Presidentti varoitti EU:n tuovan Suomelle ”visaisia pulmia” – näin poliitikot kommentoivat Niinistön huolta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Presidentti varoitti EU:n tuovan Suomelle ”visaisia pulmia” – näin poliitikot kommentoivat Niinistön huolta

Presidentti Sauli Niinistö tarjoili itseään eduskunnalle ”hiljaisena isäntänä”, joka voisi luoda puitteet keskustelulle muun muassa EU:n suunnasta.

Antti Rinne (sd, vas ylhäällä), Matti Vanhanen (kesk, ylhäällä oikealla), Touko Aalto (vihr) ja Li Andersson (vas) kommentoivat IS:lle presidentti Sauli Niinistön (oik.) huolta EU-integraation Suomelle asettamista haasteista.

6.2.2018 21:23

Presidentti Sauli Niinistö nosti valtiopäivien avajaisissa pitämässään puheessaan esille EU-integraation Suomelle asettamat haasteet.

– EU:n paikoin hiipien syvenevä integraatio voi luoda Suomelle visaisia pulmia, hän sanoi viitaten etenkin EU:n talous- ja rahaliiton syventämiseen sekä haluun lisätä EU:n yhteisvastuuta.

Niinistö totesikin, että Suomen on syytä olla EU:n muutosten suhteen aktiivinen ja hereillä.

Hallituksen EU-linjan mukaan Suomi ei kannata yhteisvastuun lisäämistä. Suomi on myös ilmoittanut vastustavansa muun muassa euroalueen yhteistä budjettia ja valtiovarainministeriä.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan, kansanedustaja Matti Vanhasen (kesk) mukaan Suomi ole kuitenkaan ole ainoa jäsenvaltio, joka vastustaa yhteisvastuun lisäämistä.

– On kuitenkin yksittäisiä maita, joilla on ideoita paljon pidemmälle. Riippuen mistä päin Eurooppaa kysyy, niin Suomessa olisi aidosti syytä pelästyä. Silloin mentäisiin sellaiseen tulonsiirtounioniin, jota täällä ei varmasti hyväksyä, hän toteaa.

Etenkin Ranskan presidentti Emmanuel Macron on tunnettu kauaskantoisista ajatuksistaan EU:n ja euroalueen yhteistyön syventämisestä.

Saksan loppusuoralla olevien hallitusneuvotteluiden päätyminen Angela Merkelin CDU:n ja SPD:n yhteistyöhön taas lähentäisi Saksan ja Ranskan EU-näkemyksiä, sillä SDP:n puheenjohtaja Martin Schulz on tunnettu EU:n liittovaltiokehityksen kannattaja.

Suomen tuleekin Vanhasen mukaan nyt keskittyä siihen, että asioihin pyritään vaikuttamaan ennakolta ja hyvissä ajoin.

– Ja siihen tarjoutuu EU-kumppaneiden kanssa jatkuvasti mahdollisuuksia. Suomen neuvottelijoiden tulee vain olla tarkkana ja pyrkiä sellaiseen porukkaan, jossa saadaan realistisia keskitien esityksiä menemään läpi, hän sanoo.

Matti Vanhanen

Vihreiden puheenjohtajan Touko Aalto on kaikesta huolimatta pettynyt siihen, ettei Suomi ole toiminut EU:ssa aktiivisemmin.

Aallon mielestä vihreiden linja on se, että Suomen pitäisi olla valmis keskustelemaan tiukoin reunaehdoin myös yhteisvastuun lisäämisestä, mikäli se hyödyttää koko euroaluetta.

– Ei se tarkoita vain sitä, että piikki on auki. Vakaa euroalue on myös Suomen kansallinen etu, hän sanoo.

Touko Aalto.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoo jakavansa presidentti Niinistön huolen Suomen tulevista EU:n integraatioon liittyvistä haasteista tietyin ehdoin.

– Jos EU:n integraatio tulee tarkoittamaan velkojen yhteisvastuuta jossakin muodossa, niin se alkaa muodostaa ongelman Suomelle, Rinne kommentoi.

Antti Rinne.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson muistuttaa, että valuuttaunioni on jo tällä hetkellä yhteisvastuullinen monella tavalla.

– Se nähtiin jo edellisen kriisin aikana, jolloin kannettiin yhteisvastuuta saksalaisten ja ranskalaisten pankkien pystyssä pitämisestä, hän sanoo.

Li Andersson.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?