio sai epäillyn kiinni Brahenkadulla. Kiinnioton yhteydessä toinen partioon kuuluneista poliiseista ampui epäiltyä jalkaan ja toinen käytti etälamautinta, sillä epäilty piti viimeisestä uhristaan kiinni ja uhkasi tätä puukottamisella. Ennen kiinniottoa ja puukkoiskujen aikana Bouanane ehti edetä 465 metriä.

  • Yllä olevalla videolla silminnäkijän kuvaama video epäillyn kiinniotosta Brahenkadulla.

  • Kiinnioton jälkeen epäilty toimitettiin haavoittuneena sairaalahoitoon.

Bouanane uskoi toimineensa Isis-järjestön asialla.

Tapahtumat Turun keskusta-alueella kestivät noin 4–5 minuuttia, joista itse puukkoisku kolmisen minuuttia.

Silminnäkijöiden mukaan epäilty oli huutanut tapahtumien aikaan ”allahu akbar”. Epäilty itse on vahvistanut tämän kuulusteluissa ja kertonut, ettei valikoinut uhrejaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?