Kokoomuksen Salolainen paheksuu sotelobbarien vallan kasvua puolueessaan: ”Se ei näytä hyvältä”

Kokoomuksen kansanedustaja Pertti Salolainen paheksuu valtaa, jota puolueen lähipiiriin kuuluvat lobbarit käyttävät kokoomuksen sotelinjauksiin.

Kokoomuksen Pertti Salolainen paheksuu lobbarien valtaa kokoomuksen sotelinjauksiin. Kokoomuksesta on siirtynyt terveysfirmojen palvelukseen Laura Räty (alh. vas.) ja Lasse Männistö. Sanna Lauslahti on siirtymässä Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtajaksi.

7.2.2018 7:00

Eduskunta aloitti tiistaina kevätkautensa.

Kokoomuksen ryhmässä keskustelua on heti alkajaisiksi herättänyt, että ryhmästä lähtee kaksi Uudenmaan kansanedustajaa pois. Outi Mäkelä (kok) siirtyy kevään mittaan Nurmijärven kaupunginjohtajaksi.

Outi Mäkelä.

Enemmän keskustelua on kuitenkin herättänyt kansanedustaja Sanna Lauslahden (kok) siirtyminen Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtajaksi. Lauslahti pyytää eduskunnalta vapautusta tällä viikolla.

Samalla Lauslahti täydentää kokoomuksen kärkipoliitikkojen- ja avustajien joukkoa, joka on siirtynyt puolueesta sote-uudistuksen valmistelun aikana terveysfirmojen palvelukseen.

Sanna Lauslahti.

Kokoomuksen entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Pertti Salolainen paheksuu tilannetta, josta Ilta-Sanomat kertoi viime viikolla. Salolainen kertoo varoittaneensa puoluettaan jo aikaisemmin vaaroista, mihin liika yksityistämisinto voi viedä. Tilannetta pahentaa, että kokoomuksen linjauksiin vaikuttavat terveysfirmoihin siirtyneet puolueen kärkiedustajat.

– En tiedä viekö se kannatusta, mutta se herättää epäilyjä, Salolainen sanoo.

”Se ei näytä hyvältä”

Terveystalon liiketoimintajohtajana toimii ex-sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok). Hänen kaverinsa ex-kansanedustaja Lasse Männistö (kok) on puolestaan johtajana Mehiläisessä, jonne Männistö houkutteli liiketoiminnan kehityspäälliköksi kokoomuspääministerien ex-avustajan Joonas Turusen.

Laura Räty

Lasse Männistö

Joonas Turunen

– Se ei näytä hyvältä. Aika hankala asetelma, Salolainen kuvailee.

– Pahinta on, jos julkinen puoli tuhoutuu ja yksityinen puoli saa suhteettoman suuren aseman terveydenhuollossa, Salolainen sanoo ja kertoo pelkäävänsä eniten, että lopulta firmat päätyvät ulkomaisiin käsiin.

Keskustelu kokoomuksen sotelobbareiden roolista heräsi viime syksynä, kun tuolloisen kokoomuksen sote-neuvottelijan, sisäministeri Paula Risikon (kok) sanottiin ottaneen heiltä ohjeita jopa kesken neuvotteluiden.

– Totta – niinhän se meni. Kokoomusta johdettiin tässä tärkeimmässä asiassa viime syksynä ulkopuolelta. Kyllähän tässä on puolueen maine jo näiden lobbareiden vaikutusvallan takia enemmän kuin vaarassa, kokenut kokoomusedustaja puhisi Ilta-Sanomille viime viikolla, mutta ei halunnut nimeään julkisuuteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?